Skocz do zawartości
KrZeMeK

Athlonik Xp 1800+

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstepie nie znam sie dobrze na kompach ale chcialem co nie co podkrecic...

Plytka

MSI KT3 ultra

pamiec

DDR 256MB PC2100 (266MHz)

procek - palomino

Wiem ze mam ATHLONA XP 1800+

Jak sprawdzic czy moj procek ma odblokowany mnożnik?

Obecnie chodzi na temperaturze 55'

USTAWIENIA Z BIOSU

Spead Spectrum:

(do wyboru:+/-0,25% ; +/-0,5% ; +/-0,75%)

WYBRANE +/-0,25%

CPU FSB clock:

(do wyboru:od 100MHz do 220MHz)

wybrane 133MHz

CPU RATIO

(do wyboru:auto ; od x6.0 do x15.0)

wybrane: AUTO

CPU VCORE

(do wyboru:auto ; od 1,725 do 1,850)

wybrane:AUTO

DDR Voltage

(do wyboru:Auto ; 2.6 ; 2.7 ; 2.8)

wybrane auto

AGP Voltage

(do wyboru:Auto ; 1.6 ; 1.7 ; 1.8)

wybrane auto

Edytowane przez KrZeMeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo nie osiagniesz bo masz kiepskie chłodzenie, małą jeszcze wiedzę co do podkręcania i mało czytałeś tematów na forum i w dziale FAQ.

Aby sprawdzić czy masz zablokowany mnożnik zmień go w biosie o 0,5 i uruchom ponownie komputer i się dowiesz czy ustawił ci niższy mnożnik czy nie. Jeśli ustawił to masz odblokowany i możesz się bawić al nie licz na wiele.

To tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest poza tym bardzo wiele tematów o tym jak odblokować, sprawdzić itp... Z podkręcaniem u ciebie to nie za bardzo polecam ponieważ temperaturki już są dosyć wysokie. Kup sobie lepszy cooler (np. freezone Q92) lub polepsz chłodzenie i obieg w obudowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to po kolei razem z wami przygotuje mojego kompa do tego zeby stal sie odpowiednim do podkrecania.

Na wstepie chlodzenie.

Jakie proponujecie? zalezy mi na tym aby wszystko chodzilo w miare cicho.

Myslalem nad tym

Freezone QVC-120 Cu+

albo na tym

ZALMAN 7700 Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to po kolei razem z wami przygotuje mojego kompa do tego zeby stal sie odpowiednim do podkrecania.

Na wstepie chlodzenie.

Jakie proponujecie? zalezy mi na tym aby wszystko chodzilo w miare cicho.

Myslalem nad tym

Freezone QVC-120 Cu+

albo na tym

ZALMAN 7700 Cu

1517288[/snapback]

Naprawdę, na forum masz masę tematów o chłodzeniu, testy coolerów, past termoprzewodzących, radiatorów, chłodzeniu wodnym itd więc użyj wyszukiwarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm zalman 7700cu na palomino... hmm felgi ze stopow metali lekkich do fiata 125p...

czyli mowiac prosto :arrow: bedzie ladnie wygladac i niewiele dawac :?

zacznij wpierw rozgladac sie za podkrecalnym athlonem w technologii 0.13u a potem za chlodzeniem do niego. na palomino 1800+ wyciagnalem 1740 ~stabilne ale kosztem odblokowania mnoznika (lakier+super glue itp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kup inny procesor i baw się w podkręcanie bo z tego dużo nie uzyskasz.

Palamino jest podkręcalne, pokazał to kiedyś u siebie BENITO, ale on chłodził swojego procka WC.

Wszystko się da podkręcić, tylko z jednego procka wyciśniesz 80% lub więcej mocy a z drugiego ledwo co 15-20% dodatkowej mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz dlaczego Twoim zdaniem Zalman nie sprawdzi sie na tym procku??

"zacznij wpierw rozgladac sie za podkrecalnym athlonem w technologii 0.13u "

Jak sprawdzic czy moj procek jest w technologii 0,13u ??

Myslalem ze wlasnie powinienem zaczac od kupienia odpowiedniego chlodzenia...

Aha moja plytka to jest dokladnie cos takiego

http://www.msi.com.tw/program/products/mai...tail.php?UID=11

Edytowane przez KrZeMeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to właśnie mówię, że Palamino kiepsko się kręci a tym bardziej na chłodzeniu powietrznym.

Widzę KrZeMeK, że jesteś bardzo uparty co do tego chłodzenia, możesz oczywiście go kupić i zacząć kręcić dopóki procek nie będzie łapał wysokich temperatur lub zwich. Testuj go Prime95 to zobaczysz co z tego wyjdzie.

Przykład, ja teraz mam powiedzmy Bartona 2500+ i na dzień dzisiejszy działa jako 2400MHz przy niskim napięciu, natomiast już nie chce wstać wyżej niż 2500MHz bez napięcia min 2V a to dużo ciepła do odprowadzenia i na AC zaczyna się głośno robić.

Moja propozycja:

Sprzedaj tego Palamino i zastanów się nad Bartonem lub Athlonem XP już w technologi 0.13 mikrona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Romek a ile mniej wiecej musialbym dolozyc?

Poza tym nie wiem czy w mojej plycie Barton 2500+ bedzie sie dalo krecic. Jak ktos moze to niech to sprawdzi bo ja jestem zielony - jak na razie - w te klocki

Agha i co z moją pamiecią?? tez musialbym wymeinic?

Edytowane przez KrZeMeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dopiero co zajrzałem pod link o płycie:

CPU

• Support Socket A for AMD® Athlon™/Athlon XP/Duron™ processor

• Support 600MHz up to 2600+ MHz processor

Nie masz co nawet kupować Bartona bo on ma magistrale 166 czyli w zapisie 333MHz.

No chyba, że kupisz Mobile i będziesz sobie kręcił procka mnożnikiem ale to nie bardzo się opłaca.

Z tego sprzętu to za bardzo nic nie wyciśniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgralem nowy bios

Opis

This BIOS fixes the following problems of the previous version:

-Support AMD Barton XP3000+ (FSB333) CPU (For KT3 Ultra2 Only)

-Add "CPU Halt Command Detection" item in the BIOS Setup

-Fixed ATI 8500 AGP card cannot be used

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie nie róbcie jaj, chłopak prosi o pomoc a wy ciągle go gonicie stąd aby sobie gdzieś poszukał, albo w pytaniu o wentyl że nie ten dział, ponoć tępi się tutaj mnożenie tematów, nie lepiej wszystko w jednym topicu pisać, bądźcie wyrozumiali, chłopak ma swój temat i niech w nim prowadzi wszelkie dyskusje

niebawem również będę podkręcał tego procka, na razie zmieniam boxowego coolera z wentylatorkiem 60mm, na Thermalright SP-97 z Y.S Tech Ultra Silent 92mm, obecnie mam około 51C w stresie po tym zabiegu chciałbym zejść poniżej 40, czy mam szansę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie nie róbcie jaj, chłopak prosi o pomoc a wy ciągle go gonicie stąd aby sobie gdzieś poszukał

[...]

niebawem również będę podkręcał tego procka, na razie zmieniam boxowego coolera z wentylatorkiem 60mm, na Thermalright SP-97 z Y.S Tech Ultra Silent 92mm, obecnie mam około 51C w stresie po tym zabiegu chciałbym zejść poniżej 40, czy mam szansę?

1520566[/snapback]

Palamino grzeją się strasznie i nawet przy dobrym chłodzeniu można nie uzyskać niskich temperatur. Dlatego twierdze, że Palamino nie jest dobrym prockiem do podkręcania.

Co do pomagania innym to chyba widzisz, że odpowiadam autorowi i próbuje go nakierować, inni trochę się zapędzili i już nie chcę im się pisać ponownie tego samego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palamino grzeją się strasznie i nawet przy dobrym chłodzeniu można nie uzyskać niskich temperatur. Dlatego twierdze, że Palamino nie jest dobrym prockiem do podkręcania.

no tak 42*C w stresie na standartowych ustawieniach to potworna temperatura, zaraz wypali mi dziurę w budzie, a czym chłodzę? zwykłym pentagramem QC-80Cu i to puszczonym dla ciszy na minimalnych obrotach.

Owszem boxy kompletnie sobie nie radziły z tymi prockami, w końcu trzy lata temu 60-70W to było bardzo dużo, ale przy dzisiejszych 120W Pentiumach nie powinno przerażać nikogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak 42*C w stresie na standartowych ustawieniach to potworna temperatura, zaraz wypali mi dziurę w budzie, a czym chłodzę? zwykłym pentagramem QC-80Cu i to puszczonym dla ciszy na minimalnych obrotach.

Owszem boxy kompletnie sobie nie radziły z tymi prockami, w końcu trzy lata temu 60-70W to było bardzo dużo, ale przy dzisiejszych 120W Pentiumach nie powinno przerażać nikogo.

1521013[/snapback]

No tak znalazła się osoba, która będzie teraz broniła Palamino.

To jak powiem, że mając Bartona 2500+ ustawionego na 2200MHz (3200+) na Pentagramie Q-92Cu ustawionego na minimalne obroty to ledwo przekraczam 41*C w stresie to mogę powiedzieć, że on mniej wydaje ciepła :)

Pomyśl co mówisz, nie jest to procesor do podkręcania bo przy wysokich ustawieniach procek albo nie wstanie albo będzie trzeba odprowadzić z niego ogromne ilości ciepła.

Oczywiście można kupić coś bardzo wydajnego na Socket A i próbować kręcić lecz 2000 MHz ciężko będzie przekroczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jestem.

Palomino- pierwszy Athlon XP, w stosunku do thunderbirda troszku zmniejszyli pobór mocy, także mój 1500+ (1333Mhz) pobierał max 59W

Co udało mi się go podkręcić to 333Mhz po zmianie szyny na 166 (333ddr) i podniesienu napięcia na 2VCORE. Więcej nie dawałem bo grzał się cholernie.

Co ciekawe przy temperaturze 72 stopnie był stabilny, a wiatrak wył przy 6000rpm :blink:

Jeśli nie masz płyty z dużymi mosfetami-> zapomnij o OC

Jeśli masz codeshita lub tego typu zasilacz-> zapomnij o OC(mi poległy 2 w tym 1 z duża ilością dymu)

Najlepsze palomino były 1700+ ponieważ na wodzie dało rade z nich wycisnąc 2200+ ale to przy dużym szczęściu.

W porównaniu do procków 0,13 strasznie się grzał. O radiator szło się naprawdę oparzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak znalazła się osoba, która będzie teraz broniła Palamino.

Pewnie że będę go bronił, może źle się podkręca wydziela dużo ciepła, ale jak na ponad 3,5 letniego procka, który do tego majątku nie kosztował, odwalił i nadal odwala kawał doskonałej roboty.

Zresztą socket A powoli odchodzi do lamusa i czas zacząć myśleć o s939 i jakimś fajnym A64, a do czasu aż się uzbiera odpowiednią kwotę, podkręcić starego złoma nie zaszkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ja mam athlona 1600 xp skręconego na 1575 (1596 chodzi stabilnie)

wymienie zasilacz na 400 i zobaczymy co da sie dalej zrobic :P

aa no i temp mam teraz 38 C przy spoczynku a przy duzym nateżeniu dochodzi do 43 !! radiotor to thermaltake volcano cu wiec nic nad zwyczajnego,ale mam dodtakowe kilka collerow w obudowie dzieki czemu mam niezly przeplyw swiezego zimnego powietrza :P i tunel od procka na zewnatrz,zwiewa tam cieple powiet.

i to na tyle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...