Skocz do zawartości
wizjonerek

Super Pompa Do WC !!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie jak w temacie Kupiłem dzisiaj Pompke Do oczek wodnych:

-Aqua EL model PF3

-Praca 24H na dobe

Moc 30W !!!!!!!!

słup podnoszenia wody 2,5 :))

Moc przepływu 2500 Litrów na godzine (41litrów na minute)

i najlepsze z tego to cena u nas w miescie 120 zł

-płynna Regulacja przepływu Wody(mniejszy przepływ cichsza praca pompy)

- Gabkowy filtr

Pomka tylko zatapialna (mozna przerobić na nie zatapalną)

Wtedy wlot 19mm

Wylot 16mm

P.s miedzi nie kupiłem bo już nie mieli płaskowników(50x50x50)

były tylko 150x150x400) ale w nastepnym tygodniu bedzie dostawa :)))

odnośnie pompy czy To nie za mocna jest ???? bedą do niej podłaczone 3 bloki (CPu,Gpu,chips.) wszystkie bede Takie : http://republika.pl/overclocking2max/blokww.htm

Wyjscia i wejscia po 12mm

co myslicie mam nadzije ze kasa nie poszła na darmo ???

jak przewidujecie wydajnosć .weze i blok wytrzyma ???

P.s SPrzedam Zmodowany Zestaw z CPC :):):):):):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pompki, to najwieksza jaki jest sens brac jest cos wlasnie 30W. Ja mimo wszystko wolalbym AquaSzuta 30W, 2000l/h, podnoszenie na 3m za 150PLN, ale ten AquaEl jest rowniez bardzo fajny. Jesli pominac klase i firme, to ja mimo wszystko wolalbym AquaSzuta, ale za 120PLN lepszej pompy do ukladu wieloblokowego jak ten AquaEL nie znajdziesz!!!

Tak wiec zakup bardzo dobry! Czy moglbys mi podac wymiary tej pompy (dlugosc, szerokosc, wysokosc), przy czym podaj prosze 2 wymiary na dlugosc, razem z koncowka na wlot i bez niej. Potrzebuje wlasnie czegos podobnego, a AquaSzut jest za duzy o 2cm :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]mam dokladnie ta sama pompe :) ale co do plynnej regulacj to przesadziles :))) ... poprostu otwor na 3 skoki sie pomniejsza i cichsza to ona wcale nie jest :) zeby ja wytlumic musialem uzyc 2 komor z zbiprniku izolowanych gumami..

eee powaznie jest płynana nie ma skoków otwór wlotowy sobie moge ustawić jaki chce nie mam ograniczeń(ani skoków jeste płynne)

a działa ciho wsadziłem ją do pojemnika zamknałem i fakt lekkie brzeczenie było ale to sie da skorygować (np. takim sposobem jak powiedziałeś )

a mozesz mi napisac jak sie sprawuje jakie tem.???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką sprawność mają średnio te pompki (tzn ile z mocy co pobieranej idzie na ogrzewanie)... Mysle o pomkach 1500-2500l/h ?

Sprawnosc silnikow elektrycznych siega ok. 90% wiec niewiele przetwarzane jest na cieplo.

Ktos kiedys na forum zrobil wyklad i udowodnil ze poprzez tam jakies turbulencje wirnika itp. pompka cala moc pobierana wydala do wody. Stawiam na to ze prawie sie tego nie odczuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką sprawność mają średnio te pompki (tzn ile z mocy co pobieranej idzie na ogrzewanie)... Mysle o pomkach 1500-2500l/h ?

Sprawnosc silnikow elektrycznych siega ok. 90% wiec niewiele przetwarzane jest na cieplo.

Ktos kiedys na forum zrobil wyklad i udowodnil ze poprzez tam jakies turbulencje wirnika itp. pompka cala moc pobierana wydala do wody. Stawiam na to ze prawie sie tego nie odczuje.

Duzo stawiasz? :)

To nie chodzi o turbulencje, chodzi o prace wykonana na cieczy przez pompke, a ktora to praca przeklada sie na energie wewnetrzna, ktorej srednia jest temperatura. Walkuje to juz od dawna, wiec masz linka

Poczytaj najlepiej calosc, a najwazniejsze jest ostatnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo stawiasz? :)

To nie chodzi o turbulencje, chodzi o prace wykonana na cieczy przez pompke, a ktora to praca przeklada sie na energie wewnetrzna, ktorej srednia jest temperatura. Walkuje to juz od dawna, wiec masz linka

Poczytaj najlepiej calosc, a najwazniejsze jest ostatnie...

No wlasnie o ciebie mi chodzilo ale nie chcialo mi sie szukac tego postu :P

Wiem ze przeprowadzales eksperymenty i wyszlo ze o pare stopni podnioslo to temperature ale w wc tego raczej sie nie odczuje. No moze z 1 stopien wzrosnie temperatura. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nawet nie jest kwestia tego, ile stopni podniesie ci sie temperatura na pompce. Chodzi glownie o wydajnosc chlodnicy. W pewnym momencie w ukladzie bedzie zbyt duzo zrodel ciepla i chlodnica nie bedzie mogla wszystkiego dostatecznie szybko odebrac. Roznica powiedzmy 5W pomiedzy pompkami nie wplywa za bardzo, ale 25W to juz co innego. 25W to 30% niezle podkreconego procesora, spojrz na to w ten sposob. Generalnie, jesli zwiekszymy przeplyw nie zmieniajac pompki (krotsze weze, inne koncowki itd itd) to temperatury beda mialy tendencje do spadania. Natomiast jesli zrobimy to dodajac mocniejsza pompke, moze sie okazac, ze minelismy ten punkt najwiekszej wydajnosci i temp zaczna rosnac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam pompke AquaEl 1500l/h.

Wcale nie jest ona cicha powiem nawet że jest głośna.

Po podłączeniu bloku na CPU spiralnego wydajnść pompy spada około 4 razy tak na oko i pompa zaczyna terkotać. Ale przy równoległym połączeniu kilku bloków jest już lepiej i wydajnoćś pompy tak nie spada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nawet nie jest kwestia tego, ile stopni podniesie ci sie temperatura na pompce. Chodzi glownie o wydajnosc chlodnicy. W pewnym momencie w ukladzie bedzie zbyt duzo zrodel ciepla i chlodnica nie bedzie mogla wszystkiego dostatecznie szybko odebrac. Roznica powiedzmy 5W pomiedzy pompkami nie wplywa za bardzo, ale 25W to juz co innego. 25W to 30% niezle podkreconego procesora, spojrz na to w ten sposob. Generalnie, jesli zwiekszymy przeplyw nie zmieniajac pompki (krotsze weze, inne koncowki itd itd) to temperatury beda mialy tendencje do spadania. Natomiast jesli zrobimy to dodajac mocniejsza pompke, moze sie okazac, ze minelismy ten punkt najwiekszej wydajnosci i temp zaczna rosnac...

zaprawde powiadam ze masz racje sam sie przekonalem majac cieniasa celka - czy bylo 500 na procu czy 900 temp wody taka sama byla- inna byla tylko roznica pomiedzy woda a procem ok ~6C

tera mam proca @1.7GHz i roznica wzrosla do 15C!!!

musze sie zastanowic na innej konstrukcji chlodzenia inny blok inna pompka inne weze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może lepiej kupić pompke Hailea model HX6520 albo HX6530 jest mocna wygląda fajnie i jej wydaność napewno nie spadnie tak mocmo pod obciążeniem.

http://colisa.com.pl/?/s-Hailea-pomws-pomp.shtml

Coś strasznie mocne te pompki.

Już pompka 1000l/h ma 30W taką moc to mają zazwyczaj pompki koło 3000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o pompki, to najwieksza jaki jest sens brac jest cos wlasnie 30W. Ja mimo wszystko wolalbym AquaSzuta 30W, 2000l/h, podnoszenie na 3m za 150PLN, ale ten AquaEl jest rowniez bardzo fajny. Jesli pominac klase i firme, to ja mimo wszystko wolalbym AquaSzuta, ale za 120PLN lepszej pompy do ukladu wieloblokowego jak ten AquaEL nie znajdziesz!!! 

Tak wiec zakup bardzo dobry! Czy moglbys mi podac wymiary tej pompy (dlugosc, szerokosc, wysokosc), przy czym podaj prosze 2 wymiary na dlugosc, razem z koncowka na wlot i bez niej. Potrzebuje wlasnie czegos podobnego, a AquaSzut jest za duzy o 2cm :(

niestety dzisiaj ci ich nie podam bo jestem w Ustroniu :)))) ale zajebista pogoda jutro jak wróce z pracy to ci podam wszystkie wymiary

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety dzisiaj ci ich nie podam bo jestem w Ustroniu :)))) ale zajebista pogoda jutro jak wróce z pracy to ci podam wszystkie wymiary

pozdrówka Wizjo

byloby by bardzo fajnie, dzieki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nagrzewniczka z chinrola 900 starczyłaby no schłodzenia wody z 3 bloków(jest alubiniwa i dośc duza (zresztą takie chłodniczki jak sie nie myle potrafiłyodrowadnić ok 100do 200w ciepła a tyle to nie wyprodukuje czyli taka pompa + ta nagrzewniczka spokojnie powinna mi starczyć(wlot i wylot na bloku 12mm weze 12 mm (nagrzewniczka wlot wylot 16mm) starczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to jest prawo zachowania energii?

Gdzie idzie energia z pompki? Przepycha ciecz, tak? Czyli energia idzie na pokonanie oporów przepływu = tarcia. A co się dalej z nią dzieje? Jest rozpraszana w postaci wydzielania ciepła. Te X wat nie wykonuje żadnej innej pracy.

[/size]100% Energii pompki idzie na ciepło.

Dam sobie za to uciąć to i owo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy nagrzewniczka z chinrola 900 starczyłaby no schłodzenia wody z 3 bloków(jest alubiniwa i dośc duza (zresztą takie chłodniczki jak sie nie myle potrafiłyodrowadnić ok 100do 200w ciepła a tyle to nie wyprodukuje czyli taka pompa + ta nagrzewniczka spokojnie powinna mi starczyć(wlot i wylot na bloku 12mm weze 12 mm (nagrzewniczka wlot wylot 16mm) starczy ?

Sluchaj, tak naprawde, to POTRZEBNA jest tylko jedna nagrzewniczka do wzglednie kazdego ukladu, tyle tylko, ze rownowaga w przyjmowaniu ciepla przez blok i jego oddawaniu przez nagrzewnice zostanie ustalone wyzej, czyli mniejsza bedzie szybkosc tegoz oddawania, czyli nie cale cieplo pojdzie na zewnatrz, wiec temperatura wody bedzie wieksza! Czyli reasumujac, bedziesz mial po prostu wyzsze temperatury niz normalnie (czyli z samym procem). Przyczyni sie do tego niestety takze mniejsza predkosc przeplywu spowodowane wzrostem oporow (2 dodatkowe bloki).

Gdzie idzie energia z pompki? Przepycha ciecz, tak? Czyli energia idzie na pokonanie oporów przepływu = tarcia. A co się dalej z nią dzieje? Jest rozpraszana w postaci wydzielania ciepła. Te X wat nie wykonuje żadnej innej pracy. 

100% Energii pompki idzie na ciepło. 

Oj chlopie, to zes przesadzil. Jezeli sie powolujesz na jakies prawa, przeczytaj najpierw czego dotycza i jakie sa warunki ich stosowalnosci, unikniesz osmieszania sie w przyszlosci. Tak wiec prawo zachowania energii mowi, ze calkowita energia mechaniczna ukladu zamknietego, wewnatrz ktorego dzialaja tylko sily zachowawcze, jest wielkoscia stala, gdzie przez uklad zamkniety rozumiemy uklad, na ktory nie dzialaja sily zewnetrzne. A powiedz mi przyjacielu, czym do cholery jest dzialanie pompki, jak nie praca sil zewnetrznych? Jak mozesz mowic o ukladzie, w ktorym non-stop nastepuje przeplyw energi od procesora i pompki do chlodnicy, przy czym przeplyw ten nie jest staly, jak o ukladzie zamknietym? zastanow sie prosze nastepnym razem, bo mam wyzej uszu tlumaczenia rzeczy ludziom, ktorzy zaslyszeli cos, nie sprawdzili tego, a potem kaza sobie rozne rzeczy obcinac za slusznosc owych pogladow :D

Chcesz wiedziec co sie dzieje? (znowu musze siebie cytowac :( )

Troche fizy. Temperatura to funkcja sredniej energii kinetycznej ruchu postepowego czasteczek. Natomiast energia wewnetrzna to suma wszystkich rodzajow energii zwiazanych z czasteczkami, atomami i ich czesciami skladowyi, czyli w jej sklad wchodzi takze srednia energia kinetyczna ruchu postepowego czasteczek. Im wieksza srednia kinetyczna tym wieksza temperatura. Pierwsza zasada termodynamiki mowi, ze dE = Q + W, czyli zmiana energii wewnetrznej ciala rowna sie sumie ilosci dostarczonego mu ciepla i pracy wykonanej nad nim przez sily zewnetrzne. 

W naszym przypadku Q to straty powodowane przez silnik pompki, a W praca, jaka wykonuje ona na cieczy wprawiajac ja w ruch. Czy teraz jasne jest, dlaczego CALA moc pobierana przez pompke zatapialna laduje w wodzie zwiekszajac jej temperature? Reasumuja, dasz 20W pompke zatapialna do systemu, a chlodnica bedzie musiala odprowadzic dodatkowo cale te 20W! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sluchaj, tak naprawde, to POTRZEBNA jest tylko jedna nagrzewniczka do wzglednie kazdego ukladu, tyle tylko, ze rownowaga w przyjmowaniu ciepla przez blok i jego oddawaniu przez nagrzewnice zostanie ustalone wyzej, czyli mniejsza bedzie szybkosc tegoz oddawania, czyli nie cale cieplo pojdzie na zewnatrz, wiec temperatura wody bedzie wieksza! Czyli reasumujac, bedziesz mial po prostu wyzsze temperatury niz normalnie (czyli z samym procem). Przyczyni sie do tego niestety takze mniejsza predkosc przeplywu spowodowane wzrostem oporow (2 dodatkowe bloki).

100% Energii pompki idzie na ciepło. 

Oj chlopie, to zes przesadzil. Jezeli sie powolujesz na jakies prawa, przeczytaj najpierw czego dotycza i jakie sa warunki ich stosowalnosci, unikniesz osmieszania sie w przyszlosci. Tak wiec prawo zachowania energii mowi, ze calkowita energia mechaniczna ukladu zamknietego, wewnatrz ktorego dzialaja tylko sily zachowawcze, jest wielkoscia stala, gdzie przez uklad zamkniety rozumiemy uklad, na ktory nie dzialaja sily zewnetrzne. A powiedz mi przyjacielu, czym do cholery jest dzialanie pompki, jak nie praca sil zewnetrznych? Jak mozesz mowic o ukladzie, w ktorym non-stop nastepuje przeplyw energi od procesora i pompki do chlodnicy, przy czym przeplyw ten nie jest staly, jak o ukladzie zamknietym? zastanow sie prosze nastepnym razem, bo mam wyzej uszu tlumaczenia rzeczy ludziom, ktorzy zaslyszeli cos, nie sprawdzili tego, a potem kaza sobie rozne rzeczy obcinac za slusznosc owych pogladow :D

Chcesz wiedziec co sie dzieje? (znowu musze siebie cytowac :( )

Troche fizy. Temperatura to funkcja sredniej energii kinetycznej ruchu postepowego czasteczek. Natomiast energia wewnetrzna to suma wszystkich rodzajow energii zwiazanych z czasteczkami, atomami i ich czesciami skladowyi, czyli w jej sklad wchodzi takze srednia energia kinetyczna ruchu postepowego czasteczek. Im wieksza srednia kinetyczna tym wieksza temperatura. Pierwsza zasada termodynamiki mowi, ze dE = Q + W, czyli zmiana energii wewnetrznej ciala rowna sie sumie ilosci dostarczonego mu ciepla i pracy wykonanej nad nim przez sily zewnetrzne. 

W naszym przypadku Q to straty powodowane przez silnik pompki, a W praca, jaka wykonuje ona na cieczy wprawiajac ja w ruch. Czy teraz jasne jest, dlaczego CALA moc pobierana przez pompke zatapialna laduje w wodzie zwiekszajac jej temperature? Reasumuja, dasz 20W pompke zatapialna do systemu, a chlodnica bedzie musiala odprowadzic dodatkowo cale te 20W! 

to ja już nic nie rozumiem przecież nawet jak pompa da mi całe 30W w wode + procek niech bedzie 80W to jest razem 110 nie mówcie ze samochodowa chłodnica(nagrzewnica) takiej mocy nie odprowadzi

bedzie taka pompa EL 2500l

weze 12 mm

blokk wlot wylot 12 mm

chłodnica chintol 900 wlot wylot 12 mm

wiec jakie moge na tym osiągnąc teperatury bo z tego wynika ze wydałem kase w błoto bo temperatura mi wzrosnie z fizyki byłem kipski wiec prosze wytłumacznie mi to jak humaniście bedzie lepiej czy gorzej bo jak gorzej to kto chce to wszystko w cholere kupić :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty a mógł byś mi wysłać projekt tego wc na mejla był bym bardzo wdzięczny tcyran@wp.pl    :idea:  :?:

a co tu do projektowania jest ????

pompa taka jak w opisie

bloki taki jak w/w linku( połaczone szeregowo albo równolegle zobaczymy)

chłodnica od chintola i tyle wszystko ładnie połaczone weżami 12mm

na tym koniec ale chodziło mi o wydajnośc czy taki zestaw utrzyma niską teperature ??? nie wieze ze nagrzewnica nie bedzie w stanie oddać wystarczająco ciepła :)) prosze o opinie bo sie zamotałem :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej a nie lepiej sprawic sobie mala zatapialna pompke

zbiornik z blachy miedzianej ok 200ml - tak zeby sie pompka zmiescila

zamykamy zbiornik - zakladamy na niego peltka - zimna strona a na pelta radiator i wentyl na 7V

mamy zimna ciecz w obwodzie zamknietym a na dodatek 2 peltka na proca mozna - jak bedzie mi sie chcialo to zrobie cos takiego ciekawe czy zda examin

puki co zrobilem ciekawa rzecz

oblozylem akwarium folia aluminiowa i bede badal co mi to da

woda swieza z kranu ~9C na procu mam 30C proc 50W na 1.720GHz!!!!!!

ciekawe po jakim czasie woda dojdzie do ~~20C czyli tyle ile jest w pokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamykamy zbiornik - zakladamy na niego peltka - zimna strona a na pelta radiator i wentyl na 7V

mamy zimna ciecz w obwodzie zamknietym a na dodatek 2 peltka na proca mozna - jak bedzie mi sie chcialo to zrobie cos takiego ciekawe czy zda examin

peltka nie bede stosował bynajmniej narazie najbardziej chodzi mi o temperatury CPU w stresie uzyskać max 36 lub 38 stopni lub mnie j czy taki zestaw wydoli na takie temp. na sprzecie jak w podpisie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peltka nie bede stosował bynajmniej narazie najbardziej chodzi mi o temperatury CPU w stresie uzyskać max 36 lub 38 stopni lub mnie j czy taki zestaw wydoli na takie temp. na sprzecie jak w podpisie ?

założylem nowy topic ,,NIETYPOWE WODNE" tam wszystkie uwagi i pytania oraz propozycje

PS. spoko wydoli

ile twoj proc wydziela ciepla???

odpowiedz juz na nowym topicu ten

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...