Skocz do zawartości
set2004

(peknieta Obudowa Monitora) Mod Kilka Pytan

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka na poczontek powiem wam dlaczego mam zamiar modować obudowe monitora poniewarz podczas transportu została uszkodzona przednia ramka monitora poprostu pekła i mam zamiar ja skleic i pomalować na jakiś kolor mam kilka pytan bo pierwszy raz cos takiego mi sie zdarzyło a chciałby to zrobic profesjonalnie zeby po tygodniu ni odpadła farba

PYTANKO nr:

1. Czym skleic te pekniecia (jakis klej 2 składnikowy ??)

2. Czy po zaklejeniu pekniec powinienem je wypełnic klejem czy jakaś szpachla ??

3. Czy zanim zabiore sie za malowanie powinienem wygładzic powiezchnie nałorzyc szpachel i znowu wygładzić

4. Jakej farby urzyc i czy bedzie konieczne lakierowanie ??

Prosze o kilka wskazówek zamieszcam zdjecie monitora pekniecia nie wygladaja na zdjeciu tak zle jak w zeczywistosci dlatego zamiezam zrobic z nimi porzadek a przy okazji zmienic dizajn :)

post-7360-1120141454_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 super glut lub stopic plastik w miejscu pekniecia i polaczyc

2 wypadaloby wyrownac szpachla

3 tak, chyba ze chcesz miec wybrzuszenia na ramce monitora, wyszlifuj papierem sciernym zeby bylo rowniutko

4 ja bym zwyklym acryl lakiem pomalowal, dobry sprej, takim robilem bude i nie jest drogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Superglue (dwuskladnikowiec tez moze byc ale poco). Niepolecam topić niekazdy plastik sie do tego nadaje i muglbyś zrobić wieksze szkody jeszcze. szpachla i szlifowanie by sie przydalo napewno choć zalezy jak ci wyjdzie klejenie. farbo dość dowolnie :P polecam w sprayu (ostatnio przemalowywalem taka farbą rower na rózowo na prezent i polubilem ten rodzaj farby:P) raczej bez lakierowania. Tylko pamiętaj szczelnie zakleić ekran

Edytowane przez kretftp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje skleic kropelka lub czyms podobnym. Zedrzec nadmiar kleju, bo takowy napewno powstanie, polozyc szpachle do plastiku, wyrownac papierem sciernym, pomalowac podkladem do plastiku, jakas farba, i na koniec bezbarwnym. Bedzie PRO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze zamiezasz robic wszystko na romce odkreconej od reszty monitora :)

ja polecam tak:

skleic kropelka lub innym sekundowo laczacym

ostrym nozem poglebic klejenie

powstala szczelinke zaszpachlowac

wyszlifowac

zmatowic cala ramke

odtluscic dokladnie benzyna

polozyc jedna warstwe farby w sprayu

jak calkiem wyschnie (24-48h) zmatowic papierem 800

umyc benzyna

pomalowac (kilka cienkich warstw w dostepach 15 min)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak zmatowie powierzchnie pomaluje ja i znowu zmatowie to bedzie oka lecz jak przejade benzyna to mi sie zacieki porobia jakieś zmazy , a moze wystarczy tylko zmatowic raz i ponakłądac 2 lub 3 warstwy farby ?? mam zamiar zrobic to jak najszybciej tylko ze kurna spułdzielnia wymienia mi rury i bałaganu mi narobia wiec za jakes 4 do 5 dni zaczne operazje monitora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

benzyna nie jest rozpuszczalnikiem farb ladowanych w spraye. mozesz na spokojnie myc.

po zmatownieu musisz koniecznie czyms umyc bo inaczej farba zlapie ci sie do pylu po szlifowaniu.

papietaj ze pospiech to najwiekszy wrog B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi