Skocz do zawartości
fxjg555

Fx 5600 Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widzicie w sygnaturce jestem "szczęsliwym" posiadaczem FX 5600 !! firma XFX taktowania "prawie" standardowe mem/GPU 325/500 więc mój problem polega na tym:

jak instaluje stare sterowniki tzn 41.45 to 3dmarek szaleje i mam prawie 10k!! ale jak instaluje obecnie najnowsze 77.XX to wynik=7990 :/ jakos tak!! pytacie czemu robie topic i poprostu nei zostawie 41.45 poniewaz na tych starszych nie chodzi hl2 sa błedy w doom3 i w cs:s najlepiej podajcie odrazu pod topicem url do najlepszych sterownikow do FX 5600 zeby byla max wydajnosc i zeby chodził najnowsze gry hl2 cs:s itp :] z gory dziekuje!! :lol:

post-116014-1120339936.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprooobooooje :F

Polecam Sterowniki naprawde dobre mozna sobie grac w SA na High 1024768 CS:S w Stress 100FPS bez HIGH fps cfg !! DOOM 3 też ładnie chodzi nie ma żadnych błedów HL2 tez spoko ale wydajnosc fx 5600 :D 3Dmark nie szaleje ale jak na Fx 5600 bez o/c to nawet bdb !! :D

post-116014-1120410750.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie różnice w 3Dsmarkach to norma. Wersja 4x.xx sterów jest raczej pod DX8.1 a wersja 5x.xx wzwyż to już pod DX9.0. Daltego na nowych wydajność w 3dmarku2k1 spada ale np. w 3dmarku 2k3 rośnie.Zresztą ja na starych sterach z seri 4x.xx miałem ok 8k punktów (wsio bez oc) ale jakiego ja mam proca a jakiego Ty. Na nowych mam coś koło 7,5 kafla ale mnie to osobiście zwisa :). Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem odnowić ten temat bo jestem posiadaczem dokładnie tej samej karty xfx 5600 fx i też mam pewien problem ze sterownikami. Otóż w czasie giercowania komp sie zawiesza, ekran robi się czarny, monitor przechodzi w tryb spoczynku. Podkrerślam że napięcia na płycie cały czas są, wszystkie wentyle chodzą. Jednak tylko reset pomaga. Nie pokazują się żadne blue screeny, nic nie zapisuje się w awaryjnym zrzucie pamięci. Domyślam się iż jest to wina sterów. Próbowałem różnych, im nowesze tym częściej problem występuje, natomiast póki co chodzę na 45.23 i na nich występuje to stosunkowo rzadko. Może ktoś spoktał się z czymś takim?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny odgrzebuje ten stary temat bo przez te wszystkie miesiące nikt nie znalazł odpowiedzi na mój problem. Natomiast ja nie próżnowałem i znalazłem prawdodobnie przyczynę.

Otóż po długich poszukiwaniach na forach (zagranicznych i polskich) i pośród znajomych znalazłem stwierdzenie, że ta karta nie jest kompatybilna z DX9. Nie chciało mi się w to wierzyć na początku bo na stronie producenta w specyfikacji jest podane że obsługuje tego DXa. No ale różnie to bywa. Zaciekawiła mnie ta teza, więc zmieniłem system na Linux. Zero problemów, zero zawieszek. Zainstalowałem na kompie win98 z DX8.1 i znowu - zero problemów. Wszystkie gry które niegdyś chodziły mi dobrze ponownie nie stwarzały problemów. Jednak najnowsze potrzebują nowego oprogramowania :(

Aktualnie jestem szczęśliwym posiadaczem radeona 9700 pro, więc już te problemy mnie nie dotyczą. Jednak udzielam tej odpowiedzi dla innych, którzy mogą się z podobną rzeczą borykać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajności problem może leżeć też gdzie indziej. Po prostu nVidia wypuszczając nowsze stery skupia się na wydajności najnowszych produktów, a starsze spychane są na dalszy plan. Pamiętam, że np. Riva TNT działa najlepiej do wersji 2.40, potem już było słabiej, bo stery były optymalizowane pod GeForce. Tym razem sprawa może wyglądać podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn w fx-ach jest taki problem, że one niby mają wsparcie dla directx 9 ale gdy wykonywane są efekty dx9 gry ogromnie zwalniają. Wynika to z faktu ze karty te nie mają pełnego sprzętowego wsparcia dla takich efektów, a jedynie "emulacje" ich za pomocą starych algorytmów z directX8.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi