Skocz do zawartości
Lando

Lga775 Vs S478

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem o tym, że Northwood jest praktycznie lepszy od Prescotta (na s478) zegar-w-zegar.

Czy Prescott na LGA775 zwiększa swoją przewage ?

Jeśli tak to czy bardzo?

Mam Northwooda 2,4ghz i chce kupić nową płytę główną - i915 asusa z s478 - ale jak się okaże, że pod socket 775 jest znacznie lepsza wydajność to zmienie zdanie, dlatego pisze.

Edytowane przez Lando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama podstawka nic do wydajności nie ma. Ale LGA to przyszłość i nowe chipsety, które już decydują o wydajności. I945 i I955 dają kopa. Przesiadka na I915 jest bezsensowna, ten chipset ma niższą wydajność od I875.

Co do prescotta, grzeje się bardziej od Northwooda, ale ma SSE3. A dodatkowo na LGA 775 masz kilka rodzin prescottów (5xx,6xx,8xx)

Moim skromnym zdaniem:

Jeżeli zmieniać na LGA, to na I945 lub I955 i jakiegoś 6xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thx,

chce kupić karte graficzną (typu gf6800gt) a mam dosyć starą mobo: albatrona z czipsetem i845 (agp 4x może nie wytrzymać, a pozatym lepiej kupić pod pci-e w tych czasach). Kase mam na grafe, a na mobo może coś znajde (ktoś się dorzuci może), ale na nowego proca to już nie.

Czy to dobry wybór: GeForce 6800GT + http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18533

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem o tym, że Northwood jest praktycznie lepszy od Prescotta (na s478) zegar-w-zegar.

Czy Prescott na LGA775 zwiększa swoją przewage ?

Jeśli tak to czy bardzo?

Mam Northwooda 2,4ghz i chce kupić nową płytę główną - i915 asusa z s478 - ale jak się okaże, że pod socket 775 jest znacznie lepsza wydajność to zmienie zdanie, dlatego pisze.

1518469[/snapback]

po pierwsze czy ten twoj NW to jest wersja "C" [czyli z HT]?? bo jesli nie to nawet nie warto tego proca trzymać w domu :D

po drugie nie kupuj badziewia i915 :lol: jesli juz to tylko i925XE... w dodatku Prescott 3 GHz na allegro kosztuje grosze ;)

p.s. na twoim miejscu zastanowił bym się nad A64 albo P4 6xx :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi