Skocz do zawartości
Gość

Co Lepsze Do Aktualnych Gier?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Prosiłbym o radę  chce kupic ATI9800pro lub GF6600GT

Która grafika ma lepszy obraz i w monitorze i TV-out ?

nie chodzi mi o osiagi ale o samą jakość obrazu...

Dziekuje za ewentualne rady.

Pozdro

1632998[/snapback]

Lepszą jakość obrazu masz u Ati (zwłaszcza TV-Out ma znacznie lepszy od nV).

nVidia za to będzie wydajniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tweaku nie porównuje sie kart bez oc...obie porównuje z oc...

jezeli rozchulasz swoje 9800 do ~550-610 mhz na rdzeniu to pogadamy która jest wydajnieszja ;]

1632724[/snapback]

Na tweaku porownuje sie karty po O/C i bez O/C. Wiele osob nie kreci sprzetu i chce sie dowiedziec co jest wydajniejsze. Dla R9800Pro wystarczy 4xxHz na rdzeniu by "rozwalic" 6600 po O/C. Jakbys nie wiedzial to Ci powiem, ze wykrecenie pamieci daje lepszego "kopa" grafie szczegolnie w 3DMark'ach w ktore niektorzy graja :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9800Pro moze byla karta highend'owa 2 lata temu i ten sarkazm jest nie na miejscu.  Nie wiem gdzie ten Twoj 6600 zjada 9800Pro. Prawda jest taka, ze 9800Pro jest wydajniejszy przy default'owych zegarach od 6600. Chyba, ze porownujesz 6600 po O/C i 9800Pro bez O/C :mur: Jezeli podkrecimy obie karty to 9800Pro bedzie nadal wydajniesza karta. Czy tak trudno przyjac to do wiadomosci? Sa oczywiscie gry faworyzujace jedna lub pod druga "firme" lecz nie mam ich na mysli z racji na malo wiarygodny test odzwierciedlajacy wydajnosc kart.

1632581[/snapback]

w fear 6600 rozwala radeona 9800pro im nowsze gierki tym 9800pro bardziej przysiada niestety taka prawda, nie jestem fanem ati ani nvidii tylko stwierdzam fakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbys nie wiedzial to Ci powiem, ze wykrecenie pamieci daje lepszego "kopa" grafie szczegolnie w 3DMark'ach w ktore niektorzy graja :mur:

1633037[/snapback]

to chyba ty nie wiesz , bo wiekszego "kopa"daje wykrecenie rdzenia moj misiu :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeanalizuj sobie wyniki na ORB'ie to mozesz zmienisz zdanie chlopczyku :*

EOT

1633140[/snapback]

LOL wykrecenie rdzenia 500@550 Daje wiekszego kopa nie wykrecenie pamieci 450@550 (900@1100) a wyniki z orba to sobie interpretuj jak chcesz. Wydajnosc to przede wszystkim rdzen a prawda jest taka ze 6600gt jest szybszy od 9800pro przede wszystkim dlatego ze ma o ponad 100mhz wiecej na rdzeniu a ze radek ma wieksza przepustowosc pamieci nie ratuje go i w testach wypada gorzej. proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL wykrecenie rdzenia 500@550 Daje wiekszego kopa nie wykrecenie pamieci 450@550 (900@1100) a wyniki z orba to sobie interpretuj jak chcesz. Wydajnosc to przede wszystkim rdzen a prawda jest taka ze 6600gt jest szybszy od 9800pro przede wszystkim dlatego ze ma o ponad 100mhz wiecej na rdzeniu a ze radek ma wieksza przepustowosc pamieci nie ratuje go i w testach wypada gorzej. proste

1633342[/snapback]

A czy napisalem gdzies,ze 9800Pro jest wydajniejszy od 6600GT? Na drugi raz czytaj ze zrozumieniem :mur: Chodzi o wciskanie bajek przez niektorych, ze 6600 jest szybsze od 9800Pro. Czy tak trudno sie pogodzic z tym,ze zestawienie wydajnosci kart wyglada nastepujaco: 6600GT>9800Pro>6600??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tweaku porownuje sie karty po O/C i bez O/C. Wiele osob nie kreci sprzetu i chce sie dowiedziec co jest wydajniejsze. Dla R9800Pro wystarczy 4xxHz na rdzeniu by "rozwalic" 6600 po O/C. Jakbys nie wiedzial to Ci powiem, ze wykrecenie pamieci daje lepszego "kopa" grafie szczegolnie w 3DMark'ach w ktore niektorzy graja :mur:

1633037[/snapback]

Proszę o wskazanie 9800pro które rozwala moje 6200 (ciche chłodzenie powietrzne, brak vmodów). Mogą być dowolne vmody, zamrażarka itp, nie istotne. Nie zajmójmy się jakimiś tam "drogimi" kartami jak 6600 czy 6600GT, czy 6800LE. Najwyższy wynik 3DMark05 w klasie AthlonXP / 9800pro to za mało. 450MHz na rdzeniu nie pomogło. W AthlonXP / 9800XT jest dokładnie 10 szybszych komputerów. Nie zapominajmy tu też o dzwinych wynalazkach, jak na przykład MSI 6600 Diamond czy dual 6600 od Gigabyte z pamięciami GDDR3.

9800pro to dobra karta. Jeden z moich znajomych ma taką, jeden 9700 @ pro - karty są bardzo fajne, szybkie, obraz dobry itp. Ale nie polecę żadnej z nich nikomu do kupna. Ich czas się skończył. Nie oznacza to, że nie nadają się do grania w dzisiejszych czasach, ale że obecenie są lepsze karty w lepszych cenach. Czy posiadacze 9700/9800 powinni przesiąść się na NV43? Moim zdaniem nie ma sensu, bo różnica wydajności jest nie warta dodatkowej kasy. Jeśli już ktoś ma taką kartę, to następną polecałbym już do "następnego komputera" z PCIe.

Owszem, 9800pro jest szybsze od 6200 i 6600, gdy obie karty są niepodkręcone. Ale nie zgodzę się, że jeśli obie się podkręci, to nadal tak zostanie.

Czy jestem anty-ATi? Nie sądzę. Problem jest w tym, że nie ma za wiele kart tej firmy które mogłyby konkurować z NV. Jednym z chlubnych wyjątków jest x800GT. Gdzieś czytałem o moddowalności na 12 potoków, więc mogłoby być jeszcze weselej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, 9800pro jest szybsze od 6200 i 6600, gdy obie karty są niepodkręcone. Ale nie zgodzę się, że jeśli obie się podkręci, to nadal tak zostanie.

;)

6200 napewno dokopuje 9800PRO. Pewnie chodzi ci o 6200@6600 ale dzisiaj kupno takiej karty jest prwaie niemozliwe bo wszystkie nowe 6200 sa na nv44, ktory ma tylko 4 potoki i nic pozatym wiec za cholere nie bedzie szybszy od 9800PRO nawet po wykreceniu do zegarow GF6600GT.

No ale widze ze na poczatku porownywalo sie R9800PRO do 6600GT a teraz juz 9800PRO jest na poziomie wydajnosci GF6600 to co za miesiac wydajnosc R9800PRO pewnie spadnie do poziomu 6200 ;).

Kurcze w 1 grze 9800PRO przegrywa z wykreconym 6600(chodzi tutaj o niesczesny FEAR) no w 2 bo jest jescze D3 i juz gadki ze R9800PRo jest znacznie slabszy od 6600 ;).

No i nie zapominajmy ze w benchmarkach R9800PRO moze bc slabszy od GF6600 a to przeciez takie wazne dla nietkorych. Nie wszyscy kreca karty na maxa aby dostac 5pkt. wiecej w 3DMarku, niektorym zalezy na tym jak gry dzialaja.

Z jednym moge sie zgodzic. W nizszych rozdzielczosciach bez FSAA/AF wykrecony 6600 moze dorownywac R9800PRO ale gdy wlaczy sie wyzsza rozdzielke i FSAA/AF to przepustowosc pamieci zaczyna juz byc bardzo wazna i to ona staje sie pieta achillesowa 6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy napisalem gdzies,ze 9800Pro jest wydajniejszy od 6600GT? Na drugi raz czytaj ze zrozumieniem :mur: Chodzi o wciskanie bajek przez niektorych, ze 6600 jest szybsze od 9800Pro. Czy tak trudno sie pogodzic z tym,ze zestawienie wydajnosci kart wyglada nastepujaco: 6600GT>9800Pro>6600??

1633361[/snapback]

Nie nie - ja tylko pisalem o tym ze rdzen wiecej daje niz pamieci a wydajnosc to juz nie do ciebie :P

Kurcze w 1 grze 9800PRO przegrywa z wykreconym 6600(chodzi tutaj o niesczesny FEAR) no w 2 bo jest jescze D3 i juz gadki ze R9800PRo jest znacznie slabszy od 6600

podkrecony 6600 lepszy w Fear, Doom3, Painkiller, Riddick, Lock On

W hl2 i far cry porownywalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ven0m

Jezeli porownujesz dwie karty to nie mozna opierac sie na pojedynczych egzemplarzach i jedna jaskółka niestety wiosny nie czyni. Kupujac 9800Pro mamy pewna wydajnosc na stockowych zegarach (kto chce moze krecic oczywiscie), a w przypadku zakupu 6200 wielka niewiadoma. Co jesli sie nie zmoduje na 8 potokow? Zreszta mozliwosci podkrecenia pamieci lub rdzenia sa tez idnywidualna cecha kazdej karty.

Porownujac ogol kart w tym przypadku 6200/6600/9800Pro (imo tylko takie porownanie ma sens) ta ostatnia wypada najlepiej.

BTW temat powinien sie tyczyc porownania kart 9800Pro i 6600 poniewaz sa one w tym samym segmencie cenowym (6600GT juz odbiega znacznie cena) i w bezposrednim starciu Radeon jest zwyciezca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "pewną kartę", to 9800pro wygląda rzeczywiście ciekawie. Chyba moje wypowiedzi były nakręcone podejściem "wykręcić ile się da i jescze więcej".

Co do pytania o 6600GT - karta ta będzie lepsza od 9800pro, i tu się chyba wszyscy zgodzimy. Ma jednak parę alternatyw:

Pierwszą z nich jest MSI 6600 Diamond - niby 6600, ale pamięci ma GDDR3, więc podkręcone 6600GT i ta karta też po podkręceniu powinny być podobnej szybkości.

Kolejną alternaytwą jest tanie 6800 / 6800LE z gwarancją 12 lub więcej potoków - różnice w cenach 6600GT i 6800 są już znacznie zredukowane.

Jest też x800GT - co prawda nie widziałem jeszcze na AGP, ale jak by wyszło (a może już jest), to by była to godna uwagi karta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Grzechu

Na Twoim miejscu poczekalbym na X800GT jak wyjdzie na AGP. Na PCI-E wyniki tej karty sa naprawde dobre jak za taka cene. Ponadto jest mozliwosc zmodowania na 12 potokow chociaz nie wszystkie niestety. Ciekawe jak sprawa modowania bedzie wygladac w przypadku kart na AGP. Jak teraz juz masz zamiar cos kupic to Ven0m juz wszystko napisal co jest w tej chwili warte uwagi i moze jego wypowiedz rozjasni Ci nieco umysl pozwalajac dokonac odpowiedniego wyboru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm....a co z tym MSI 6600 Diamond ? Czy to jest szybsze od gf6800le (pytam o realne odczucia z uzywania tej karty a nie liczby)???

Jak to sie ma do 8x1, 12x1 ,bo 16x1 to juz wiadomo ze bedzie szybsze,ale do slabszych modow lub niemodowalnych le ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,Sep 4 2005, 21:47]Lepszą jakość obrazu masz u Ati (zwłaszcza TV-Out ma znacznie lepszy od nV).

nVidia za to będzie wydajniejsza.

1633002[/snapback]

Lepszą jakość obrazu na TV-Out ma zdecydowanie NV przynajmniej w przypadku starszych telewizorów (częstotliwość 60 Hz), ale chyba nie tylko

miałem po kolei GF MX 440, R9600Pro, R9550XT, GF 6600GT i TV Philips 60 Hz, kabel s-video - eurozłącze i było tak:

GF MX 440 - po ręcznym ustawieniu formatu TV i rodzaju wyjścia TV w właściwościach ekranu - obraz kolorowy kontrastowy o obniżonej jasności - do regulacji jasność w TV

6600GT - konfiguracja automatyczna - obraz do zwiększenia jasności w TV i jest super

R9600Pro, R9550XT - obraz czarno biały, kolor nie do ustawienia we właściwościach ekranu - niezbędny mod kabla (łączenie luminencji z chrominancją czy cuś takiego było), kontrast obniżony, jasność obniżona. Jasność do ustawienia w TV, ale z kontrastem już się nie dało wiele zrobić

Edytowane przez daru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że 6600Gt jest lepsze (IMHO) od R9800Pro to wiem, ale sa inne kwestie jak opłacalność.

U mnie sprawa wygląda tak:

Moge mieć Leadteka 6600GT za 600zł + przesyłka z 2 letnią gwarancją (oferta z allegro od jednego gościa) więc róznie może byc z ta gwarą

Co do Radeona to w sklepach są szafirki za ok 550zł + przesyłka.

Inna sprawa to chłodzenie-przygotowałem sobie juz chłodzenie na Ati-to taki mały szczegół akurat.

Nie jestem graczem jakims zapalonym, nie potrzebuje ultra wydajnej karty ale czegos co troche odswiezy moj konfig i spowoduje, ze pogram sobie i w najnowsze gierki.

Mam mętlik w głowie-totalny

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padło pytanie o MSI 6600 Diamond - ogólnie jest to niedodatkowane 6600GT w którym wsadzili GPU 6600 zamiast 6600GT i niedotaktowali pamięć. Cała reszta jest jak w GT, więc >500MHz na GPU i >1000 na pamięciach powinno być łatwo osiągalne. Czy karta będzie szybsza od 6800LE niemoddowalnego... Raczej tak, ale nie dam za to głowy. W sumie twoje 6800LE to pierwsza taka karta z jaką sięspotkałem, żeby się nie moddowała. Przeglądałem ceny i widzę, że można taniej kupić "prawdziwe" 6600GT, więc jeśli nie zależy Ci na VIVO, to nie interesowałbym się specjalnie tą kartą.

Wracając do Szafirki 9800pro za 550 i Leadteka 6600GT za 600... Jeśli tylko jest to osoba "pewna" brałbym 6600GT. W razie potrzeb powinno się też raczej moddować na FX540, ale tu pewny nie jestem. Nie wiem też jak jest z moddowalnością 9800pro na profesjonalne karty. Jakby to miało znaczenie, możesz przejrzeć dział rivatunera na forum guru3d.

Nie miałem tego Leadteka w rękach, ale chłodzenie na moim 6200 było bardzo nieprzyjemne - głośne i niewydajne. Poszło do wymiany po paru dniach. nie ma radiatorów na 6600(GT) AGP od Arctic Cooling, więc trzeba by jakiegoś Pentagrama / Zalmana / samoróbkę. Może też wejdzie Aerocool - czasem da się to dorwać w rozsądnych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jeszcze Leadtek 6800LE. Kosztuje to to w granicach 590zł tylko nie wiem jak jest z tymi potokami na tych kartach bo nie wielu ją ma.

Po rozmowie z osobą która srzedaje te wlasnie karty dowiedziałem się, że są marne szanse na odblokowanie potoków, vertexy natomiast tak. No ale nigdy nie wiadomo jak to sie potoczy :]

Jesli chodzi o chłodzenie to mam wodne i na karte również takie będzie-kwestia zapinki.

Może znacie jakies testy porównawcze 6800LE-6600GT-R9800Pro? bo póki co widziałem tylko taki na twojepc.pl

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz na mysli te winsfasty 6800le z allegro? bo jezeli tak to sprzedaje je arche-net wiec nieliczyłbym na to ze trafi sie modowalna sztuka, bo modowalne sprzedają drozej [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi