wojs Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) Mam do Was pytanie. Ponieważ mam cooler od Semprona 2200+ i chcę go założyć gościowi, który ma Athlona 1600+ (Palomino) mam obiekcje, co do wydajności tego coolera. Sempron 2200+ wydziela 50W ciepła Athlon XP 1500+ wydziela 63W ciepła Jak by nie liczyć, 13W dodatkowej mocy cieplnej, to w końcu 26% więcej. Założyć to chłodzenie koledze, czy lepiej sobie odpuścić? Aha! I od razu drugie pytanie: Do jakiego najwyższego Semprona dają boxowy cooler o wymiarach 6x6x4cm (4500rpm)? Jeśli ten sam cooler występuje w Sempronie 2600+, to problem z głowy, bo on ma też 63W. Edytowane 30 Czerwca 2005 przez wojs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Śmiało mozesz to zamontować.Dużych różnic temperatur nie zauważysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Szukajcie, a znajdziecie... ;) Znalazłem fajny wzór: Rc = (Tmax-Ta) : Pmax [(85*C - 45*C) : 63W] - 0,1K/W = 0,535K/W [(temperatura maksymalna rdzenia - maksymalna temperatura w obudowie) : moc cieplną procesora] - rezystancja na styku procesora z radiatorem Jeśli założyć, że ten cooler ma wspólczynnik rezystancji termicznej [K/W] równy lub mniejszy od 0,5 (taką maksymalną rezytancję mają aluminiowe coolery z wentylatorem 60cmx60cm przy obrotach 5400RPM), to... POWINNO STYKNĄĆ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Ja bym powiedzial ze ciut bida :)... Sfajczyc sie nie sfajczy ale komfortowych warunkow pracy miec nie bedzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...