Skocz do zawartości
Celin

Pierwsze Wc Dla Poczatkujacego

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczalem sie interesowac troche tym calym wc.

Jako ze nie bardzo mam pojecie o skladaniu calosci od podstaw, pomyslalem o jakims zestawie. Wpadl mi w oko ten

Moze ktos go posiada i moglby powiedziec jak sie spisuje.

Ewentualnie prosiłbym was ako starych wyjadaczy o jakas opinie na jego temat.

Z tego co cztałem tutaj na forum to jednym z problemow jest dobor pompki i w miare dobrym przeplywie. Ta tutaj ma niby 350l/h, to chyba całkiem całkiem. Do tego 3 bloki.

Poza tm jak cztałem to natknąłem się na akapit o srednicy węży. Ktoś podał że lepiej zakładać te mniejsze. Tutaj są 6mm a z tego cp aptrze na roznych sklepach internetowych to raczej ciezko trafić na taki coś.

Tak więc proszę was o jakieś rady. Ewentualnie rozpatruje jszcze zakup samej chłodnicy z pompka i oddzielnie bloków i weży, ale chyba 8 i dorobieniej jakiś przejsciówek. Co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to topic do zamkniecia. wczesniej sie zastanawialem na TT water cos tam, potem mi przeszlo. Dzis...to znaczy wczoraj ;] kumpel podeslal mi linka do cpc ale jak zoaczylem testy i opinie to malo co z krzesla nei spadlem i postanowilem sam cos poszukac. ofc chodzi mi o sprzet ktory bedzie dobry na a64 30000+venice i bedzie jakos fajnie wygladal a nie platnina przewodow i takie tam bo tego ne lubie ;p

bedzie t kosztowalo jakies 500 blaszek bo bedzie z chlodnica i pojemnikiem czy jak to sie tam nazywa [tak smiesznie wyglada jak nie pojemnik] na wode made by TT. Wiem ze mozna wygrzewnice i pojemnik po kanapkach co by mnie wynioslo nie 200 a moze 40 zeta lub nawet mniej ale chce cos co bedzie dobrze wygladac za szybka :]

teraz ide spac i jak wstane to podam szczegoly i spytam co o tym myslicie, a teraz dobranoc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ku##a!

z tym tt to w sumie niezły pomysł - zero zastanawiania sie nad czesciami i ich dobrem - niestety nie bedzie to król wydajności... ale coś za coś

1525486[/snapback]

ta wiem jedno 0 za duzo ;p

ja TT zestawu nie biore. jedynie res taki okragly z tt [to chba res tak mi si zdaje ;p ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche poszukałem po sieci i chciałbym sobie złożyć pierwsze wc. Kierowałem się tym aby kosztowało to w granicy do około 550zeta i żeby jakoś fajnie wyglądało a nie ogólnie bałagan w budzie. Na razie jade na aXP ale chcę aby ten komplet mógł pociągnąć 2 [może kiedyś 3] bloki na a64 3000+

No więc tak.

hydor L20 II

BIP PRO lub Cooltek Single

Abadon GPU Lite 3

res Thermaltake Water Level Indicator klik

co do bloku na CPU to jeszcze nie wiem, ba mam pewien problem. Nie wiem dokładnie jak to jest z uniwersalnością bloku, czy może on być teraz podłączony pod XP/sA a potem pod a64/s939 ? Jeśli tak to jaki blok proponujecie.

węże to w OBI lub jakimś innym

Kolejny problem to jakie złączki brać żeby pasowało wszystko. Najlepiej byłoby szybkozłączki ale jak nie da rady to króćce. Pompka ma 12/16 [ :cry: troche to wielkie], i teraz nie wim jakie wybrać do chłodnicy i bloków. Res ma komplet pod 6,10,12mm. No i do tego jakie średnice węży.

Co do cieczy to myśle nad woda dem+borygo ale może ktoś by się wypowiedział na temat płynów przeznczonych do WC.

Kolejne pytanie zanim bym wogóle sie na WC zdecydował: jak się odpowietrza układ, co ile się wymienia płyn?

Aha i czy ten res wystarczy? I jak się napełnia układ za się tak głupio spytam :unsure:

Edytowane przez Celin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sry ze pisze post pod postem ale jakos chcialbym zaapelowac czy ktos moglby cos ocenic moje wypociny? chcialbm w tym miechu zlozyc to wc ale potrzebuje porad fachowcow :wink:

I jakies odpowiedzi na pytania by sie zdaly. Wiem ze strasznie noobowskie ale kazdy musi jakos zaczac :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze uzywaj przycisku edytuj!

drugie ten rezik co pokazałeś to dziadostwo z alu. Na którymś forum może i na tym czytałem o jakiś dziwnych problemach z nim. kup sobie coś w stylu rezika w miejsce stacji dyskietek lub cd. Jak chcesz w miare wydajny polski blok to X2P, f2s, lub z dobrą/bardzo dobrą wydajnością któryś z forumowych.

Pompka hym i tu są problemy najlepsze rozwiązanie to cwu ale ta kosztuje 250zł

Chłodniczka bip i do tego Akasa 120mm Amber wszystko znajdziesz w www.mcs.pc.pl ostatecznie możesz użyć też nowej nagrzewnicy za tą samą cene dostaniesz większą w motoryzacyjnym ale nie będzie przystosowana do pracy w wc w takim stopniu jak ta.

co do uniwersalności to możesz kupić albo uniwersalny albo na axp i do tego odpowiednie mocowanie na allegro i na forach sprzedają ładne zapinki ze stali nierdzewnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu ten rez to lipa?

to chyba dobrze ja ma ring z alu, to powinno wiecej ciepla jeszcze odbierac dodatkowo wspierajac chlodnice. a takie zwykle z plexy tylko t nic nie odbieraja ;/ a na dodatek drozsze sa ;o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi