david80 Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Witam, posiadam dwa moduly pamieci: 1. Twinmos 256MB CL 2.5 400 na M.tec'u 2. Twinmos 512MB CL 2.5 400 na M.tec'u Plyta na ktorych byly testowane te pamieci to: -ECS K7VTA3 ver.2 - (stara plyta obsluguje pamieci tylko do 266 i niestety to moja plyta) -EPOX 8RDA3I -8RDA3+ Pierwsza kosc 256MB kupilem pare miesiecy temu. Wlozylem do kompa ale nie robilem zadnych testow poniewaz nie bylo niepokojacych efektow. Wszystko chodzilo ok. Gdy przyszedl czas grania w HL2 pozyczylem kosc 512 od kumpla i tez wszystko chodzilo ok. Teraz sam postanowilem kupic sobie dodatkowa kosc 512MB. Przy okazji kupilem tez dysk 160GB. Tak wiec instaluje Windowsa i juz przy instalacji wyskakuja bledy...hmmm zasilka to nie jest bo mam Chiefteca 1136H 360W. No wiec sobie mysle nowa pamiec. Wyciagam ja i wszystko ok. No wiec nawet bez sprawdzania jej ide do sklepu - wymiana na nowa. No i znow zonk...na nowej kosci tez te same objawy... Hmm a wiec zapuszczam Memetesta: test na k7vta3 -wlozona tylko jedna kosc 256 (pracuje na niej juz pol roku) - memtest wywala bledy -wlozona tylko jedna kosc 512 - memtest wywala bledy zawsze na tym samym test #5 [block move, 64 moves] -dwie wlozone kosci - parenasice tysiecy bledow MASAKRA A wiec lece do kumpla plyta EPOX 8RDA3I -jedna kosc 256 - 0 bledow -jedna kosc 512 - 0 bledow -dwie kosci 256 i 512 - bledy !! i tez ten sam test #5 [block move, 64 moves] hmm nastepna plyta 8RDA3+: - jedna kosc 256MB - 0 bledow - jedna kosc 512MB - 0 bledow - dwie kosci - 0 bledow !!!! - ciekawostka na tej plycie: 2 kosci Twinmosa 512MB pare bledow, na dualu 0 bledow. KURCZE CO JEST GRANE? czy cos z pamieciami, czy cos z plytami glownymi??? Juz naprawde mam dosyc tych pamieci. Wiem ze ja sam musze wywalic tego swojego ECS'a ale jak kupie inna plyte wlasnie mysle nad EPOXEm i znow bede mial bledy ?? Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio.k Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Powiem tak. Mam dwie kości po 512 . Ale jedna jest orginał TWINMOSa a dróga to M`tech i teraz tak. jak włacze Prime 95 to ta kość twinmosa chodzi ok. A m`tech po godzinie sypie błędami . Nawet w tedy gdy chodzą w Dualu -gigabyte 400L -athlon 2500 przestawiony na 3200 zostawiłem to jednak bo przy normalnym urzytkowaniu jest ok. był bym zapomniał-- przestawiłem Cl na -2 w tamingach ( może dlatego się sypie ) podsum. myslę że te kosci od m`techa nie są tak bardzo udane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david80 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Witam, udalo mi sie juz rozwiazac problem. Podnioslem napiecie pamieci z 2.6V na 2.7V i teraz chodza bez problemu. Memtest rowniez sie nie wywala. Na stronie Twinmosa pisze ze te ich pamieci moga miec zasilanie 2.6V +/- 0.1 a wiec moge spokojnie je zostawic na tych 2.7V A tak wogole to ciekawe ze nie chca chodzic na 2.6V bo oprocz auto ustawialem rowniez recznie 2.6. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...