Skocz do zawartości
lukecz

Hdd W Kieszeni Podlaczany Do Usb Lapta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znajomy ma dylemat: zakupil sobie kieszen na hdd do lapta, podlaczona do USB (z osobnym zasilaniem). I teraz pytanie: czy istnieje jakies ograniczenie tego jak duzy dysk mozna podpiac przez takie rozwiazanie? Planowany dysk ktory mialby dzialac w tej kieszeni to 160GB. Dodam ze laptop to Acer Travelmate serii 240, model bodajze 243x, z wbudowanym hdd 20GB.

Gdyby ktos stosowal takie rozwiazanie i podzieli sie swoimi uwagami to bede wdzieczny za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronika sterująca pracą dysku jest umieszczona w kieszeni, więc jeśli są jakieś ograniczenia, to producent powinien o tym napisać na swojej stronie. Poszukaj.

Też zastanawiam się nad taką kieszenią na dysk 3,5" Może ktoś ma jakieś sugestie, jaki model wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem ta:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12742

ale np. ta tez wydaje sie ciekawa (szczegolnie jak masz zamiar zamontowac jakis bardziej grzejacy sie dysk bo obudowa po bokach jest dziurkowana to bedzie lepsza wymiana powietrza):

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17874

Ale musisz przeanalizowac sytuacje, jak bardzo bedziesz eksploatowal twardziela bo moze trzeba bedzie zainwestowac w taka z dodatkowym aktywnym chlodzeniem, np.:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17880

Edytowane przez Fidma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to rzeczywiscie wystarczy :) Mnie jedynie strasznie wk*** ta dioda, bo swieci po oczach jak konkretny laser ;) a tak wykonanie profesjonalne :D

Edytowane przez Fidma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA MAM PODŁĄCZONEGO DO ACER ASPIRE 1692 WLMI DYSK TWARDY MAXTOR 160 GB PRZEZ USB I WSZYSTKO DZIAŁA REWELACYJNIE. DYSK ZOSTAŁ MI ZE STAREGO KOMPUTERA, KUPILEM DO NIEGO OBUDOWE I REWELACJA. NAWET GRY ODPALAM Z TEGO DYSKU I WSZYSTKO ŚMIGA AŻ MIŁO:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ice Box'y można kupić na allegro za śmieszne pieniądze.

Spotkałem się z przypadkiem kiedy kieszeń 3.5 cala Tracera nie chciała obsługiwać dysków powyżej 160 GB. Inne zaś kieszenie działały nawet z dyskami 250 GB.

Oczywiście polecam używanie USB 2.0 bo z 1.1 to przy dużych plikach masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi