Skocz do zawartości
BigeR

Restart Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Mam taki problem, dzisiaj zakupiłem sobie płyte główną GigabyteK8VT800 pod 754 i procka AMD Athlon2800+ BOX i jest tak, zrobiłem format, zainstalowałem wszystko i jak włączam na przykład gre Call of Duty to pogram 5 minut i mi sie komp restartuje. Jak właczam gre Half Life2, to podczas uruchamiania gry mi sie komp restartuje....... tak jakby coś sie przegrzewało. Czego to może być wina i jak to naprawić??

I jeszcze jest tak że jak włączam program MBprobe do sprawdzania temp. to przy Aux1 jest 112 stopni i mi pipka i mrugra na czerwono..... tzn za wysoka temperatura........... co to jest Aux1?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To powiedz jaki masz zasilacz. Bo sasilacz jest jedną z najczęstszych przyczyn restartów...

Zobacz jeszcze sposobem "dotykowym" czy grafa jest ciepła (rdzeń), czy radiator od proca jest ciepły i czy jak włączysz komputer to czy wszystkie wiatraczki się kręcą... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak

-zasilacz Mercury 400W

-wiatraki wszystkie się kręcą

-radiator na grafie jest ciepły, nawet bardzo ciepły.... no gorący można powiedzieć....... nie mam wiatraka na grafie, jest tylko radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi zasilacz nie pasuje, jakos nie kojaze tej firmy :wink: ale taka zasilka powinna chyba wystarczyc przy takim sprzecie. Przecierz radek 9200 nie jest jakis pradozerny (9200 jest tylko z radiatorem). Bardziej by mi plyta nie pasowala. Zanies sprzet do serwisu moze wiecej ci powiedza.

Edytowane przez S0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wiem w czym problem jest, to jest prawdopodobnie na bank karta graficzna..... chyba ona się grzeje. Nie wiecie może jak temu przeciwdziałać?? Ta grafika na poprzedniej płycie głownej pracowała bardzo dobrze.... a tutaj juz nie. Radiator jest gorący. Nowe stery do grafiki mogą w tym pomóc?? Co zrobić z tym fantem??

PS. Jak można sprawdzić temperature karty graficznej??

Edytowane przez BigeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na przykład nagle wyskakujace "kropki" , "linie", masz jekiś przewiew w budzie ? czy tylko wiatrak na procu i w zasilaczu ? Oprucz tego sprubuj jakiś nawiew na tego radka dać , a jak nic nie da to na gware. Sprawdż czy w innym kompie jest to samo, przeuż tą karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam tylko wiatrak na procku i zasilaczu..... własnie planuje zakup jakiegoś wiatraka na grafike. Błędów w grafice nie mam...... ale radiator na grafice jest tak gorący że parzy w palce jak się z 3 sekundy potrzyma na nim palca.

PS. Karta grafiki jeszcze przedwczoraj pracowała u mnie na innej plycie głównej i z innym prockiem...... pracowała bez zarzutów........ zaczęło sie to dziać jak kupiłem nową plyte główną, nowego procka i załatwiłem sobie lepszy zasilacz....... czyli to było wczoraj. Od wczoraj męcze sie z tym problemem.

Edytowane przez BigeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedługo mnie to graff'a. Jeżeli radiator jest gorący to karta się przegrzewa sie i restart kompa. Ja miałem tak ze mi wiatrak sie nie kręcił na karcie i wywaliło 3 kondensatory. Tylko ze ja mialem błąd w grafice ciągle taki sam i w każdej bardziej wymagającej grze. Proponuje najpierw przerzucic inna kartą z wiatrakiem na twój komp i jak to zadziala to kupic wiatrak na tego Radka. Jeśli to nie pomoże to karta jest poryta. Mogę się mylić ale w/g mnie tak może być

Edytowane przez Sharpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi