Skocz do zawartości
tigrris

Nf7-s Rev. 2.0 - Problemy Z Biosem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki config: Abit NF7-s 2.0, Athlon XP 1700+, 2z256MB DDR 333 CL 2.5 Kingstona

Płyta chodziła bezproblemowo dwa lata, aż ostatnio zachciało mi się grzebania no i teraz mam...

Do tej pory chodziła na FSB 180, procek x10, timingi pamięci zostawiałem takie jaki ustawiała opcja "Optimal".

Ale wczoraj mnie coś skorciło - podniosłem FSB (190), zwiększyłem napięcie procesora (1.6) i pamięci (2.7) wcisnąłem F10 i na tym sie skończyło....

A efekty:

Po pierwsze primo: często po zmianie ustawień w Biosie jest tylko czarny ekran i zwis... wciskam reset i dopiero wtedy zpisywane są nowe ustawienia;

Po drugie primo: po resecie CMOS-a lub załadowaniu defaultowych opcji napięcie procesora ustawione jest na 1.85 V;

Po trzecie primo: przełączanie opcji w Memory timings miedzy Optimal > Aggressive czy By SPD nie daje nic - tzn. wciąż ustawienie jest 5-2-2-2.0 (trzeba więc recznie ustwiać).

Resetowanie CMOS-u na różne sposoby nic nie daje, wgrywanie BIOSU od nowa również.

Ogólnie po ręcznym ustawieniu niby wszystko działa - chociaż windows często nie chce wstać, ale linux bezproblemowo.

Wcześniej (czyli ze 2 lata temu) też nieco kombinowałem z oc - ale w przypadku problemów udawało się przywrócić normalny stan rzeczy. A teraz nie wiem - zwaliłem kość BIOS-u, pamięci (czy jest w ogole szansa skoro nowe ustawienia z podwyższonym napięciem nie zostały nawet zapisane)?

Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi objawami, dało się z tym cos zrobić nie wymieniając kości Biosu?

pozdrawiam

tigrris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi