Skocz do zawartości
Aduke

754 Vs 939 - Dobry Zakup

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Chciałbym kupić nowego kompa wybierając jakiegoś procka ze stajni Amd. Waham się między gniazdem 939 a 754. Mam zasilacz, obudowe, dvd-rom, dysk... Reszta sprzętu wygladałyby tak:

A ) pod 754

AMD Sempron 2600+ FSB400 Socket 754(mozna podkrecić @2,6gz do wydajności takiego 3500+ 939.

GigaByte GA-K8NE nForce4 4X Socket754 DDR400 SerialATA PCI-Ex16 GbLan Sound 8ch. ATX (bez Sata II,dwukanałowego kontrolera,czy an ty mozna podkrecać ?)

A-data 512 mb drr400 (2,5 cl ale na wyzszym napieciu lekko 2 cl przy 400)

WinFast GeForce 6600 128MB DDR PCI-E TV/DVI (mozna łatwo podkrecić)

B ) pod 939

AMD Athlon 64 3000+ Socket 939 FSB400 Venice BOX (oczywiście mozna podkrecić)

ABIT AN8 ULTRA nForce4 Ultra Socket 939 DualDDR SerialATA Raid PCI-Ex16 Sound 7.1ch GbLAN ATX Silent OTES (pasywne chlodzenie chipseta, Sata 2,system guru !!!,chyba mozna podkrecać procka do 2500 bez problemów)

2* A-data 512 mb drr400 (to samo co przy 754 kofiguracji)

WinFast GeForce 6600 128MB DDR PCI-E TV/DVI (mozna łatwo podkrecić)

Hmn, Problem leży w tym ze mam ograniczone fundusze. Kompa z 754 moze już teraz kupic ( nie ma Sata 2, rozbudowa tylko do A64 i cieszyć sie 2 miechami wakacji grania, gry bede mi chodzić dzisiejsze na pewno battlefield 2 i gta Sa... po wrześniu zacznie sie kucie na maturkę (straszna ta matura :mur: i zeby punkty nabic jescze). Natomiast kompa z 939 moze kupić dopiero za 1,5( bede dodatkowe fundusze ).W sumie bede tylko mial pół miecha spokojnego grania (oczywiscie nie tylko granie B) ). komp z 939 bedzie miał Sata 2, mozliwosc rozbudowy do dwurdzeniowego A64...

W sumie teraz kompy bedą musiały nadążyć za konsolami i dlatego już moze za 2 lata bedę wielordzeniowe i drr 3 ( konsole maja procki wielordzeniowe a wiec gry pod konsole sa zoptymalizowane pod wielordzeniowosc, i żeby gry mogły być konwersjami z konsol na pc to piec bedzie musial byc wierordzeniowy... pomijajac fakt ze na kompy coraz bedzie mniej swietnych gier (na pewno zauwazymy to za 2 lata kiedy konsole bede w pełnej chwale i bedzie duzo gier.. ). Komp straci swoje znaczenie jako platrorma do gier (malo gier, duze koszty ciaglej modernizacji,duze piractwo) Wiec ja bede chciał grać to kupie se konsole... Na kompa starczy ze gry bedą mi chodziły 1 rok, póżniej na gry poprostu nie bede miał czasu. Wybierajac kompa z gniazdem 754 boli mnei to ze nie bedzie mozna wymienic procka na 2 rdzeniowego a64, który za rok na pewno stanieje. Wydajnośc gnaizda maj tą samą , no mopze 939 ma o 5 % wiecje wykorzystujac dwukanalowy kontroler. uwzlednajac nawet :D jak poda światło prosze o porade w tej sprawie.

Wybrać kompa pod gniazdo 939 czy pod 754 ? Biorąc pod obawy i mozliwosc rozdudowy,techlogogii i wyzej wymienionych. Sorry za błedy i bede i bedą (naduzycie hehe )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marcin198787

Człowieku nad czym Ty się zastanawiasz, jasne że socket 939 :) Może koszt jest większy ale przynajmniej jest to wydatek przyszłościowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A niekorzy to tylko o przyszłościowości.

Niedługo dodatkowo na s754 wchodzą semprony z odblokowanymi64 bitami więć jak sie ma ograniczone fundusze to nad czym sie zastanawiać? A zanim sie wielordzeniowe procki w miare upowszechnią to już s939 też będzie wymierającą platforma.

Jak dla mnie s939 jak najbardziej do naprawde mocnego i drogiego kompa. Jak sie chce coś w miare taniego to bym sie zastanowił czy te pare proxcent wydajności+ pare miesiecy życia platformy jest aż tyle warte?

Wejście semoprona z 64 bitami na s.939 mogło by sytuacje zmienić ale tak? Zwłaszcza jesli ktoś nie planuje przesidki na pci-e to s.754 jest jak najbardziej ekonowmicznie uzasadnione.

Osobuiście mając siedzieć na jakimś złomiku prze wakacje to wybrał bym s.754...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie sie przypomina sytuacja jak brałem swoje mobo i pamieci sdram a kumpel szarpnał sie na bardzioej ptrzyszłościowe ddry i płyte na kt266.

No i okazało sie ,ze wydaj ość jest taka sama, a w dniu dzisiejszym zarówno sdram-y jak i ddr 266 to już przeżytem..tylko,że on zapłacił na starcie pare stówekj więcej za przyszłościowość. Do

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku nad czym Ty się zastanawiasz, jasne że socket 939 :) Może koszt jest większy ale przynajmniej jest to wydatek przyszłościowy :)

1520775[/snapback]

Nie wydaje mi się aby s 939 był bardziej przyszłościowy, s 754 też już ma PCI-E, a tu chyba byłby najbardziej problem gdyby na socket 754 nie zrobiono płyt z PCI-E...

Poza tym ani s 939 ani 754 nie ma DDR2, AMD zapowiedziało nowe sockety więc "przyszłościowość" tych platform jest mniej więcej na równi :wink: tyle, że s 939 jest dla bogatszych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi