Skocz do zawartości
szopa_kce

Najdziwniejsze Problemy Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

wiem ze takich postów jest dużo ale ja już nie wiem o co chodzi z moim kompem... no wiec ma 2 lata i sie czesto psul ale po wizycie w serwisie dzialal ale teraz to ja juz nie wiem. od jakies pol roku sie resetowal ale jakis miesiac temu sie zresetowal i juz nie wlaczyc, zaczely mi wyskakiwac bledy stop i jak sprawdzilem co to za blad to wyszlo ze to RAM jest zepsuty, zrobilem mem testa i wyszlo ze mam 37 tys bledow na ramie, kupilem ram i dzialal jeszcze gorzej niz ten zepsuty bo sie juz w biosie wiechal. dalem kompa do serwisu z nadzieja ze kolesie mi wymienia ram i ewentualnie plyte glowna, a te pajace mi wyjechaly z haslem ze mam spalonego procka... od tego ze go podkrecalem. tylko ze ja go nie podkrecalem, wyskakiwaly mi bledy ze mam cos nie tak z ramem, a pozatym z tego co slyszalem jak sie procek spali to juz sie komp wogle nie chce wlaczyc a nie ze laduje mi sie windows a potem blad o ramie

moj komp to

athlon xp 2500 bez podkrecania

512 ddr ram pc 2700

fic radeon 9500 pro

plyta glowna fic na chipsecie via kt-400, z siecowka dziewkowa

wiatraczek mialem arctic cooler co w zaleznosci od nagrzania sie krecil szybciej

niech mi ktos napisze o co moze chodzic bo juz miesiac bez kompa jestem i mnie szlag trafia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

resetowal sie wszedzie tzn. jak cos w wordzie robilem albo chodzilem po stronach no i jak gralem tez.zazwyczaj jak za mocno enter nacisnolem [ wiem ze to glupota ale naprawde tak bylo]

ram co kupilem byl no name 256 ddr 400mhz ale moja plyta to obsluguje

ram co mialem to szczerze mowiac nawet nie wiem ale chyba tez no name

a zasilacz mam codegen 300W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

resetowal sie wszedzie tzn. jak cos w wordzie robilem albo chodzilem po stronach no i jak gralem tez.zazwyczaj jak za mocno enter nacisnolem [ wiem ze to glupota ale naprawde tak bylo]

ram co kupilem byl no name 256 ddr 400mhz ale moja plyta to obsluguje

ram co mialem to szczerze mowiac nawet nie wiem ale chyba tez no name

a zasilacz mam codegen 300W

1520446[/snapback]

Zobacz jaka temp procka. Może źle radiator założony, przeczyść ram , rozbierz kompa na czynniki pierwsze i złóż , daj bios defoultowe ustawienia........ <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jakos 2 lata wyrzymal ale jak mialem te resety to tez bralem pod uwage zasilacz ale te kretyny z hurtowni gadaja za to procek tylko ze ciekawe jak ja go spalic moglem. bo jak mi pisze blad ram, robie mem test 37 tys bledow a inny ram wogle nie chodzi to se mysle ram i plyta glowna do wymiany ale widac jestem za glupi zeby myslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pochodzilem po stronach i poszukalem problemow z codegenem 300w , teraz to ja juz sie nie dziwie czemu mi sie procek spalil i nic nie chce dzialac:/ bo i tak mam w sumie lepiej niz kiektore przypadki spalenia:/ tylko czemu te pajace chca wymienic procka a nie zasilacz:/ czy w kazdej hurtowni pracuja tacy debile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki teraz bede jakos gadal ze to zasilacz a nie procek. a tak btw to 2 razy zabilem wiatraczek na graficznej [ tak co pol roku] i czasem jak gralem to mi sie komputer resetowal, bios zaczol piszczec i pojawil sie blad ze moj radeon nie ma zasilania ale wystarczylo poruszyc kabelkiem od zasilania do grafy i juz normalnie dzialal. czy to tez moze miec jakis zwiazek z moim super zasilaczem codegena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu nie wieszajcie psów na wszystkich Codegenach. Trafiały się dobre egzemplarze 300W, które trzymały napięcia jak skała :)

W twoim przypadku to może być też zwalona płyta. Szkoda, że nie sprawdzałeś wcześniej napięć zanim zaniosłeś im kompa. Tak czy siak naciśnij ich tam, żeby ci dali jakąś markową zasiłkę, na pewno nie zaszkodzi :)

Właściwie to taka lekcja dla ciebie, że warto się interesować co siedzi w środku kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi