Dewey Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam. Dostałem do wykonania pracę domową, która niestety przyprawia mnie o gęsią skórkę. Część z pytań przerobiłem, ale zostało trochę na które nie mam kompletnie żadnej koncepcji. Może ktoś miły byłby w stanie mi pomóc? A oto nurtujące mnie pytania (trzeba zaznaczyć poprawną odpowiedź, przy czym mogą to być wszystkie jak i żadna, nie ma reguły) Kronikowanie (journaling – NTFS) zmian w systemie plków ma na celu: a) przyspieszenie startu systemu po awarii B) poprawienie bezpieczeństwa systemu plików c) wprowadznie tranzakcyjności d) jest potrzebne systemowi do prowadzenia statystyk. Autoryzacja poprzez flagi dostępu użytkowników, grupy reszty jest realizowana w systemie: a) FAT 32 B) EXT2 c) NTFS d) ISO9960 Rozproszony system plików nie musi zapewniać: a) przezroczystości sieciowej B) tolerowanie błędów c) skalowalność d) kronikowanie Problemy z bibliotekami ładowanymi dynamicznie wiążą się z: a) wyciekiem pamięci związanym z koniecznością alokowania pamięci na wiele instalacji biblioteki B) niezachowanie bezwzględnej wstecznej kompatybilności przez nowsze wersje biblioteki c) niska wydajnośc aplikacji działających z bibliotekami ładowanymi dynamicznie d) problem z przenoszeniem bibliotek między różnymi architekturami sprzętowymi, korzystających z różnej kolejności zapisu bajtów w pamięci Proces w systemie Windows NT: a) jest jednostką wykonywaną B) jest jednostką organizacyjną c) może zmieniać priorytet tylko wewnątrz klasy d) jest zawsze uruchamiany jakos aplikacja podsytemu Win32 Warstawa abstrakcji sprzętu w systemie Windows NT odpowiada za: a) zarządzanie steriownikami urządzeń B) tłumaczenie rozkazów maszyn wirtualnych na instrukcje procesora c) ukrywanie specyfiki architektury sprzętowej min. Poprzez normalizację interfejsu dostepou do pamięci operacyjnej i systemu przerwań d) planowanie procesów i wątków w systemie. System Windows dostarcza systemów podwykonawczych dla systemów: a) VMS B) WIN16 c) Amiga d) OS/2 System Windows XP zapewnia zgodnośc z normą: a) SVID B) Single Unix Specification c) IEEE POSIX d) ANSI Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 :rulez: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewey Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 nikt nie pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gargamel2005 Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 :-P weż zmien moze tytuł na pytan pare dla zawansowanych uzytkowników albo nawet moderatorów :blink: moze z jedna wiem ale lepiej cie w bład niebede wprowadzał bo jak dlamnie i jakiegos % uzytkwników na tym forum to mega kosmos to juz niejest pytanie czemu sie sytsem nie zamyka i czemu muli itd. Moze masz wiecej takich pytan i do faQ by to przykleic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewey Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Ano widzisz muszę się męczyć z takim $%%^# nauczycielem.... Może jednak ktoś spróbuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...