Skocz do zawartości
KamiKaze boski wiatr

Monitor Crt , Telewizor A Silny Magnes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jest to mój pierwszy post w tym dziale ;) szukalem takich tematów ale nie znalazlem.

Chodzi o to , ze zakupilem Zajefajnie mocne magnesy neodymowe. I nie wiem czy nie uszkadzaja one na stale telewizorów. Tęczowy obraz daja z odleglosci ok 1m .... a od okolo 1.5 metra obraz sie przemieszcza (lekko sie przechyla).

Magnesy sa kur***ewsko silne ;) Mozna sobie palce pomiażdzyć

Boje sie , czy bawiac sie nimi nie wysiadzie jakis kineskop. Prosze o odpowiedz kogos kto sie na tym zna ;) Bo to ze jest to niezdrowe dla kineskopow to wiem nawet ja ;) Pytam sie poprostu czy moga od tego pasc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dojść do zniekształcenia obrazu ("zjedzie" on na jedną stronę , zwęzi się etc.)

Samego kineskopu raczej nie uszkodzisz jedynie rozregulujesz układ wyzwalania obrazu. Taki sam efekt moze spowodowac np. lampka transformatorowa lub jakis generator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nastąpić trwałe przemagnesowanie cewek i wtedy nastąpi również trwałe zniekształcenie obrazu.

Jedynie rozmagnesowanie całości np. lutownica transformatorową :D może wtedy pomóc w powrocie obrazu do normalności ale też nie zawsze.

Radzę się nie bawić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi