Skocz do zawartości
orson

1 Gb ( Ale Nie 2x512 !)

Rekomendowane odpowiedzi

witam ...

zamierzam kupić ram ... ddr 400 mHz docelowo 2x1024 mB ... i tu kapa ... nie mam kaski "na raz", więc chciałem kupić po 1 lipca (pay day ;) ) 1 gb a za miech drugi ... i tu mój problem ... nie widzę nigdzie dobrych kości nie w parach ... same 1024 = 2 x 512 ... co robić ?? mogę wydać max 2 x po 500 zł ... spotkał się ktoś gdzieś z jakimś w miarę dobrym modułem 1gb ??

ps. nie interesuje mnie allegro

pozdrawiam

ps. a co myślicie o takich:

http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=9582&sid=1

albo takie:

http://www.acris.pl/produkt.jsp?pid=3680

te kingmaxy mają cl 2.5 ... ale nigdy o takich nie słyszałem ... no i nie mam pewności że to jest 1 kość ...

Edytowane przez orson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci az tyle ramu? Nie lepiej kupic bardzo szyyyybkie 512, a jak juz sie zadomowia na rynku 1024ki to wtedy sprzedac co masz i kupic 1024? Tych 1gigowych nie podkrecisz pewnie za dobrze, a pamietaj, ze ram powinien isc bardziej w jakosc niz w ilosc. Nawet do grania 1 gb to wystarczajaco, a lepiej zeby miały lepszy read/write.

Jak mowi lukasrz, napisz do czego Ci to :)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Do workstation (programowanie, bazy danych, real time debug, rozbudowane schematy UML, emulacja sieci), chobbystycznie do grafiki 3d, trochę grania, obróbka filmów (moich wypocin w 3d ;) ) więc raczej im więcej tym lepiej. Narazie jadę na 512 bo mi się płyta, grafa i jedna z kości spaliła i jest tragedia.

Mniej a szybsze raczej mnie nie urządza bo co tego że będe miał 1024 szybkich pamięci jak swap będzie wąskim gardłem.

Generalnie zależy mi na dobrych 2 gb, nie stać mnie ( mam nadzieje że narazie mnie nie stać ;) ) na rewelacyjne 2gb. Nie wiem też czy będe je podkręcał, więc zależy mi raczej na bardzo stabilnych pamięciach o dobrych parametrach domyślnych.

Myśle nad tymi kingmaxami bo mają cl2.5, ale nie wiem czy ta firma jest dobra ...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam w jednej kości 1024 MB Kingston CL3 i po 2 h teście mem test nie ma ani jednego błędu. Ktoś tu napisał że lepiej kupić ultra szybkie 512 ... nie mogę się z tym zgodzić. Ultra szybka pamięć, jeśli założymy że nic nie będziemy podkręcać, umożliwi obniżenie timingów do ok CL2 i co nam to da? Da nam to ok 3% wydajności w porównaniu do CL3 (jeśli wogóle tyle, to po prostu max), a za pamięć damy stosunkowo wiele - po prostu większy wzrost otrzymamy inwestując w szybszy procek te same pieniądze. W końcu wszystkiego liczy się ekonomia !! Jak najszybszy, najstabilniejszy sprzęt za jak najniższą kwotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ...

Patriot Extreme DDR 2GB/400 PC3200 CL2 (5-3-2) - 2x1024 do Dual DDR

1525554[/snapback]

przecież piszę w 1 poście że nie mam kasy na kupienie packa 2gb ... będe kupował 1 kość w miesiącu ...

@TerroD: no tak ... to kingmaxy odpadają ... więc wezmę te kingstony ... chyba ...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ...

oczywiście jak się zdecydowałem na kingstony to się wyszły i nie wiadomo kiedy będą ... teraz już prawie połowa miesiąca więc chyba poczekam i po payday wezmę jakieś lepsze w paczce 2gb na raz ... te wyglądają chyba najciekawiej:

Patriot Extreme DDR 2GB/400 PC3200 CL2 (5-3-2) - 2x1024

ładne defaultowe parametry a o to mi chodzi (nie chce kręcić bo ma być stabilniej kosztem 2,3 a nawet 10% wydajności) ... co sądziecie ?? z tego co wyczytałem na forum to opinie są "ostrożnie optymistyczne" (chociaż dla mnie parametry z metryczki są bardzo dobre - tylko nie wiem przy jakim T )...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi