Skocz do zawartości
Smolik

Zacinanie Sie Kompa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej , skladalem kompa po raz drugi - wiec duzego doswiadczenia nie mam.

Za pierwszym razem bez klopotu - teraz skladam na plycie abit nf7-2s.

Problem jest taki ze w grze ktorej nigdy nie odnotowalem zadnych bledow nagle wychodzi tak po 10 minutach z kazdej rozgrywki. Bylo juz takich bledow 3 - za kazdym razem. Raz sie zwiesil w windowsie. Jakie moga byc tego powody ?

Thx!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor athlon 2500XP , zmniejszylem nawet FSB z 166 na 133.

Modecom350W

Mimo zmiejszania i dodawania wiecej pasty termoprzewodzacej na rdzen efekt taki sam... =/

Pierwszy raz czegos takiego doswiadczam , cooler wlasciwie tez sprawny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka grafa?

ten modecom to feel czy fsp(350gtf)?

sprawdz temperaturki w biosie.

sterowniki wszystkie poinstalowane? (plyta glowna, grafa, dzwiek, directx)

Edytowane przez madek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

saph radek9600XT

feel

temp... a jakich mam sie spodziewac i gdzie ;) ? jezeli juz to jakiegos tweaka sciagne czy z desX bede temp. sprawdzac w windach - chyba ze roznicy nie ma przy tym jak latam po biosie a miedzy uruchamianiem aplikacji na wszystkich obrotach P ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak xp to okolo 40 zalezy jeszcze jaki masz cooler bo jak taki sobie to i 50 ale powinien chodzic stabilnie co do randeona - zainstaluj omegi i w opcji overdrive jest temp , powinna byc okolo 30 - 40 , umnie jest tak 35 . i to jest ok potem moze przycinac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wszyscy dają odrazu na zasilacz??

Jeżeli sprzętjest niekrencony to powinno wszystkodziałać,posprawdzaj pamięci czy niewywalają błędami,HDD też może komplikować sprawe (sam tak miałem i po pewnym czasie trach i dysku nima wszystkie dane szlak trafił)

Ściągnij radiator wyczyść z pasty i przesmaruj delikatnie pastą (jak ściągniesz zobacz procka czy cały)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...ustawilem FSB na 100 - standart to 166... i chodzilo , natomiast nie chce 1100 frequency tylko 1833 - czyli 166.

co moze byc przyczyna zacinania sie kompa w takim razie ? tylko radiator ?

a moze zbyt male napiecie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...ustawilem FSB na 100 - standart to 166... i chodzilo , natomiast nie chce 1100 frequency tylko 1833 - czyli 166.

co moze byc przyczyna zacinania sie kompa w takim razie ? tylko radiator ?

a moze zbyt male napiecie ?

1525518[/snapback]

jezeli wszystko jest nie kręcone to musi chodzić na fabrycznym napięciu. A pamięci oczywiscie masz conajmniej 333MHz? sprawdz temperature procka w BIOSie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpal prime95 albo super pi i jak wywala szybko to albo cos sie przegrzewa albo jest za bardzo podkrecone (cpu+ram+mobo), jak nic nie wywala to 3dmarka i jak tam wywala to znaczy ze grafa... w obu przypadkach jeszcze moze byc zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczylem... i co teraz : / ? jest ... byl... i chyba bedzie tam caly czas.

naprawde nikt nie mial takich problemow ? Sprawa jest caly czas taka sama... standart fsb to 166... 166 = zacinanie sie , 133 = rzadsze , 100 = system sprawny...

a ja chce 166 bez zacinania sie... i zero jakichkolwiek konkretnych sugestii... temperatura jest taka sama non stop ;[ 45 stopnii..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W FAQ jest tyle zagadnien dotyczacych zwisów kompa a wam sie nawet nie chce tam zajrzec. Nie chce mi sie pisac 10x tego samego kazdemu kto ma problem ze zwisami.

Wykonaj najpierw te rutynowe czynnosci a pozniej bedziemy myslec:

-sprawdzic napiecia na zasilaczu miernikiem

-przeskanowac pamieci memtestem

-przeinstalowac lub zmienic sterowniki do karty graficznej, plyty glownej

-uruchomic komputer z podstawowymi podzespolami bez zbednych kart rozszerzen i kosci pamieci

-odkrecic sprzet jesli byl podkrecany, zmienszyc timingi dla pamieci

-przeskanowac kompa programami antywirusowy

-sprawdzic temperatury procesora, grafy chipsetu itp.

-przywrocic domysle ustawienia biosu

-zaaktualizowac system o najnowsze łaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w którym slocie masz pamięć RAM wsadzoną....... ja miałem w trzecim i przez to miałem różne problemy z kompem (restarty, błędy), jak przełożyłem do pierwszego to odrazu wszystko zaczęło ładnie śmigać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi