Nightwalker Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 witam co lepsze pentium I 200MHz czy amd 380MHz ponieważ składam komputerek dla siostry do internetu a płyta którą ma obsługuje procesory amd i intel (sprawdzałem) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 zalezy co tańsze?? jak pentak to chap pentaka a jak nie to AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 (edytowane) :lol: :lol: :lol: to i to tanie, mam oba procki i nie wiem co lepsze (amd moze ma więcej mhz ale pentium to pentium [mówie o starych prockach]) Pozdro Edytowane 30 Czerwca 2005 przez danioX4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 jak masz wybór to czemu nie przetestujesz obu?W końcu możesz sam wybadac który lepszy.Swoja drogą to fajnie kiedys było że i jedno i drugie pasiło bez problemów :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Jeśli ten amd to K6 380MHz to na 100% będzie wydajniejszy od Pentium 200MHz, nawet niektóre Pentium 2 i celerony dostaway niezle po d.. od K6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 jak masz wybór to czemu nie przetestujesz obu?W końcu możesz sam wybadac który lepszy.Swoja drogą to fajnie kiedys było że i jedno i drugie pasiło bez problemów :D 1523539[/snapback] właśnie nie wiem czym :mur: są może jakieś benchmarki do starych procków? no rzeczywiście zdziwiło mnie to troche ale :D Jeśli ten amd to K6 380MHz to na 100% będzie wydajniejszy od Pentium 200MHz, nawet niektóre Pentium 2 i celerony dostaway niezle po d.. od K6. 1523549[/snapback] jest to amd k6-2 z 3dnow mmx i takie tam badziewie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Tutaj jakieś porównanie procesorów: http://www.coolinfo.com/techinfo/reviews/k6-2rev.html Zresztą w sieci mozna znalezc więcej recenzji i raczej pentium 200MHz nie jest zadną konkurencją dla K6 2 380MHz. Już przy Pentium 2 400Mhz vs K6 2 380Mhz mozna by dyskutować co wydajniejsze i w jakich zastosowaniach, ale w przypadku P 200Mhz vs K6 380Mhz to nawet nie ma oczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Bierz K6(to jest AMDkowski odpowiednik P2), a P1 to stary kibel(na nasze czasy oczywiście, ale kiedyś to był to sprzęt bez konkurentów) a jego odpowiednikiem od AMD było K5. Jak chcesz się bawic w benchmarkowanie to ściągnij se sisoft sandre i odpal, różnice powinny być widoczne gołym okiem;) BTW. K6tka obsługuje MMX i 3DNow a Pentium może i mmx nie ma Moja opinia: K6 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 K6-2...moja 350Mhz latała na 500Mhz czasami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 dzięki wam wszystkim za odpowiedzi pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 odpowiedz jest tylko jedna.. i już została udzielona :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sharpa Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Oczywiście, wybierz odrazu AMD, to wkoncu tylko dla siostry i tylko do netu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Pentium może i mmx nie ma :blink: MMX było zastosowane najpierw w procesorach Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Wiem że tak było:] Ale MMX bodajże nie było implementowane we wszystkich prockach z rodzaju Pentium I :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1004 Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Wiem że tak było:] Ale MMX bodajże nie było implementowane we wszystkich prockach z rodzaju Pentium I :wink: 1526226[/snapback] pentium I od 75mhz do 166mhz nie mialo mmx dopiero P I 166 MMX i w gore obslugiwalo dodatkowe instrukcje simd. co do k6-2 to mialem 300mhz i dostawala po [gluteus maximus] od p2 233mhz, ktora mial moj kumpel. k6-2 dostawal ostro w obliczeniach zmiennoprzecinkowych, ale do netu styknie na 100%. z tego co pamietam no na tej platformie lataly jeszcze proce cyrix (to byl dopiero szajs). k6-2 byl zgodny z mmx i mal jeszcze do tego instrukcje 3dnow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Jaka plyta obsluguje procki w roznych podstawkach? :blink: Nie liczac ostatnich wynalazkow Asrocka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 (edytowane) Jaka plyta obsluguje procki w roznych podstawkach? :blink: Nie liczac ostatnich wynalazkow Asrocka. 1526251[/snapback] piles nie wchodz na forum ;-) odpowiedz jest jedna oba proce sa na socket 7 ( Super Socket 7 http://pl.wikipedia.org/wiki/Socket_7 ) najlepszy socket jaki kiedykolwiek powstal ( oczywiscie IMO ) adam1004 no to miales badziewny chipset pod ten proc ja mialem k6-500 i jedynie co moglo sie z nim rownac to p2-450 ( czesc testow na strone amd czesc na intela ) Amd k6-2 i k6-3 to byly naprawde dobre procki ( gdyby nie bezposrednio skopiowana jednostaka zmienno przecinkowa z 486 ( albo k5 ) ) ten proc zjadlby nawet i p3 ( no ale widac ze amd wtedy nei bylo jakas potega i dopiero ich genialne Athlony pokazaly jak zjesc p3 icon_wink.gif ) Edytowane 3 Lipca 2005 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 pod tą płyte podeszedł również proc IBM 200MHz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 i cyrix... drugi komp mojego brata to wciąż socket7 cyrix 120 mhz, ktory "wyciąga" 150 mhz w trybie turbo... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 i cyrix... drugi komp mojego brata to wciąż socket7 cyrix 120 mhz, ktory "wyciąga" 150 mhz w trybie turbo... :lol: 1528568[/snapback] cyrixy to baaaardzo mało wydajne procesory ale + jest taki że cyrix 650MHz nie potrzebuje wentylatora wystarczy malutki radiator (10KW mocy) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Hmm... Ja kiedyś miałem K6-2 300 @ 333 MHz na ASUS'ie TX-97E i poszedł nawet na nim (b. dobrze, po optymalizacji) Windows XP... A na P200MMX@233 niet chciał... Komp miał 256 ramu :) A więc AMD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 cyrixy to baaaardzo mało wydajne procesory ale + jest taki że cyrix 650MHz nie potrzebuje wentylatora wystarczy malutki radiator (10KW mocy) :lol: 1528573[/snapback] hmm windows 98 ledwo chodzi na tamtym kompie [; mowisz zaleta jest malo ciepla? super! to dlaczego moj brat na tym procku ma sliczny wentylatorek 40mm ~8000 rpm :mur: ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 hmm windows 98 ledwo chodzi na tamtym kompie [; mowisz zaleta jest malo ciepla? super! to dlaczego moj brat na tym procku ma sliczny wentylatorek 40mm ~8000 rpm :mur: ? :lol: 1528600[/snapback] nie wiem jak jest ze starymi cyrixami, a może ma bo ma? ps. czemu sobie nie kupi za pare groszy na allegro płyte + procek PII 400MHz ? (góra 30zł z wysyłką) albo chociaż procek P233 (5zł na allegro) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...