Skocz do zawartości
Hendel

Jakiej firmy wybrać zasilacz ???

Rekomendowane odpowiedzi

Do wyboru mam :

ModeCom FEEL ESP-300ATXSP4 300W - za 86zl

ModeCom HuntKey LW-8250P4 300W za 125zl

Delux 400W - za 125

Jnc 400W - za 125

Foxconn/Deer ATX 400W - za 150zl

Chodzi mi o to zeby zasilacz dobrze trzymał napiecia przy dużym obcążeniu. Poniważ moja karta jest bardzo wrażliwa na te zmiany napiecia i zawiesza mi kompa. Obecnie mam 300W formy TUV.

Poradzcie cos. Dodam ze na codegenie 300W, i Rubikonie, karta w 3dmarku wywalal pionowe paski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy narzekają na te zasilacze Rubikon w obudowach codegen'a a ja właśnie pare dni temu zakupiłem obudowe tej firmy i napięcia jakie ma zasilacz to:

3.3v - 3.310v

5v - 4.910v

12v - 12.420v

5vsb - 5.020v

Czyli chyba nie tak źle :/

A z tych co masz do wyboru - brał bym tego Huntkeya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ten HuntKey miał 400W to jego bym wziął. W przecivnym razie: Foxconn/Deer ATX 400W - za 150zl.

400W za 150zł? Chyba niezbyt dobra.

Dlaczego inne 400W kosztują po około 250zł :lol:

Hount Key jest całkiem dobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko enlighta nigdzie nie moge znalesc, w gdańsku, zamowie 300W i bedzie za slaby i co z tym zrobie ? bede usial odsylac i pewnei bedzie to trwalo ze 2 tygodnie. znalażlem jeszcze takie cos.

ZASILACZ DO OBUDOWY CTX 420W P4 (atest INTEL, AMD)

CENA: 133,28 PLN

OPIS:

PRODUCENT: nieokreślono .

Ciekawy jaki producent ? niby 420W ale ma atest intela i amd to chyba cos znaczy (czy rozdaja te atesty tak sobie ??) zasilka kosztuje 133zl, jak na 420 W to nieduzo.... ale nei wiem jak z napieciami. Czyli co radzice najlepiej foxconna ? (on jest w 4max, ma go ktos ?? ) Najlepiej zeby ludzie z radziem 9700pro napisali jakie maja zasilki bo ta karta tez mocno obciaza zasialacz (podobno enlight 350w jest do niej za slaby)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy narzekają na te zasilacze Rubikon w obudowach codegen'a a ja właśnie pare dni temu zakupiłem obudowe tej firmy i napięcia jakie ma zasilacz to:

3.3v - 3.310v

5v - 4.910v

12v - 12.420v

5vsb - 5.020v

Hmmm no masz zajebiste napiecia naprawde....a tak serio to daje miesiac maks dwa i wszystkie spadna i to sporo!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.3v - 3.310v

5v - 4.910v

12v - 12.420v

5vsb - 5.020v

A z tych co masz do wyboru - brał bym tego Huntkeya.

Podkrec proca :) i obciaz komputer to zobaczysz czy je utrzyma .

A wracajac do tematu ja mam feela i niezle sie trzyma, tyle ze po zwiekszeniu napiecia na pamiatkach ,napiecie na +3V spada i mam dokladnie 3,05 V reszta napiec idealnie sie trzyma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez polecam Deer/Foxconn. Mam go niecaly miesiac od kiedy to moj Codegen zdechl w 15 minut po zainstalowaniu GF4Ti.

Napiecia trzyma niezle i w porownaniu z Codegenem jest bardzo porzadnie zrobiony - w srodku nie jakies powyginane blaszki tylko porzadny radiator.

Dodatkowo ma grilla przy wiatraczku i termiczna kontrole obrotow, dzieki czemu komp jest znacznie cichszy niz z Codegenem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+-------------------------------------------------------------------------+|Total number of readouts: 273           CPU Speed: 1566 MHz              ||Running from: 2002-11-18 23:46:00       till: 2002-11-19 00:31:12        |+-----------------------------+----------+----------+----------+----------+|Sensor                       | Current  | Low      | High     | Average  |+-----------------------------+----------+----------+----------+----------+|Sensor 1                     | 29° C    | 29° C    | 31° C    | 30° C    ||Procek                       | 44° C    | 41° C    | 47° C    | 45° C    ||Sensor 3                     | 0° C     | 0° C     | 0° C     | 0° C     ||Core 0                       | 1,78 V   | 1,78 V   | 1,81 V   | 1,79 V   ||+3.3                         | 1,54 V   | 1,52 V   | 1,54 V   | 1,53 V   ||+5.00                        | 4,60 V   | 4,52 V   | 4,73 V   | 4,58 V   ||+12.00                       | 13,01 V  | 12,65 V  | 13,25 V  | 13,06 V  ||-12.00                       | 2,04 V   | 1,63 V   | 2,20 V   | 2,02 V   ||-5.00                        | 0,69 V   | 0,64 V   | 0,74 V   | 0,70 V   |+-----------------------------+----------+----------+----------+----------+

to moj "boski" codegen 300W... :/

Pomijajac dziwne wyniki napiec ujemnych, martwi mnie wartosc +5, ktora najpradopodobniej jest przyczyna zupelnie losowych zwisow podczas pracy kompa, musze w koncu sie wybrac na zaqpy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Hunt Key'a.

Miałem zasilacz o nazwie Neutral z napięciami:

+5 - 4,91 V

12 - 12,96 V

teraz mam na Hunt Key'u:

+5 - 4,95 V

12 - 12,45 V

Pozostałe na jednym i na drugim były podobne.

Na starym zasilaczu miałem problemy między innymi z RCTW i 3D Markiem. ObiwaN, który miał podobne problemy do moich polecił mi zakup Hunt Key'a (po zmianie z Codegena na Hunt Key'a też mu się polepszyło).

Długo się ociągałem ale wreszcie kupiłem go (w www.sirius.pl) i od tygodnia jest OK - zero zwisów. :D

Podejrzewam że po prostu napięcia na starym zasilaczu były niezbyt stabilne i dlatego były zwisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od paru dni mam Zasilacz Feel ESP-300ATXP4. Wazy ze trzy kilo... (poprzedni Huntkey jest wyraznie lzejszy). I ta waga o czyms swiadczy: 4.99V, 12.03V, 3.32V - obciazenie powoduje znikome zmiany napiecia. Huntkey mial napiecia bardziej rozchwiane i mniej precyzyjne. Kiedys mialem Codegena - marnosc.

P.S. Wiem gdzie kupic... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od paru dni mam Zasilacz Feel ESP-300ATXP4. Wazy ze trzy kilo... (poprzedni Huntkey jest wyraznie lzejszy). I ta waga o czyms swiadczy: 4.99V, 12.03V, 3.32V - obciazenie powoduje znikome zmiany napiecia. Huntkey mial napiecia bardziej rozchwiane i mniej precyzyjne. Kiedys mialem Codegena  - marnosc.

ja mam jakiegos Feela i fakt lepszy od Codegena ale jest tez kijowy napiecia na procku przy 1,85V mam 1,82- 1, 84 a napiecie 3,3 to u mnie 3,15V takze dla mnie to on taki fajny nie jest chyba trza go zmienic :? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polacz sobie dwie zailki i wtedy bedziesz mial zasilacz 500 albo 600 i to bedzie mialo powera :) 

Pozdrawiam

Witam!!

Możesz mi powiedzieć jak się podłącza dwie zasiłki na raz?

Tzn. Zastanawie mnie tylko czy nie trzeba ich łączyć ze sobą w jakiś sposób?

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polacz sobie dwie zailki i wtedy bedziesz mial zasilacz 500 albo 600 i to bedzie mialo powera :) 

Pozdrawiam

Witam!!

Możesz mi powiedzieć jak się podłącza dwie zasiłki na raz?

Tzn. Zastanawie mnie tylko czy nie trzeba ich łączyć ze sobą w jakiś sposób?

Pozdrawiam

Punek

Jest na to kilka metod.Najlepiej jednak uzyc przekaznika 12V. Bardzo duzo porad znajdziesz tutaj : http://bsd.ae.wroc.pl/~purchawa/modules.ph...howcontent&id=2

Zycze milej lektury i udanej modyfikacji. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

No nie wiem czy to takie rewelacyjne. Ja tak zrobilem ze jedna 300W byla podlaczona do plyty gl. a druga codegen 300W obslugiwal reszte sprzetu i bylo to samo. Nawet jak na plycie zostal tylko rami, procek i karta graf. to nie pomoglo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja od paru dni mam Zasilacz Feel ESP-300ATXP4. Wazy ze trzy kilo... (poprzedni Huntkey jest wyraznie lzejszy). I ta waga o czyms swiadczy: 4.99V, 12.03V, 3.32V - obciazenie powoduje znikome zmiany napiecia. Huntkey mial napiecia bardziej rozchwiane i mniej precyzyjne. Kiedys mialem Codegena  - marnosc.

ja mam jakiegos Feela i fakt lepszy od Codegena ale jest tez kijowy napiecia na procku przy 1,85V mam 1,82- 1, 84 a napiecie 3,3 to u mnie 3,15V takze dla mnie to on taki fajny nie jest chyba trza go zmienic :? :(

tak ale 3.15 przy obciazeniu ??? U mnie jesli na monitorze pojawi die jakas gfrafa 3d (takie latajace koleczka w 3d) to napuiecie spada do 3.28, czyli w grach musi byc pewnie tez 3.15 albo mnije

Ale masz tego feela ESP-300ATXSP4 czy jakiegos innego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...