Skocz do zawartości
KWS89

Nowy Komp: Cena Baaardzo Nie Wielka.

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

JEstem na etapie dobrego wqrwiania się na mojego Celka i w napływie złości chce se zrobić następnego kompa. Cena nie za wysoka, mam tylko w chwili obecnej ok 440zeta.

Karte graf. już mam, obudowe też, dysk ze starego kompa z celkiem też i jedną kość pamięci 256ddr 400mhz.

I chciałem sobie zrobić zestawik powered by sempron 2800+ i wykręcić go na jakieś 3xxx+(nad chłodzeniem się pomęcze jeszcze) i płytke gł. która ma jakieś możliwości o/c(vcore i fsb w biosie) i która ma dźwięk zintegrowany+sieciówka+FIRE WIRE!!!(najważniejsze).

I do tego zestawiku bym jeszcze dorzucił 256 ramu i zasiłke może(bo raczej pełna 200tka raczej nie pociągnie).

Pozdrawiam

Artur

PS. Jak się ma wydajność Sempka 2600/2800+ do Celerona2,6 bo później ojciec mnie wyśmieje jak zobaczy ze harowałem na coś wolniejszego niż było :?

I jaką płytke(tzn. jaki chips, NF3 czy jakiś VIA czy moze wogóle SiS(ale Via i Sis nie preferuję, mam obie i jakoś wydajność nie jest zastraszająca chyba że zbienili się)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ceny poglądowe jakie znalazłem :

Sempron 2800 OEM - 289 zł (najtańszy z tego co widziałem , gdzie indziej cena plasuje się w okolicach 305 i > . )

Epox EP-8RDA3+ Pro - 263 zł

Ciężko by coś dobrego i tańszego znaleźć. Na kostke i zasilacz niestety musisz jeszcze pozbierać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Sempron 2800 oem /754/ 270zł

A plyty z firewire raczej sie w tej cenie nie dostanie... pozostaje chyba kontroler na pci.

Poza tym 500 zł to minimum na tego semprona + jakakolwiek sensowa plyta (np. asus k8n, epox 8kda3i, gigabyte k8ns czy msi k8n neo-fsr - wszystkie na nf3 250/gb)

sprzedaj cos z tego co masz i wtedy kup, chociaz wiem ze to nie wygodne bo zostajesz na jakis czas bez kompa :)

Edytowane przez madek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze zasilacz by chciał zmienić... Polecam Neoteca X3800 (proline 179zł). Kolega go ma i jest w miarę cichy, i za te pieniądze nie dostaniesz nic lepszego. Ale nie wiem ,czy potrzeba ci takiego powera do przyszłego configa.

Jeżeli masz z kasą krucho, to kup używane, taniej wyjdzie, zwłaszcza, że to nie najnowsze komponenty i może znajdziesz za małe pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, nad tym Asusem się zastanawiałem ale właśnie nie ma tego co potrzebuję... Fire wire, tak to by pasiła.

Ale no w sumie może i mógłbym se używki pokupować ale z używkami różnie moze być. Ale pogadam jeszcze ze znajomym z komputerowego to może coś mi wynajdzie po hurtowniach w niższej niż zwykle cenie. Co do sprzedaży tego co mam, nie sprzedam;) Oddam go bratu albo wezme do babci:] Bo ma praktycznie wszystko co jest potrzebne(oprócz mocy :P )

A z kasą krucho bo rodzice powiedzieli ze mam "dobry" komputer i lepszy mi nie potrzebny a ja swoje dalej prawie :lol:

PS. Moze ktoś wie jak się mają ceny u naszych zachodnich sąsiadów? Wybieram się w przyszłym miesiącu na wycieczkę i może tam coś "zakupam" po okazyjnych cenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się teraz zastanawiam, w sumie w komp który teraz mam tylko się nie nadaje do gier(w za wiele nie gram i tak i tak:wink: ). Kodowanie filmów nawet nawet(troche wolniej nież A64 3000+ ale w tym przypadku kopa dostanie sie jak będą app. które będą obsługiwały 64bit), ale w przypadku zakłucenia procesu film automatycznie sie tnie w tym miejscu.

I tak myśle jeszcze jak dużo zyskam na przesiadce na same 2800+ i jeszcze jak się bedzie kręcił(czy 3200+ jest realne jak tak to cyz jeszcze coś może :lol: )

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi