Skocz do zawartości
hammet1

Czy Ktoś Mi Pomoże?!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, choć nie całkowitym lamerem:)!

Mój sprzęt to Sempron 2300+, Asus A7N8X-X i nieszczesny ram, jedna kość to GoodRam 256 MB 400Mhz CL3, a druga to chyba firma Nova (czy jakos tak) 256/400 CL3... I własnie tu mam problem, bo kupowałem, w Proline i prosiłem o sprawdzenie zgodności, czy pasują te kości do siebie, a tu chyba zonk... Działają oczywiscie ze sobą na defultowych ustawieniach, lecz przy oc 1,9GHZ, napiętcie 1,75 (chyba najbardziej stabilne, dalej nie próbowałem), pamiątki w biosie ustawione na Agressive,a jednak sprzęt nie jest zbyt stabilny... System ładuje sie, wszystko cool, ale jak odpalam Prima95, czy PCMark 2004, to niestety staje sie nie stabilny... Po 15-20 min sie resetuje, w Primie doszedłem chyba do 23 testu, a PCMarka udało mi sie raz całego przejść...

Wrzuciłęm ten post do Pamięci Ram, poniewaz zastanawiaja mnie te moje pamięci... W Sandrze w informacjach o płycie głownej, pokazuje mi, że timingi tych pamieci to odpowiednio 3-4-4-8/3-3-3-8 dla GoodRam/NOVA... Czy to jest problemem niestabilnosci mojego kompa na FSB 200MHz?! Dodam jeszcze, ze chyba mostek południowy sie mocno grzeje max. 62*C! Nie wiem dokładnie czy to mostek ale chyba tak... Proc nie grzeje sie tak kosmicznie jak SB, max z tego co w Primie wyciągał to 52*C! Chłodzenie Iglo 2411:]!

Proszę o w miare szybką odpowiedź!

Edytowane przez hammet1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obstawiał pamięci lub ewentualnie zasilacz (jaki masz na marginesie?) Zjedź im z timingami, na Agressive pewnie mają ze 2,5, ustaw by SPD i sprawdź czy będzie stabilnie.

PS. Po co ten wykrzyknik w nazwie tematu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Zaliłke nie wiem dokładnie jaka mam, ale pewnie nic special 350W...

Na Agressive timingi w biosie pokazuje 3-4-4-8 chyba... Nie jestem pewnien! Sprawdze i dam znac... Hmm... Zrobie jeszcze mem testa i jak wywali błedy to bede pokolei pojedyńczo sprawdzał pamiatki...

Jesli macie jakies wskazówki to chetnie przyjmę kazda:)!

DZIEKI!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najpierw zmień zasilacz. Jak nie chcesz wydawać dużo kasy to weź na Allegro jakiegoś Fortrona 350W.

EDIT: U mojego znajomego MemTest wywalał błędy przy procu na 1.625V, a po zmianie napięcia proca na 1.7V przeszedł bez błędów.

Edytowane przez netes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie takze jeszcze jedna sprawa, co z tą moja temperaturką, bo w SpeedFanie pokazuje mi kilka temperatur na podkreconym i nie podkreconym, wszystkie te sami tylko oczywiscie inne wartosci... I tak mam temp1:52*C i temp1:62*C... Dziwi mnie własnie identyczne oznaczenie... W opcjach jak sprawdzałem, ta 1 temp odnosi sie do Asus cos tam wiec cos z płyty gł, a ta druga z WINBOND czy jakos tak... I ni cholery nie moge dojsc co to jest... Myslałem, ze to moze SB, ale jak rozkreciłem i dotknąłem to nic nie poczułem, proc natomiast był ciepły, nie parzył,ale ciepły<loL>... Hehe... Aha ten wentyn na Procku moze zostac?! GlacialTech Iglo 2411... Ze niby boxowy:]!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp1 to temp. proca, te 52*, te drugie to nie wiem co to ;). Ale tak czy siak na defaultowych ustawieniach i w idle to dużo za dużo. Kup sobie lepiej jakiegoś Pentagrama 80. U kumpla jest w idle na 1.7V i max obrotach wentyla 48*.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie :D... To juz były podane temperaturki po oc 1,75V, 200FSB, 1900MHz...

A na defaultowych to temp proca nie przekracza 45*C w stresie...

Co do zasiłki to chyba mam ModeCom, ale nie jestem w 100% pewny...

Aha zastanawiałem się, czy gdybym podniósł troszke napięcie na pamiątkach, to czy nie byłby bardziej stabilny, bo pamiatki sa default, nic nie ruszałem... Jesli cos pomoże to powiedz do ilu podnosic V?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Pamiątki powiadasz?? Chyba nie,bo dzis go kreciłem i kreciłem oczywiscie na 1,75V, 200FSB, 1900GHz doszedł mi do 16 testu w Primie i zonk... RESET:(!

Dotykałem wszystkiego co sie dalo, zeby skirac co to te WINBOND:D,a dokładnie Winbond W82L785TS-S i mi wychodzi, ze to Mostek Południowy, bo pamiątki nawet nie poczułem zeby sie grzały, a mostek to kosmos, bardziej ciepły niz radiator procka... Ale tez nie moge byc pewny czy to SB, bo ta temp skacze jak poje... Jak jest full stres to na powyższych ustawieniach potrafi pokazac 62*C, a klikniesz tylko stop i w ułamku sek pokazuje 35-40*C :D! Ta pamięc druga to nie NOVA tylko Elixir, dzis odkreciłem obudowe i skirałem jeszcze raz, a zasiłka to jakis DEER Model:DR-B350ATX...

Jesli ktoś powie mi co jeszcze mozna zrobić, aby ujażmic tą bestie:D, bardzo chętnie poczytam!

Aha robiłem mem testa - 0 ERRORS... Ani na oc, ani na default:)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyżuć ten zasilacz producenta poroży przez ten szit straciłem procesor :mur: nawet dobrze nie trzymał dysku + radek 9800pro + 2 wentyle + napęd + cała reszta (1 uządzenie pci), wybij nim okno temu kto ci to sprzedał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... Chyba juz wiem co to takiego ten Winbond W82L785TS-S, po przerzuceniu kilku ton forum odkryłem, ze to dioda w procku, moja płyta rozpoznaje to jako Winbond W82L785TS-S... Czyli max 62-64*C w stresie... Moim zdaniem to nie dopuszczalne, ale jesli ktos jest innego zdania prosze mnie poprawic! No i teraz oczywiste pytanie, jesli wymienie tego szita mojego zasilacza to czy uzyskam stabilnosc kompa powiedzmy na <1,725V? Bo wtedy temperaturka nie jest za wysoka, nie taka kosmiczna jak na 1,775V - 64*C czytana z diody przez SpeedFana, oczywiscie wiem ze sa pewne granice przekłamań... Aha no i skoro juz mam wymienic zasiłke to jaka polecacie? Fortrona 350W? Tani i dobry... <lol> Choc wiem, ze takich rzeczy na swiecie nie ma :)!

Dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówicie, że zasiłka jest za słaba tak?! Podkreciłem go jak wyzej i jak zawsze sie resetował, ale tym razem przygladałem sie napieciom w SpeedFanie i gdy jest w spoczynku to napiecia sa idealne: 3,3V jest 3,30V, 5V jest 5,05V, 12V jest 11.95, Vcore 1,775V jest w speedFanie 1,79V... Natomias pod primem jest mniej wiecej tak: 3,3V jest 3,26V, 5V jest 4,89V, 12V jest 11,68V, Vcore 1,84... Oczywiscie wszystko skacze mniej wieciej o 0,05V... Czy to jest niestabilny zasilacz?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie samymi napięciami człowiek żyje... zrób jak Ci polecamy, chyba, że chcesz stracić kompa.

A co do tempa to Sempron ma prawo się w środku tak grzać, to nic strasznego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKI, zrobie jak radzicie mastery... Wy napewno wiecie, co mówicie, wiec jak tylko zdobede jakies fundusze i pchne mój stary zasilacz to kupie sobie tego Fortrona 350W z zajebistym 12cm wicherem :D! Mam nadzieje, ze to pomoze:)! Dzieki wszystkim za cenne rady:)! Jesli ktos chce jeszcze cos dodac to proszę bardzo...

POZDRO!

Aha jeszcze tylko małe pytanko, temp z diody procka do ilu w maxie moze byc, żeby nie przegiął:)?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze specyfikacji wynika, że max to 80*C, ale nie przekraczałbym na Twoim miejscu 70. Zmiana zasiłki oczywiście nie daje Ci 100% gwarancji, że będzie dobrze, ale warto zmienić tak czy siak. A co do tego, że nie ma rzeczy "tanich i dobrych" to uwierz mi, że są, i to nie kilka na krzyż, a setki ;), trzeba tylko umieć szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...