Skocz do zawartości
Casidy666

Zmiana Pamiątek Grafy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały pomysł - pomysł był o ile pamiętam berkuta ale chyba go niewykonał

Polega on na zamiani pamiątek BGA ( ball grid aray - czyli układ lutowany od spodu za pomocą tzw kulek)

Posiadamy np. karte ati radeon 9500 128ram bga 128bit timingi np 5ns

Wylutowywujemy stare pamiątki oczyszczamy punkty lutowicze stawiamy kuli na nowe pamiątki np o timingach 4ns i lutujemy

Jakaś tam osoba z tego co w poście berkuta czytałem dokonała tego i miala jakąś tam najszybszą karte danego modelu.

Posiadam odpowiedni sprzęt do wykonania tego (stacje aoyue 968 z płynnym ustawianiem nawiewu oraz temperatury)

W układach BGA mam duże doświadczenie - zajuje się telefonami komórkowymi gdzie te układy wyśtępują i wymieniłem ich już bardzo wiele więc z wymiana pamięci nie będzie problemu.

Prawdopodobnie kupie qsobie jakąś karte do tego nawet na gwarancji ponieważ jak wymienie kostki i nie będzie chodziło po dodatkowych zabiegach przywróce ją do stanu początkoego (nawet nie będzie śladu ingerencji).

Prosiłbym o jkieś informacje czy teoretycznie powinno to działać jeśli zmienimy timingi w biosie karty i będą podmienione kostki ram.

Przydałyby się też jakieś karty do eksperymentu - uszkodzone tylko nie wiem na jaki typ się zdecydować - chodzi mi o model karty

update:

Przeczytałem właśnie ten temat berkuta. Na początku przydaloby się wziąć jakieś pamięci op takim samym timingu zrobić vmoda na karcie co ma być zmodowana by było takie same vmem jak na tamtej i wymienić unikneło by się wtedy zmiany biosa i w nim zmienionych timingów. Jeśli wyszła by ta operacja pokusil bym się o pamiątki o innych timingach.

Pamiętam jak powstawał ten temat miałem stacyjke wprawe mogłem coś już wtedy tam zaatakowac ale jakoś nie wiem [gluteus maximus] mi się nie chcialo ruszyć :D

Berkut widziałem miał problem z wlutowaniem tych pamiątek poniewaz miał (on napisał maskownicy - nazywa się to tak naprawde sita do bga) sita do bga

Edytowane przez Casidy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wolalbym na jakiejs 9500

mogłaby być jaka kolwiek arta byle miala memorki bga i nie tcsd

Jeżeli pamięci mialy by takie same imingi to nei potrzeba bylo by chyba zmiany biosu (tylko dozucic im napiecie na jakich pracowaly na tamtej karcie)

male pytanie: co to jest spd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to by się sprawdzilo tylko napewno potrzebne bylo by zmienienie biosu, choc narazie dobrze byloby sprobowac zmienic pamiatki na inne majace takie same lecz lepsze możliości pracy

jużprzeczytałem

Chociaż wydaje mi sie że tyczy się to pamięci ram ale jeśli będzie potrzeba zrobienia tego to nie maa problemu mam dobry sprzęt i wprawe

Edytowane przez Casidy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...