Skocz do zawartości
RoyalC333

Nowa Płyta. Tylko Jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od razu chcę zaznaczyć, że co się dało to na forum przeczytałem. I w ogóle to mi nie pomogło, jeśli chodzi o wybór płyty głównej. Chcę wymienić tę marną płytę ECS K7S6A na coś nowszego i bardziej przwoitego. Na płycie ma działać, jak narazie, to wszystko co jest w podpisie. Mam na nią jakieś 230 zł i chciałbym żeby to było płyta zupełnie nowa. Zależy mi i na Dual DDR, SATA, a przede wszystkim na szynach 400 MHz na procka i pamięć. A także na zintegrowanej karcie sieciowej i na karcie dźwiękowej (be teraz to już pewnie te zintegrowane są lepsze od mojego Sound Blastera Live! 5.1). Już byłem skłonny kupić Abita Nf7 S, ale tam żeby zapuścić mojego procka na 200 MHz, który standardowo działa na szynie 133 MHz, to musiałbym się ponoć bawić jakimiś drucikami. Nie mam zamiaru przy nowej płycie majstrować. Chcę ją kupić, włożyć wszystko co mam i żeby to działało. A w przyszłości jakbym chciał kupić dysk SATA i drugą pamięć to żeby nie było z tym problemów. Pomóżcie bo dla początkujących i nie będących w temacie użytkowników nawet czytanie tych "przyklejonych" na temat co kupić nie pomaga. A w sklepie to doradzą jak najgorzej, więc pytam Was, znawców, liczę, że mi pomożecie.

Pozdrawiam.

Ps. I czy jeszscze się opłaca kupywać płyty główne na chipsecie innym niż nForce?

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już byłem skłonny kupić Abita Nf7 S, ale tam żeby zapuścić mojego procka na 200 MHz, który standardowo działa na szynie 133 MHz, to musiałbym się ponoć bawić jakimiś drucikami.

Z własnego doświadczenia wiem ze wcale nie trzeba drucików :)

NF7-S ( tylko nie S2 ;) )

A inne chipsety sobie odpuść ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Abit nf7. natknąłem sie na coś takiego:

http://proline.pl/shop.php?prodid=414249545f4e46375f53

Czy o coś takiego wam chodzi? Czy będę mieć te 200 MHz (czyli 400 MHz) na pamięć i na procka, żebym mógł je puścić synchronicznie? I czy w takim wypadku opłaca mi się sprzedać mojego Sound Blastera LIVE! 5.1 na rzecz tej karty dźwiękowej zintegrowanej, bo żeby kupić tą płytę to potrzebuję jeszcze troche kasy więce. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s2 to jakas dziwna okrojona hybryda ... nie ma ustawien mnoznika , +vcore ustawiane procentowo i w dodatku dwu fazowe zasilanie (inne maja 3-fazowe - a co za tym idzie stabilniejsze )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to teraz proszę o konkretną odpowiedź na pytanie: czy mam się "łapać" za ten model do którego podałem link podałem powyżej? I jak jest z tym dźwiękiej na tej płycie? Czy opłacać mi się będzie sprzedać mojego Sound Blastera LIVE! 5.1 na rzecz tej zintegrowanej karty dźwiękowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to teraz proszę o konkretną odpowiedź na pytanie: czy mam się "łapać" za ten model do którego podałem link podałem powyżej? I jak jest z tym dźwiękiej na tej płycie? Czy opłacać mi się będzie sprzedać mojego Sound Blastera LIVE! 5.1 na rzecz tej zintegrowanej karty dźwiękowej?

1524819[/snapback]

Tak, "łap się" za ten model, to dobra płyta. Co do dzwiękówki, to wg mnie zawsze karty na PCI będą lepsze od zintegrowanych. Więc zostaw sobie tego SB Live! 5.1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, i co jeszcze z tym moim prockiem Athlon XP 1800+ Thoroughbred-A, czy na tej płycie mogę puścić go na 200 MHz i mnożnik 9 tak żeby było przynajmniej tyle MHz ile mam teraz, czyli 1800 MHz? No i co z Dual DDR, bo na tej stronie z tą płytą co podałem nic nie widziałem o tym? To w końcu jest czy go niema?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ten Athlon poszedł tyle na tym ECS-ie to na NF7 napewno też tyle wyciągnie a na 100% może być jeszcze więcej o DualDDR sie nie martw bo ta płyta go obsługuje pisałeś też ze chcesz płytę z SATA na tej płycie tego nie znajdziesz ale to już twój wybór B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, i co jeszcze z tym moim prockiem Athlon XP 1800+ Thoroughbred-A, czy na tej płycie mogę puścić go na 200 MHz i mnożnik 9 tak żeby było przynajmniej tyle MHz ile mam teraz, czyli 1800 MHz? No i co z Dual DDR, bo na tej stronie z tą płytą co podałem nic nie widziałem o tym? To w końcu jest czy go niema?

1525438[/snapback]

Nie wydaje mi sie zeby Twoj procek mial odblokowany mnoznik... Ale, jesli ma to powienien isc bez problemu te 9x200Mhz ( Moze sie okazac, ze bedziesz musial nieznacznie podniesc napiecie na procku zeby osiagnac te 1800Mhz przy w/w konfiguracji ) Odnosnie wypowiedzi kolegi "adammm`a " to zaznaczone zostalo, ze chodzi o Abita NF7-S :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi