Skocz do zawartości
panz

Pokrecanie Sonomy W Acer Aspire 1692 Wlmi

Rekomendowane odpowiedzi

NIe wie ktos jak sie podkreca procesor w laptopach? mozna to zrobic jakims programem, bo bios tego niestety nie przewiduje:( mam procesor 1,73 sonome i radka x700 64mb . Laptop kupiony kilka dni temu i chodzi idealnie. Czy podkrecenie procka wplynie jakos istotnie na wyniki testow w 3d markach i na fps w grach? Prosze o jakies wskazowki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyślij jeśli możesz mi fotki na motofan2@wp.pl.THX

A właśnie jak chodzi CS:S??? Grasz w 1024x768 czy w natywnej? Jak chodzi ogólnie?

Ile masz gwary na tego laptka seryjnie? Rok czy dwa latka?

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podesle ci foty, ogolnie sprzecik wymiata niezle. Tylko 512 ramu do hl2 czy doom3 na maxymalnych deatalach to troche malo, czasem sie zatnie zeby doczytac ale grafiki chodzi plynnie i sie nie tnie. Caly czas sie jeszcze przyzwyczajam bo od zawsze mialem stacjonarny komputer i tak troche mi dziko, ale myse ze chyba dokonalem slusznego wyboru:) no wolalbym della xps2 ale cena zabija. Stacjonarny komp mi sie poprostu znudzil i nawet nie chcialo mi sie modernizowac stad kupilem ACERA 1692 WLMI :) I polecam wszystkim, spokojnie sie nadaje jako komputer do gier, a przy crystal monitorze poprostu cudnie wyglada. Prosze tylko o jakies wskazowki co do podkrecania procesora bo ciekaw jestem jak testy wypadna, czy faktycznie przyspieszenie sprzetu bedzie duze.No i czeka mnie jeszcze zakup ramu bo 512 to za malo:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwarancji jest 2 lata, gram we wszytskie gry na max rozdzielczosci i max detale. Chociaz czasem w cs source na mapach gdzie sa takie wieksze widoki i dojdzie do strzelaniny , wybuchow i tego typu efektow moze sie czasem zahaczyc ale i tak troche malo ramu. Jak bede miec giga ramu zobaczymy co bedzie. Tylko narazie brak funduszy:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fotki.Ja się zastanawiam właśnie nad tym Acerkiem ale nigdzie dokładnie sprecyzowanych informacji na temat jego nie ma. Wiem że są dwie wersje 1692WLMi,jedna ma X600 128MB a druga X700 64MB. Bo ja się jeszcze wacham między 4651LMi i 1692WLMi.Za 1692WLMi przemawia matryca przede wszystkim i niższa cena.

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@motofan: W zasadzie są 4 wersje 1692Wlmi :) Zagłębiając się w szczegóły można znaleźć ich jeszcze więcej :)

Różnią się między sobą, o ile dobrze pamiętam, m. in. rodzajem karty graficznej i ilością jej pamięci:

- x600 z 64MB

- x600 z 128MB

- x700 z 64MB

- x700 z 128MB

Aktualnie sprzedawane są modele z radkami x700, a te x600 to końcówki z magazynów... Plecać x700 z 128 mb chyba nie muszę :)

Dodatkowo różnią się między sobą owe 1692-ki rodzajem zamontowanego napędu optycznego (nie wie o tym nawet większość sprzedawców :D ). Tak więc np. model oznaczony kodem producenta LX.A5405.070 posiada "tradycyjną" nagrywarkę dvd, a LX.A6605.064 ma ją w stylu "slot-in".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo: LX.A5405.070 - x700 128 MB i tradycyjna nagrywarka. :)

Tylko drobny szczegół - trudno może być dostać ten model w Polsce, bo u nas jako w kraju "trzeciego świata" :P sprzedają tylko to, co już ma na zachodzie nowsze wersje, a taką właśnie jest 070...

Ja sam zamierzam kupić w Niemczech (jeśli też masz taką możliwość, to warto z niej skorzystać), tegoż to właśnie notebooka lub 1693 z 1 GB ramu i szybszym prockiem.

Jeśli chcesz dostać ten model to poszukaj - może już gdzieś jest w Polsce, a jeśli nie, to napisz do polskiego przedstawiciela Acera z pytaniem czy i gdzie go można dostać.

Tylko z bluetoothem jest niezła zagadka...

Praktycznie nigdzie w specyfijacji któregoś z notków z serii 1690 nie ma konkretnie określonej sprawy bluetootha. W zbiorczych specyfikacjach jest napisane, że jest to element opcjonalny, więc najlepiej zapytać przed kupnem czy dany egzemplarz go posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jestem ograniczony bo biorę na raty więc odpada sprawa zakupu poza granicami Polski :( Wyślę im maila i zapytam się czy w Polsce bedzie ten model i kiedy,najwyżej poczekam ze 2 miesiące,nie spieszy mi się aż tak...THZ za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile Ci się nie śpieszy i w supporcie dadzą Ci choć cień nadziei na dostępnośc tego modelu u nas :)

Myślę, że nawet jeżeli nie będziesz mógł kupić modelu, który sam wybrałem, to wersja z 64 MB na grafice też powinna sprawować się całkiem przyzwoicie :D

Napisałem już PMa do panz'a z prośbą o szczegółowe wrażenia i liczę, że mi odpisze :).

@panz: Nie zachciałbyś napisać może jakiejś obszerniejszej recenzji swojego notebooka uwzględniając np. też pytania z mojego pma ? :) Super by było gdybyś podał wyniki pomiarów itd. oraz ewentualne wady.

Niezłe info na temat konkretniejszego podkręcania 1690-tek znajduje się tu.

@motofan: odnośnie Twojego pytania do panz'a o fotki, to polecam coś lepszego, a mianowicie Virtual Tour. Natomiast dużo zdjęc i ciekawy artykuł znajdują się tutaj.

W zasadzie przydało by się zmienić tytuł tego tematu na bardziej odpowiadający dyskusji oraz edytować treść pierwszego posta :)

Edytowane przez Baloou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam to co w sigu i robilem z tym lapkiem juz wszystko(jezeli chodzi o jego podkrecanie).Zgadzam sie,ze to swietny sprzet!

podkrecenie 1,73 na 2,03 daje 200pkt wiecej w 3dmarku 2001 a ilosc klatek w HL2 nie ulegla zmianie,wiec nie ma sensu..jedynie w pracy pod winem widac przyspieszenie,ale nie w grach...

bateria trzyma idealnie 3,5h a teraz nawet dluzej po obnizeniu napiecia:)

aha no i polecam Centrino Hardware Control 1.9b02 --po obnizeniu napiecia o okolo 0,2V temp procka podczas normalnej pracy spadla o 10C i wiatrak wogole sie nie wlacza podczas calego dnia w necie sluchajac muzy itd..A w grach typu HL2 z max detalami i anizox4 na 1280x800 bez aa, wiatrak procka nigdy nie przechodzi na najwyzsze obroty-pracuje tylko na srednich i nie jest to uszkodzenie sprzetu bo temp. wyraznie spadla:)..KOMP jest 100% stabilny=granie w HL2 przez 7h chyba to potwierdza?

dzieki zmianie napiecia pozbylem sie cichego pisku z wnetrza kompa--z czego najbadziej sie ciesze-bo w cichym pokoju ten pisk byl irytujacy...

do acera wyslalem pytanie 2miechy temu i brak odp.,wiec kij im w oko!

Pozdr. to all !!!

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co był za pisk? Może wiatrak na grafie albo procku? Phuong,ty masz w tym lapku zwykłe DDR-y 333????? Myślałem że to sonoma i są tylko DDR2...

1527106[/snapback]

pisk byl z kondensatorow i mialo to zwizek z przetwornica,ktora jest "hybrydowa"-dlatego nie dalo sie tego naprawic mechanicznie:( , trzeba bylo uzyc glowy:)

zgadza sie ,producent,zeby zaoszczedzic dal zwykle ddr bez mozliwosci dolozenia ddr2-bo niby inne wyjscie-Wielki ----- za to sie nalezy ACEROWI

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W standardzie mam 2 lata. Kupilem na www.mobilworld.pl . Ich oferta byla wg mnie najbardziej korzysna. Co do grafiki. Procesor centrino jest tak skonstruowany , że nie wykorzysta 128 mb grafiki. ( podobno wykorzystuje maxymalnie okolo 80 mb z karty graficznej) W testach zdaje sie to pozzłtwierdzac. X700 64 mb a x700 128 mb praktycznie nie ma zadnej roznicy w testach. Moj sprzet to Acer aspire 1692 WLMI , sonoma 1,73 , 512 ddr 2 i radeon x700 64 mb , dysk 80 gb , nagrywara dvd. Komputer spelnia w 100% moje oczekiwania. Dodam ze bardzo lubie grac w gry komputerowe. Z Wygladu prezentuje sie fantastycznie, wyglada solidnie i bardzo wygotnie mi sie przy nim przesiaduje. Zawsze mialem kompa stacjonarnego i musialem sie kilka dni przyzwyczaic do niego. Zaplacilem za niego 5100 zł i nie zaluje wydanej kasy. Zdawalem sobie dobrze z tego sprawe, ze za te pieniadze mialbym kompa stacjonranego o nieporownywalnych paramatrach co do tego sprzetu. Ale jakos poprostu mi sie znudzil, nie chcialo mi sie jego nawet modernizowac , stad moj wybor padl na laptopa. Od dluzszego czasu czytalem posty na tym forum, wasze recencje oraz wyniki testow. To wlasnie dzieki temu forum podjalem decyzje taka a nie inna:) . Jesli chcesz kupic kompa do gier to moge spokojnie polecic ten sprzet. Mialem dylemat pomiedzy dwoma kompami , tym co zakupilem a acerem aspire 4102 wlmi. Jednak warto bylo dolozyc te 200 zl wiecej za monitor z crystalem. Jesli chodzi o szybkosc dzialania dysku, to podczas kopiowania czy przenoszenia plikow niestety jest to odczuwalne, aczkolwiek nie przeszkadza mi to. Duzym minusem sa 2 porty usb umieszczone po prawej stronie. (jakby nie mogli dac chociazby jednego z tylu :/ i jeden usb jest z przodu wraz z wyjsciami do grafiki. Nie jest to wygodne rozwiazanie. Jesli chodzi o grzanie sie procka. Lupalem kilka godzin w CS source i wiatrak caly czas chodzil wlaczony, jakos mi to nie przeszkadzalo. Raczej bylo tylko slychac odgłosy strzałów z gry:) Filmy wygladaja rewelacyjnie na tym kompie. Aha no i dzwiek jest tragiczny, obwiazkowo trzeba kupic zewnetrzna karte dziwkowa. No i jeszcze czeka mnie zakup ramu. Ogolnie jestem zadowolony i polecam wszystkim:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe,spoko opis Panz,no ja w sumie głównie bedę lapka wykorzystywał do multimediów i do pracy,do gier mniej ale też od czasu do czasu.A co do karty graficznej to po prostu te 128MB już za momencik bedą wymagane żeby odpalić w ogóle niektóre gierki. Na pewno bedę grał w jedną gierę na tym lapku i chciałbym żeby ładnie chodziła a mianowicie Age of Empires 3 które ma być już na PS 3.0 robione i obawiam się że może wymagać 128MB pamięci na grafice...Martwi mnie poza tym ten słaby dźwięk (ale widzę że to w Acerach standard) i nieergonomiczne rozmieszczenie portów USB (naprawdę od frontu jest wyście grafiki??? Na zdjęciach tego nie widać...).

Jak jest taktowana grafika w tym lapku? I czy ty masz już u siebie DDR2 pamięci RAM?

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest taktowana grafika w tym lapku? I czy ty masz już u siebie DDR2 pamięci RAM?

Troche sie wtrace ale poniewaz zakup przed Toba wiec moze informacja sie przyda. Wbrew temu co pisza w specyfikacji na stronie acera model 4102 ma DDR2 533 a nie DDR 333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tego się obawiam,ale mam zamiar się ostro dowiedzieć przed zakupem.Na początku byłem zdecydowany na 4102WLMi bo się naczytałem że CrystalBright strasznie odbija i że jest ble :).Ale wczoraj byłem w Vobisie i stał 5021WLMi z tą szklistą matrycą i po prostu rewelacja. Poza tym wolę Aspire serią ze względu na normalną klawiaturę a nie wygiętą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki to wyjscie jest z tylu oczywiscie, sorry za blad. Z przodu jest detport USB , wyjscia od karty dzwiekowej. Co do karty graficznej, no fakt nie jest najszybsza. W NFS U2 przy maksymalnych detalach, max rodzialce srednio kolo 25 klatek na sek ;/ W CS source przy max rodzielczosci i srednich deatalach okolo 35. No rewelacja to nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki to wyjscie jest z tylu oczywiscie, sorry za blad. Z przodu jest detport USB , wyjscia od karty dzwiekowej. Co do karty graficznej, no fakt nie jest najszybsza. W NFS U2 przy maksymalnych detalach, max rodzialce srednio kolo 25 klatek na sek ;/ W CS source przy max rodzielczosci i srednich deatalach okolo 35. No rewelacja to nie jest...

1527925[/snapback]

Uuu,to faktycznie cieniutko.W maksymalnej rozdzielczości czyli WSXGA? (1280)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi