Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jeszcze jedna rada nie kupuj DVD firmy LG hehe szczególnie 12x bo to jest szmelc na 102 hehe. No wiec mialem takie cos i zjebalo sie dalem do serwisu po 2 tygodniach odzyskalem i wiez jaka predkosc 2x hehe qrwa niezly ten serwis LG a pozatym jak sie zagrzal to plytek nie czytal heheheheh qr**** i co to ma byc?? A przy okazji ma ktos moze LiteOn-a??? BO się zastanawiam czy dobre są?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh to ciekawe.... bo masa moich znajomy man takie napedy i nikomu nie wysadziło płytki. Co do korekcji błedów.... miałeś keidyś SAMSUNGA albo coś ze BTC ew. CYBERDRIVE ? Nie? to polecam....

Mają opcję autodestrukcji gratis. Mojej kumpeli wysadził płyte i się rozpieprzył. Mojemu kumplowi padł (przestał czytać jakiekolwiek płyty) miesiąc po gwarancji. Monitory robią spoko, ale napędy to straszna tandeta.

Ja mam Toshibe x40. Czyta wszystko, ale niestety do najcichszych nie należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie jadę w sobote na giełde po ASUSA 52x 8) . Mam pytanko nie wiecie czy sprzedają w PTR-ach napędy tej marki? Jestem zza warszawy i nie wiem czy jechać od razu na giełde czy kupić w sklepie :oops: . Może macie namiar na sklep gdzie sprzedają te cedeki?

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm....

Może tak.....

Nie bardzo chciałbym samsunga....

Moim zdaniem to shit tak jak i LG......

Ale dzięki że zainteresowałeś się tym tematem.

A i jak z tymi sklepami? Wiecie gdzie można kupić tego cd-eka tak od ręki(ASUS 52X). No wiecie bez jakiś śmiesznych zamówień. Przyjeżdzam i kupuje. Bo nie chce mi się bujać po kilka razy do WAWY.

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupiłem dziś tego ASUSA 52X i nie jestem za bardzo zadowolony osiągami tego cedeka :? . Test robiłem programem "nero cd speed"

Jak możecie to napiszcie jak wam chodzi ten cedek (zamieście swoje wyniki). Będe bardzo wdzięczny.

I oto moje wyniki.

CD-ROM drive information

Vendor ASUS

Product CD-S520/A

Firmware Version 2.0K

CD information

Type Data

Length 60:42.43

Test results

Transfer rate

Average 19.16x

Start 12.37x

End 24.63x

Reading type CAV

DAE quality

Score N/A

Accurate stream No

Seek times

Random 100 ms

1/3 Seek 109 ms

Full 144 ms

CPU usage

1X 5%

2X 2%

4X 4%

8X 8%

Interface

Burst rate N/A

Spinup/Spindown Time

Spinup Time N/A

Spindown Time N/A

Disc Eject Time 2.10 sec

Disc Load Time 2.88 sec

Disc Recognition Time 6.54 sec

Trochę te testy nie pokolei ale jakoś można się rozeznać.

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wyniki, co prawda na asus x50, ale do porownania powinny wystarczyc(testy wykonane na lekko porysowanej plytce):

Average: 38,34x

Start: 23,38x

End: 49,55x

Seek times:

Random 84 ms

1/3 Seek 99 ms

Full 163 ms

Parametrow takich jak cpu usage oczywiscie nie ma sensu porownywac, podalem tylko najwazniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zaraz nagram płytke i przetestuje. Tak apropo czytałem że asus tyko 50 nie nadaje się do kopiowania w locie!!! Nie wiecie dlaczego?

The_tweaker zobacz na czas dostępu. Wydaje mi się że średni powinien być 80ms a nie 100ms?

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zaraz nagram płytke i przetestuje. Tak apropo czytałem że asus tyko 50 nie nadaje się do kopiowania w locie!!! Nie wiecie dlaczego?

The_tweaker zobacz na czas dostępu. Wydaje mi się że średni powinien być 80ms a nie 100ms? 

Pozdrawiam

Punek

testowalem jeszcze raz, tym razem na CD-R(poprzednio byla tloczona) dla odmiany nie porysowanej :wink:

Random 88 ms

1/3 Seek 104 ms

Full 152 ms

Start 22,35x

Average 37,48x

End 49,22x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie (czytajcie). Testowałem płytą Rainbow SIX (oryginał) Zero rys to asus zaczął od 7x a nagrywarka od 22. I asus nie zapowiadał się żeby się szybko rozkręcić.

Może to od podłączeń. Dysk mam razem z asusem a nagrywarka odzielnie. Nagrywarka jest pod primary a dysk i cd-rom jest pod secondary.

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę swoje 3 grosze na temat czytników Asusa: obecnie mam 3 napęd tej firmy (wcześniej miałem 2 cd-romy 40x - pierwszy padł po około pół roku, dostałem drugi który też prawie od początku się kaszanił, obecnie mam dvd-e616 i też strasznie chu***o czyta płyty zarówno cd jak i dvd) i już więcej nie kupię napędu tej firmy. W poniedziałek tego dvd oddaję do reklamacji i na zamianę biorę coś innego (prawdopodobnie pioneera), strasznie się zraziłem do napędów asusa... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuje LG 52x . Qr*** mam go i próbuje komuś sprzedać bo już mi dwie płytki wsyadził i raz mi go wymieniali bo szczątki płytki rozwaliły laser. To taki złom że ja nie mogę a co z korekcją błędów to nie wiem gdzie ona jest. A pozatym płytki nagrywane na prędkości 40X lub 48x zajebiście się zacinają.

Heh to ciekawe.... bo masa moich znajomy man takie napedy i nikomu nie wysadziło płytki. Co do korekcji błedów.... miałeś keidyś SAMSUNGA albo coś ze BTC ew. CYBERDRIVE ? Nie? to polecam....

choc niejestem twoim znajomym to powiem ci ze mi LG wysadził płyte.

Dokładnie LG 40x, dokladnie red alert 2 cd 2, dokładnie maxymalnie mnie to wkur****.

Ja polecam napiedy asusa,a jak masz kase to TEAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupuje LG 52x . Qr*** mam go i próbuje komuś sprzedać bo już mi dwie płytki wsyadził i raz mi go wymieniali bo szczątki płytki rozwaliły laser. To taki złom że ja nie mogę a co z korekcją błędów to nie wiem gdzie ona jest. A pozatym płytki nagrywane na prędkości 40X lub 48x zajebiście się zacinają.

choc niejestem twoim znajomym to powiem ci ze mi LG wysadził płyte.

Dokładnie LG 40x, dokladnie red alert 2 cd 2, dokładnie maxymalnie mnie to wkur****.

Ja polecam CD-ROM-y asusa,a jak masz kase to TEAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wynikow Asusa x52 to nic specjalnego mój CTX x52 (2 letni) ma :

Avrage 38,34

Start 23,45

End 42,51

Random 71

1/3 88

Full 133

A co do Teac'a to znajomy miał x5x i po 3 miechach pojechał z nim do serwisu. Może przypadek a może nie. Ale generalnie szkoda było by mi kasy na Teac'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak cdrom jest dobry. Wyciągnął mi na koniec płyty 52,7x wina była programu do sprawdzania. A teraz mam jeszcze jedno pytanko. Czy jak wkładacie płytę do tego cd-romu to czy wiesza wam się komputer na jakieś 2s. Bo jak naprzykład słucham empetrzy z dysku i w tym czsie wkładam jakąś płytę to muzyka gaśnie na jakieś 2s.

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam DVD LG w starszym kompie i mi dobrze chodzi niemam żadnych zastrzeżeń. LiteOn także mam i narazie sie dobrze spisuje... NAWET jeszcze żadnej płytki nie skopała :D a troche jush ich było........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...