Skocz do zawartości
dolby

Podkręcianie voodoo banshee i DX 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich po raz pierwszy!

Mój złom (czyt. komputer) ma 3Dfx Voodoo Banshee 16 MB (producent: PowerColor) i jest na złączu AGP 2x (płyta ATrend z VIA MVP 3). Ściągnałem z sieci sterowniki Banshee XGamer 3. Zassałem też program do podkręciania kary.

1. Do jakiej najwyższej czestotliwości taktowania procesora i pamięci mojego voodoo mogę dojść najwyżej, nie fajcząc przy okazji całego układy (ma wentylatorek :mrgreen: )?

2. Po odpaleniu programu Dxdiag (DX 8.1 PL) wszystko jest fajnie, tylko opcja "przyśpieszenie teksturowania AGP" jest w ogóle wyłączona i zacieniowana. Czy to normalne/co zrobić?

-----

Z góry dzięki za odpowiedzi... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie powie na ile u max. pójdzie karta. Musisz się o tym sam przekoać na podstawie prób i błędów.

Starsze karty znacznie trudniej spalic niż uszkodzić. Jedna osoba tutaj z czata (a może forum) proobowała zjarać Rive TNT - nie udało się, same zwisy. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego Banshee krece tyle ile w podpisie. Mam model Creative - oryginalnie tylko z radiatorem (!), a poniewaz w trybie 2D grzal sie do 70st C (!) zapodalem mu chlodzenie wiatrakiem, i teraz jest ok, ok 52 st, a po podkreceniu mam 60 max.

Ale slyszalem, ze kazdy wynik powyzej 120/120 na tej karcie to juz osiagniecie :D

swoja droga chcialem go jeszcze wykrecic, niestety nie wiem, jak mu zrobic v-moda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego Banshee krece tyle ile w podpisie. Mam model Creative - oryginalnie tylko z radiatorem (!), a poniewaz w trybie 2D grzal sie do 70st C (!) zapodalem mu chlodzenie wiatrakiem, i teraz jest ok, ok 52 st, a po podkreceniu mam 60 max.

To gorzej niż procek 8O

Mój GTS ma poniżej 40stopni.

Ale slyszalem, ze kazdy wynik powyzej 120/120 na tej karcie to juz osiagniecie

No napevno, gratuluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale slyszalem, ze kazdy wynik powyzej 120/120 na tej karcie to juz osiagniecie :D

swoja droga chcialem go jeszcze wykrecic, niestety nie wiem, jak mu zrobic v-moda :(

Ile masz na tej karcie w 3DMaeku 2000 i 2001 :wink: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gorzej niż procek 8O

Zgadza sie, ale mierzylem dla karty niekreconej, oryginalnie tak jak kupionej, i po drugiej stronie plytki drukowanej (od spodu chipa) bylo wlasnie 70st!

No napevno, gratuluje.

Dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z tą nieaktywnością AGP, gdzie w ogóle można sprawdzić/zmienić w jakim trybie pracuje karta?

To Voodoo nie obsuguje teksturowania przez Agp :( A sprawdzic moze w Power Strip.
Tak. voodoo banshee i voodoo3 nie obsługuje AGP mimo że karty te produkowane były również na tym złączu. Ale chyba to tylko ze wzgledu na zgodnosć z nowymi płytami głównymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie podkręciłem procka bo ta moja płytka główn ajest w trybie zworkowym, azresztą nie wiem do ilu go można BEZPIECZNIE :D podciągnąć.

Ja swojego banshee AGP wycignąłem programikiem V.Control do 115 MHz dla procka i 115 dla pamięci. Przy czym tak gdzieś do 120 MHz pracuje stabilnie, więc dałem mu troche zapasu.

A w tym programiku są różne opcje i jak je poustawiać (dla CS'a), żeby grzał jak najszybciej i bez super grafiki?

A oto te opcje: (W znakach " | " wpisałem to co mam wybrane lub zaznaczone ptaszkiem "v", a jeśli nic nie ma obok opcji tzn. że opcję mam niezaznaczoną (bez ptaszka).)

Max AGP command request |8|

AGP enable |v|

VGA palette snoop |v|

supports adresses over 4GB

-->OPENGL<--

force tripple color-buffering

OpneGL FXT 1 |v|

Force MIP map dithering

sunc to vertival refresh

limit texture moemory to 2 MB

OpenGL force16bpp textures

OpenGL guardband clipping