Skocz do zawartości
SZiBi

ECS K7S5A no i pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt z ECS'em trzeba miec odrobine szczescia. Ale kluczem jest dobra konfiguracja. Odrobine cierpliwosci i mozna diametralnie zmienic zdanie o tej firmie (tak jak ja ;)

Dobra to znaczy jaka? napisz jak masz bios ustawiony i jaka masz wersje biosa (moze jakis link)

Ja np: mam cheapbios-a(ten z mozwlioscai podkrecania) w wersji 1,09 datowany na 14.11.2002 , nie uzywam tych wydanch przez ecs-a , niemam do nich zaufania

a teraz troszke o ustawieniach (sprzet w podpisie i wynik 3dmarka na www)

ADWANCED SETUP

AGP Apeture Size: 64-128 roznie

Dram Timing: ULTRA

SDR/DDR Cas Latency: 2T

SDR/DDR Ras Active Time: 4T

SDR/DDR Prechange Time: 3T

Dram Driver Slew Rating: Fast

POWER MENAGMENT SETUP

Power menagment: Disable

FEATURES SETUP

Parallel Port Mode: EPP+ECP

CPU PnP SETUP

IO APIC Suport: Enable

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz tak przegladam to forum, patrze na sprzety ludzi i w sumie ... co by ktos nie mowil o tych ECS'ach to uzytkownikow tych plyt jest tak duzo, ze pozostalych mogliby czapkami nakryc :))

w końcu ecs to jeden z liderów jesli idzie o sprzedaz LowEnd czyli jest liderem w na na wyzszym poziomie niższych klaś średnich .

imho miałem już prawie wszystkie Ecs'y w łapach prócz tych najnowszych i twierdze ze spokojnie mozna na nich pracować. jak za te pieniądze to niezły wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka mnie interesuje co daje IO APIC Suport: Enable możesz to wyjaśnić

wlasciwie to zabardzo niewiem ale bez tego bajeru nie rusza mi XP

, mam jeszcze fajny problem z ta plyta procka widzi mi jako 1800+ bez podkrecania ,lecz rzeczywisty zegar wynosi 1474mhz(tak jest tylko na cheapbios-ie)dziwna sprawa 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

unnamed:

Ja uzywam chbChb0809 na nowszych odczuwalem strate stabilnosci. Podstawowa sprawa to ta plyta musi miec zasilke 300W zreszta pod AXP i tak powinno byc 300W. Wiem ze nieraz sie na slabszym uda. ale to musi byc naprawde dobry jakosciowo. Z sdr'kami trzeba uwazac ta plyta jest jak kobieta ( nie znosi badziewia :D ) ja sprawdzalem na roznych kosciach ale Kingston wypadl najlepiej. (trafiaja sie zapewno i egzemplarze ktore sa mniej wyczulone ale... ;) ) Wazna sprawa jest wplywajaca na stabilnosc systemu jest w miare niska temp. Ja mam na cheapsecie high 29*C a przewaznie 27-28 ta temp jest ok dla tej plyty [temp na procku high 44*C a low 39-40, mam Colorfula Golden Plate ale nie polecam; zeby taka temp osiagnac musialem go stiuningowac bo wczesniej mialem high 58*C na procku !

I to chyba tyle jak ktos chce cos jeszcze sie dowiedziec to moze uda mi sie doradzic, pomoc. Paps all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^NiuNiek^

mam jeszcze fajny problem z ta plyta procka widzi mi jako 1800+ bez podkrecania ,lecz rzeczywisty zegar wynosi 1474mhz(tak jest tylko na cheapbios-ie)dziwna sprawa
To jest jak najbardziej normalne w przypadku chb nie powinnienes sie martwic tez tak mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ecs k7s5al przez około 8 miechóm jechałem na 256mb ram jakies paskudne badziewie pc 133 problemów zadnych !!!!!!niedawno zmieniłem na 256 ddr elixir i tez zero problemów!!!!!!! nierozumiem o co ludziom chodzi płyta jak dla mnie ok niedługo zmiana biosu i wtedy po hasamy:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludki , pomocy !

Chcę podkręcić mojego "durnego" (:) procka z 1000 Mhz do ok. 1300 Mhz , a że jestem raczej lamerem w tych sprawach... któty sposób jest lepszy : zmiana mnożnika czy czestotliwości magistrali procka...

Mój hardware jest spisany poniżej...

P.S> Mam zarąbistego coolera - 9000 RPM...

Z góry dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...