iuve Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Heja.. Mam pytanko, w sparawach overclockingu jestem noobem, wiec zwracam sie do Was, specjalistow :) Otoz, wpadl mi w lapki procesor Intel P4 2.4A Ghz (1 MB Cache; 533Mhz Bus). Mam go wlozonego do plyty glownej - Asus P4P800/SE Intel 865PE. I teraz glowny watek. Mozna go jakos podkrecic ? Zakladajac, ze przy defaultowym ustawieniu, bez dokupywania radiatorkow/coolerow/etc... ? Jezeli tak, to do jakiej wartosci ? I w jaki sposob go podkrecic. (na plycie glownej, biosem ?) Moglby ktos wytlumaczyc i poradzic ? Tak na chlopski rozum najlepiej :) Tu szczegoly procesora: http://processorfinder.intel.com/scripts/d...419&CorSpd=6620 A tu plyty glownej: http://sklep.benchmark.pl/pelny_7075.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 (edytowane) faq... fAq... FaQ... FAQ...!!!! :mur: poczatkujacy tam wlasnie powinni zaczynac przygode z OC !!! czy to tak trudno skumac? a w odpowiedzi na pytanie: krecic trzeba tak zeby nie spalic i zeby byl jak najszybciejsieszy znaczy mial najwiecej młegahercuf..... ...to tak na chlopski rozum :mur: Edytowane 28 Czerwca 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iuve Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Czytalem. Nie od dzis przegladam to forum. Czemu odrazu musisz glupa robic z kogos, kto Wie mniej od Ciebie w danej dziedzinie ? Moj watek jest posrednio zapytaniem a posrednio checia zaczerpniecia rady, od ludzi, ktorzy sie na tym znaja. Pytam tez, co Wy byscie zrobili, gdybyscie mieli taki proc z taka plyta glowna i w jaki sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 iuve: Sir_ice sie nie czepia tego ze czegos nie wiesz, bo on sam, jak i wszyscy tutaj, nie wie wszyskiego. Sir_ice zwrocił twoja uwage ze odpowiedzi na twoje pytania sa w faq. ale niech ci bedzie: 1. w biosie podnosisz fsb. 2. sprawdzasz czy kmp jest stabilny i czy temperaturki sa w porzadku. 3. vide punkt 1. az komp przestanie sie chciec podkrecac/zrobi sie za goracy/niestabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 z nikogo nie robie glupa i jesli tak to odebrales to na pewno nie slusznie. Ale tak jak Ganeon powiedzial wszystko o co pytasz znajduje sie w FAQ a jest on wlanie po to zeby nie zakladac po raz tysieczny tematu "jak podkrecic moj procesor" tylko zastosowac sie do tego co tam jest napisane, a jak bedziesz mial jakies konkretne problemy, cos nie bedzie chcialo dzialac, to na pewno chetnie ci tu wszyscy pomoga. pozdrawiam no offence B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 @iuve Wszystko jest na Forum. Nie bądz leniem i poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Ja też jestem zielony i do założyciela topicu się przychylam. Lepiej dowiedzieć się na żywo niż wertować w fakach. Poza tym co bezpośredni kontakt to bezpośredni kontakt. Jak już napisał Ganeon wcześniej, tylko że zaopatrz się w programy do monitorowania parametrów (temp. napięcia itd) i możesz się bawić. Tylko nie przesadź. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 (edytowane) Jeszcze parę uwag z mojej strony. 1. Ja procka podkręcałem o 10MHz na FSB jak się odpalał windows to znów o +10MHz... Do czasu aż winda nie wstała wtedy jedziesz w dół sprawdzając już dokładniej stabilność (to jest najszybsza metoda :) ) 2. Pamiętaj żeby kręcić samego proca a nie ram. 3. Pamiętaj zblokować AGP/PCI FREQUENCY na 66/33MHz 4. Ja testuje stabilność: Prime95, Super PI, 3DM 2001 iuve -> 5. masz bardzo przyjemny program do monitorowania napięć i temperatur Asus PC Probe Co do podnoszenia napięcia proponuje najpierw dobrze przetestować procesor na standardowym V. Edit: Ten post to małe rozwinięcie wypowiedzi Ganeon :) Edytowane 5 Lipca 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mefisto777 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 BEz chłodzenia masz na myśli chyba chłodzenie Boxowe. <_< WEdług mnie większość P4 podniesie się o 200 MHz. MAsz duże szanse na więcej gdzyż masz proca z początku serii szkoda tylko że 533 a nie 800 i bez HT. Jak ktoś chce się bawić w O/C to musi ryzykować i FAQ mówi większość rzeczy po co pytać po 100x ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...