SZiBi Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Mam Wlasnie tego nieszczesnego ECS'a version nie wiem jaka bo nie moge tego znalezc. Problem standardowy z tego co czytalem na forum mianowicie niestabilnosc systemu ( zwicha po jakims czasie w grach 3d itp.) Chce dzisiaj kupic ddr'ki ale chcialbym miec 100% pewnosc ze to pomoze bo wydatek to dla mnie nie maly. Mam wlasnie dylemat bo podejrzewam jeszcze zasilacz w biosie sprawdzalem napiecia: Vcore 1.760V Vcc 2.5v 3.184V Vcc 3.3v 3.184v Vcc 5v 4.865V +12V 12.672V SB3V 3.344V -12V -12.787V sb5V 4.919V VBAT 3.344V bios-v z 26.06.2002 bodajze Pytanie zasadnicze czy moj zasilacz moze jest zaslaby 230W :/ i czy jedyne wyjscie to DDR'ki ? Za szybka odpowiedz bede wdzieczny bo sklepy do 13 otwarte ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 kumpel mial ten sam problem.Pomogla wymiana standardowego biosu od ECS'a na ten zmodyfikowany (cheepbios czy jakos tak:))Tez mial i ma dalej SDRamki Pc133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 A jaka wersje i skad ?? apropos jaka wersja bylaby najlepsza, slyszalem ze jest do tej plytki biosik ktorym mozna zmieniac plynnie fsb wie ktos skad mozna go sciagnac? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 tu znajdziesz wszystko o swojej plycie : http://www.k7s5a.prv.pl lacznie z tym zmodyfikowanym biosem z mozliwosciami O/C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 No więc ja bym polecał wymiane zasilacza bo ta płyta jest nie stabilna jeśli zasilacz nie ma przynajmniej 300W ja mam 350 Watowy zasilacz i chodzi stabilnie a kumpel miał taki jak ty i mu się wieszała dopiero po wymianie zasilacza pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Vcore 1.760V Vcc 2.5v 3.184V Vcc 3.3v 3.184v Sprawdź jeszcze raz ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góral Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Vcc 2.48v Vbatery 2.03v te dwie wartości mam inne niz ty zasilacz mam 230W i wszystko działa zwisy miałem tylko w CMR2 i NFS HP2. Okazało się że proc miał za wysoka temperaturę, pomogła wymiana coolera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 faktycznie dARIO sie pomylilem powinno byc Vcc 2.5v 2.496. Góral no z wymiana coolerka tez probowalem mam teraz colorful golden plate (100 zl zaplacilem ://) ma on miedziana bodstawke i jest pokaznych rozmiarow (zasilacz na zewnatrz) a temperatora na low 48 a w stress do 56-57 dochodzi!! Dla mnie to tragedia mam nadzieje ze jak spod troche wygladze to bedzie lepiej, zamierzam jeszcze wiatrak do tego wymienic bo ten colorfula ma 3000 obrotow :// jaki sam wiatrak bylby potrzebny i czy nie uwazacie z za 100zl taka temp to skandal ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ... temperatora na low 48 a w stress do 56-57 dochodzi!! Dla mnie to tragedia mam nadzieje ze jak spod troche wygladze to bedzie lepiej, zamierzam jeszcze wiatrak do tego wymienic bo ten colorfula ma 3000 obrotow :// jaki sam wiatrak bylby potrzebny i czy nie uwazacie z za 100zl taka temp to skandal ;)Wiatrak jak jest duży to 3000 obrotów wystarczą. Temperatura rzeczywiście dość wysoka. Blachy boczne z obudowy masz zdjęte ? I obejrzałbym dokładnie jądro procesora, czy przypadkiem coś się nieukruszyło :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Tak boki z obudowy sa zdjete. Jadro wczoraj ogladalem i wszystko ok zadnego ukruszenia no chyba ze jakies mikro :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Siemka mam identyczny problem jak opisujesz próbowałem różnych kości SDR i [gluteus maximus] nie działa w 133MHz proc i 133 MHz RAM ale w 100/100 chodzi Zasilacz mam 300W dziś wgrałem najnowszy bios od producenta ECS i lipa też nie chodzi na 133/133 . Jeden z ww kolegów mówił że pomogła wymiana na chepbiosa jak wersja i czy ten twój kolega też miał taki problem jak piszemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeusking Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Tak boki z obudowy sa zdjete. Jadro wczoraj ogladalem i wszystko ok zadnego ukruszenia no chyba ze jakies mikro :/ powiem tak >>>>>> mój sąsiad ma ecs k7s5a i za kazdym razem jak konfiguruje mu pc a robie to czesto >> bo lubi experymenty to tak plyta chodzi stabilnie i nie zwiesz mu sie nic (duron800@900,256 pc133,creative gf2mx 32ddr,sb live 1024,hdd 30 gb ibm 7200/2mb,ecs k7s5a) chodzi jak bum cyk cyk !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 dzeuksin na duronach to inna sprawa chodzi o to ze Athlon + sdram = 60% problem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Kupilem nowa zasilke bo stara mnie wqrzala (235W to chyba za malo do AXP bylo ;) ) teraz mam 300W i takie wyniki: Vcore 1.760V Vcc 2.5v 2.496 Vcc 3.3v 3.248v Vcc 5v 4.919V +12V 12.736V SB3V 3.424V -12V -11.900V sb5V 4.999V VBAT 3.424V Nie pisze jakiej firmy bo odpowiedzi tych "mniej wiedzacych" ;) byly by nieobiektywne. Dobry zakup ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Hmm dobry zakup to dopiero będzie jak Ci będzie bez problemu wszystko chodzić a teraz wyniki są całkiem całkiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Hmm dobry zakup to dopiero będzie jak Ci będzie bez problemu wszystko chodzić a teraz wyniki są całkiem całkiemnadi: jak na razie wszystko spoko chodzi zer zwisow czy innych problemow. zaczynam doceniac ECS'a ;) Ktos jeszcze moglby wyrazic swoja opinie to podam firme i cene ;)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scibi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Wywal tego SHIT ;) zbieraj kaske i kup ASUS LUB najlepszego MSI :D:D:D ;) A tak seryjnie to wymiana na DDR nie wiele ci da. BIOS upgrade, a swoja droga na MSI nie zaliczyle chyba jeszcze ani jednogo zwisa wiec naprawde ubustwiam ta firme :D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tornado_Unril Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Na mojej k7s5a wymiana sdr`ków na ddr`erki wiele pomogła - wzrost wydajności 13 % ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 scibi no nie wiem czy taki shit gdyby mozna bylo z pod biosu zmieniac Vcore to mozna wymiatac dzielnik 1/5 przy fsb 150 Mhz to juz co :) A na tych plytach co Ty mowisz to bym musial miec durnia 1200 bo bym cala kase na mobo wydal ;) No ale te 13-15% to juz cos gdybym mial kase to bym teraz nie wymieil sdr (mam w chacie 512mb sdr ale 2x128 lezy na szafie bo ecs dziwnie sie zachowywuje jak wloze 2 kosci same bledy leca tak jakby te pamieci byly by walniete ale nie sa.) Wydaje mi sie ze w lutym ceny ddr'ek beda przystepne wiec wtedy sobie wymienie chociaz w moim przypadku to zmiana GFmx200 na np. GF2 ultra [geinwarda bym podkrecil ze by lepiej chodzil od slabszych GF3 ;) ] i bym mial przyrost mocy duzo duzo duzo wiekszy niz od ddr'ek Naraziemam niecale 1500 3dmarkow 2001 :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 taaa mi tez sie non stop wieszal a przestal dopiero po wymianie radiatora z chipsetu na coolerek z p1 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 ja mam w tej chwili 3 egz. tego ECS'a i mam tez problem z FSB (SDR 256 MB PC-133 Spectec 7.5 ns) ... chodzi tylko 100/100, bo przy 133/133 komp po chwili pracy restartuje sie ... wydaje mi sie, ze jest to wina poszczegolnych egzemnplarzy, bo te ramy pochodza jeszcze z mojego pierwszego ECS'a (nieodzalowana strata ... taka stabilna plyta byla, ale polegla podczas update'u biosu ... //wrzask), drugiego kumpel kupil i chodzi tez z 256 MB PC-133 (firmy krzaq) i nie ma problemu, a ten ... na tych samych spectecach sie wyp*** w kosmos ... w poniedzialek wymieniam na inny egz. ta plyte ... ale oceniajac obiektywnie to ten model ECS'a jak sie tylko potrafi odpowiednio skonfigurowac to nie sprawia zadnych problemow... no i oczywiscie zasilacz min. 300W do niej obowiazkowy .... jeszcze problem chlodzenia ... qrcze ludzie skad u was takie temperatury ?? ja mam zwyklego coolerka 5400 RPM, komp zamkniety i dosuniety do RURY OD KALORYFERA !!!! ma okolo 56-57 podczas gry - Idle 51-52 ... a pod odsunieciu od rury ma odpowiednio 52-53 i 48-49 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZiBi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Fakt z ECS'em trzeba miec odrobine szczescia. Ale kluczem jest dobra konfiguracja. Odrobine cierpliwosci i mozna diametralnie zmienic zdanie o tej firmie (tak jak ja ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Dobra pytanko o ram jak macie ram skongurowany jak na chepbiosie mam 124 MHz bo na 133 się wiesza podajcie timingi ramu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 hmm ... skoro te ramy Ci smigaja na 124 MHz, a na 133 siadaja to znaczy, ze musisz inne kosci sobie dobrac ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nadi Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 Raczej nie tyle już przerzuciłem przez kompa i żadne nie chodzą na 133 , a jeśli porzyczyłem ddr-y to chulał aż miło no i tak się męcze na 124MHz no ale trudno jak chodzi tak chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 24 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2002 to w takim razie masz ten problem co i ja ... wymien po prostu plyte na inny egz. (maja 2 lata gwarancji) i powinno byc po bolu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 no i tak jak pisalem ... wymienilem plyte w czwartek na inny egzemplarz i przy tych samych kosciach pamieci ta juz chdzi bez problemoff na 133 MHz :)))) tak wiec to musi byc wina pojedynczych egz. a swoja droga to niezla srednia maja te ECS'y - na 4 egzemplarze, ktore mialem, 1 byl do [gluteus maximus] ... cos u nich nie tak jest z ta kontrola jakosci ... na szczescie te 3 ktore chodza smigaja jak burza i bez zadnych problemow :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 Fakt z ECS'em trzeba miec odrobine szczescia. Ale kluczem jest dobra konfiguracja. Odrobine cierpliwosci i mozna diametralnie zmienic zdanie o tej firmie (tak jak ja ;) Dobra to znaczy jaka? napisz jak masz bios ustawiony i jaka masz wersje biosa (moze jakis link) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 ja mam 08/09/2002S, we wszystkich 4 plytach taki mialem i wszystko bylo okej ... a ustawiania ... sprawna plyta chodzi bez zadnego problemu przy Default' owych ustawieniach ... no mozna co najwyzej dla pewnosci sprawdzic czy "Memory Termination" (czy jakos tak) jest Disabled ... inaczej nie postawi sie na tym ani XP ani w2k, bo bedzie niebieski ekran podczas instalacji (i korzystania rowniez :))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidzej Opublikowano 1 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2002 zapomnialem dodac ... bo tak pisze i pisze a nie wiadomo na czym ja to wszystko testuje ... Athlon XP 1700+ AGOIA,Cooler Speeze 5600 RPM, ECS K7S5A w. LAN (bios 08/09/2002S), SDRAM 256 MB Spectec 7,5 ns, Palit GF2 MX 32 MB 128 bit 175@200/145@165, Samsung 20 GB 5400 RPM U66, C-Media 8738 4ch, LG 32x/40x, LiteON 16x10x40x, zasilanie 300W firmy ChiefTec, Win 2000 Prof. EN SP2 - cala atmosfere w kompie podgrzewa ... rura od kaloryfera do ktorej komp jest dosuniety :) ale temp. przy pelnym obciazeniu proca dochodzi raptem do 57 st. ;P Athlon XP 1700+, ECS K7S5A w/o. LAN (bios 08/09/2002S), SDRAM 256 krzaq 7 ns, MSI GF4 440, Segate 6GB (jakis stary syf), zasilanie 300W Codegen, WinXP Prof PL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...