Skocz do zawartości
drake87

Usunięcie Wybierania Systemu Operacyjnego

Rekomendowane odpowiedzi

Jak usunąć wybieranie systemów operacyjnych podczas uruchamiania komputera !? [Tzn. no wiecie na czarnym tle białe literki :) ] No bo mam zainstalowany win xp i nie chcący jak instalowałem wina kumplowi na podobnej konfigur. kompa gdy miałem u siebie jego dysk nie wyjąłem molexa ze swojego i sie zainstalował u niego win lecz smieci z wybierania systemu zostały u mnie. U znajomego działa ok. a u mnie trza wybrać system przy uruchamianiu. Mija czas 30s i jak nie zmienie to wyskoczy błąd. Własciwy system jest na drugiej pozycji. Pomocy bo to syf, że szok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierasz wlasciwosci systemu--->zaawansowane--->uruchamianie i odzyskiwanie. Pozniej wybierasz wlasciwy system operacyjny i odznaczasz "czas wyswietlania sysytemow operacyjnych lub zmieniasz z 30s na 0s i juz po klopocie. Jak nie wiesz ktory system jest wlasciwy to ustaw czas na 2 sekundy i zobacz czy jak odpala ci system to wchodzi do tego co fizycznie jest na dysku. Pozniej zmieniasz na 0 sekund i juz nie pojawia Ci sie to okienko. Mam nadzieje, ze w miare jasno sie wyrazilem ;)

Edit

Doczytalem wlasnie do konca Twojego posta i widze, ze uruchamia Ci sie ten ktorego nie ma. W takim przypadku musisz wybrac ten drugi w okienku "Domyslny system operacyjny"

Edytowane przez Rafael Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej to Właściwośći "Mój komputer" -> Zaawansowane -> ustawienia urauchamianie i odzyskiwanie

Tam zaznaczasz który system ma być ładowany jako domyślny i wyłączasz pokazywanie listy systemów do wyboru.

Możesz też ręcznie usunąć wpis o nieistniejącym systemie w pliku boot.ini

EDIT

@Rafael Santi - byłeś szybszy ;)

Edytowane przez Mastiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi