Skocz do zawartości
Dog

xp1,8@1702 - prosze o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na swoim procu napięcia jeszcze nie zmieniałem.

Dzielnik 1/5 polega na tym, że:

ustawisz FSB 160 przy dzielniku 1/4 to PCI ma wtedy 40MHz!, a AGP 80MHz

jak przełączysz na 1/5 to zegary PCI i AGP spadną do 32 i 64MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok juz wiem...ale nie mam mnoznika 1:5...natomiast mam ustawione teraz fsb 148 i mnoznik 11.5 i jak wezme na 149 to juz cos nie styka:( Czy np. zmniejszyc mnoznik, a probowac zwiekszyc fsb?napiecie podnioslem do 1.775...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erdik a jakie masz napiecie?

smogan na standartowym czyli jak sie nie myle 1.75 oczywscie ram idzie na CL@2

powodszenia zobacz tez na pl.tomshardware jak rowniez na bechmarku duzo zalezy tez jakja masz plyt eglown ato polowa sukcesu zycze powodzenia

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze można zmniejszyć mno znik i dać wyższe FSB.

Moja płyta nie ma dzielnika 1/5 przez co max na ile chodzi stabilnie to 157MHz FSB. W tym przypadku podnosiłbym mnożnik.

Wcale nie jest powiedziane ze twoja plyta niema dzielnika 1/5.W wiekszosci plyt na KT333 (na moim solteku tez) dzielnik 1/5 uaktywnia sie dopiero po osiagnieciu fsb 166.Zmniejsz mnoznik i odpal go na np.10x175 albo 10x180 :) i jazda.Sam sie przymierzam do takiej opcji ale cos mam opory do tych lakierow:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem....jaki by nie byl mnoznik to ponad fsb 148 cos sie zaczyna psuc...co oznacza speed error hold w biosie?(powinno byc enabled czy disabled?

bios sprawdza zgodnosc taktowania procesora z ustawieniami fabrycznymi, ustaw na disabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki:) A teraz jeszcze pytanie za 100 punktow...czy ktos moze wiedziec czemu przy plycie Abit KG7 Raid nie moge ustawic fsb powyzej 148...jakikolwiek by mnoznik nie byl...co moze byc nie tak?temperature mam do 44 C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze napiecie? Jakie mozesz ustawic na max? Dawaj napiecie na maxa i fsb na 166. Wtedy powinien wlaczyc sie mnoznik 1/5 i wszystko powinno dzialac. Sprobuj pozniej najwyzej skasujesz bios i wszystko wroci do normy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki:) A teraz jeszcze pytanie za 100 punktow...czy ktos moze wiedziec czemu przy plycie Abit KG7 Raid nie moge ustawic fsb powyzej 148...jakikolwiek by mnoznik nie byl...co moze byc nie tak?temperature mam do 44 C

Proc nie wyrabia i tyle. Ale sprobuj od razu ustawic fsb 166MHz. Powienien sie wlaczyc dzielnik 1/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proc nie wyrabia i tyle. Ale sprobuj od razu ustawic fsb 166MHz. Powienien sie wlaczyc dzielnik 1/5

A od kiedy KG7 ma dzielnik 1/5 ?? Z tego co wiem to to jest mobo na AMD 761 ,z tych plyt tylko EPoX 8K7A mial 1/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem napiecie na max: 1,85...fsb na 166 i mnoznik na 11 i trza bylo biosa restartowac...ale inna dziwna opcja: jak ustawiam mnoznik na 13 i fsb na 148 to nadal jest 1702mhz :( Czemu tak sie dzieje chociaz wszystko chodzi poprawnie? a i nie uruchomilo sie dzielenie 1:5:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz tak w biosie czy masz odblokowanego procka poprzez polaczenie mostkow. W biosie to i ja moge sobie zmieniac mnoznik,ale nic mi to nie da,bo nie mam proca odblokowanego..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Dog

Z tego co pan pisze mnoznik nie jest odblokowany i wynosi standardowo dla tego modelu 11.5(13x150 to byłoby 2400+ 11.5x150 to około 2100+). O 166MHz to raczej proszę zapomnieć, albowiem dzielnik 1/5 to sie raczej nie włączy bo go nie ma (włączy się natomiast PCI 41.5 i AGP 83 a nie wszystkie sprzety w obudowie to lubią),a 11.5x166 to coś ponad 1900MHz a procesor nie jest z serii JEZUS.Natomiast Vdimm o 0.1 i od tych 150 co jeden MHz w górę ąż bedzie zwis. Wtedy znowu Vdimm i i co 1Mhz w górę. w ten prosty sposób można wybrać optymalne wartości. Chipset AMD powyżej 155 lubi się pregrzewać, a ten dziadowski wiatraczek już się pewnie przestał krecić, więc radzę wymienić radiatorek na cos porządniejszego np boxowy coolerek od starych celeronów PPGA. Nalezy mieć na uwadze ,że KG7 ma bardzo agresywne timingi więc aby osiągnać lepsze rezultaty(w FSB) warto ustawić na timings na "normal"(kingstony PC2100 po ustawieniu na "Turbo" i CL2 nie chciały chodzic nawet na FSB 133).

Tak na marginesie to mam przeczucie że wspomniane 11.5x150 będzie maksymalaną częstotliwoscią dla tego procesora przy chłodzenu powietrzem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...