Skocz do zawartości
meth

6800 Ultra + Chłodzenie Pasywne

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was miał do czynienia z GF6800 Ultra z zamontowanym chłodzeniem pasywnym ? Czy takie chłodzenie da wogóle rade ?

Rzuccie okiem na te cacka:

http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Radiatory_Coolery&kat2=VGA

Ja bym optował za ThermalTake Schooner VGA Cooler -0dBA

Co wy na to :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF 6800 Ultra to trochę piekarnik :rolleyes: Napewno żeby coś z tego było to musisz kupić największe najwydajniejsze chłodzenie pasywne i zapomnij o kręceniu. Bardzo duży wpływ na temp. karty chłodzonej pasywnie ma odpowiednia cyrkulacja i zimne wnętrze obudowy. Np. ja mam Radeona 9700 chłodzonego pasywnie zalmanem ***ZMC i po wymuszeniu obiegu powietrza tak aby było zasysane przez otwarte sloty między kartami rozszeżeń a grafą, temp. spadła conajmniej o kilka stopni. W instrukcji do mojego zalmana pisze że np. otwarcie slotu pod grafą zmniejszy temp rdzenia o ok. 5 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam. 6800 grzeje się bardzo mocno a jak założysz pasywne chłodzenie to może się przegrzać, dodatkowo zapomnij o oc

Jeżeli naprawdę potrzebujesz pasywnego chłodzenia to tylko w 2d bo w 3d bedzie klapa-ale jaki to ma sens wydawać tyle kasy na kartę z której i tak się nie będzie korzystało w grach już lepiej zainwestuj w chłodzenie wodą :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czyli dobre pasywne chlodznie, wydajny wiatrak i uprzednio na pamiatki radiatorki...a dla odwaznych zalozyc na chipset pastę z poprawiona przewodnościa cieplna... + dobra wentylacja budy i heyah...

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No czyli dobre pasywne chlodznie, wydajny wiatrak i uprzednio na pamiatki radiatorki...a dla odwaznych zalozyc na chipset pastę z poprawiona przewodnościa cieplna... + dobra wentylacja budy i heyah...

EOT

1525780[/snapback]

no ok, ale po co pasywne ? zapewne chodzi o cisze. ja na swojej 6800GT mam 2 wiatraki 80mm arctica z automatyczna regulacja obrotow od 1000-2000, u mnie dzialają: 1400-1700 rpm i naprawde ich nie slychac !! (no chyba, ze ucho zblizysz na 10 cm od nich ;)) temp na karcie 50-60*C, karta wykrecona na 435 i 1180 (a radiator starnardowy winfasta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok, ale po co pasywne ? 

1525806[/snapback]

chodzi o zależność iż stosowane pasywne chlodzenia mają wyższą zdolność do odprowadzania ciepła (heatpipe, etc) , zatem można przypuszczać iż lepiej sie spraawuje niż samo chlodzenie "wiatrakowe"stosowane bez wiatraka

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ostatnio kupiłem 8600GT Asusa własnie z chłodzeniem pasywnym. No i przy otwartej budzie mam koło 60 stopni. Przy odpaleniu jakiejś gierki (na razie testowałem na GTA:SA i World In Conflict) lub przy zabawie w Adobre Premiere temp skacze do 70. Teraz się zastanawiam czy to tak ma być czy zainwestować w jakiś wiatrak. No i jeśli wiatrak to co byście polecili? Niestety jestem totalnie zielony jeśli o sprzęt chodzi i zupełnie nie wiem co wybrać. Kupował ktoś może jakiś wentylator do tej grafiki? Z góy dzięki za pomoc :)

POzdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te temperatury nie są jakieś złe chociaż mogły by być mniejsze, daj na kartę jakiś nawiew lub postaraj się o dobrą cyrkulację powietrza w budzie i temperaturki na pewno polecą w dół.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście źle przeczytałem temat jak pisałęm poprzedniego posta :P Ja nie mam GF 6800 tylko GF 8600, czeski błąd ;) ale tak to jest jak człowiek widzi to co chce widzieć ;)

Ale skoro już tutaj o tej mojej karcie napisałem, to jeszcze się spytam o jedną rzecz. Dzisiaj jak odpaliłem kompa to zaraz za załadowaniu się systemu wyskoczył mi jakiś blue-screen i reset...i tak chyba ze 3 razy. Niestety ten blue-screen dosyć szybko zniknął więc nie zdążyłem przeczytać ocb, ale chyba właśnie chodzi o coś z kartą. Wie ktoś co może być przyczyną takich problemów? I czy jest jakaś możliwoś przeczytania takiego komunikatu w całości, żeby wiedzieć o co chodzi (może sięj akieś raporty z tego zapisują gdzieś w kompie?)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I czy jest jakaś możliwoś przeczytania takiego komunikatu w całości, żeby wiedzieć o co chodzi (może sięj akieś raporty z tego zapisują gdzieś w kompie?)?

Powinno się coś zapisać w dzienniku systemu (Prawoklik na Mój Komputer, wybrać "Zarządzaj", Pozycja "Podgląd zdarzeń". Żeby bluescreen nie znikał, odhacz opcję "Automatycznie uruchom ponownie" - prawoklik na Mój komputer, menu "Właściwości", zakładka "Zaawansowane", sekcja "Uruchamianie i odzyskiwanie -> przycisk "Ustawienia", sekcja "Awaria systemu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi