Skocz do zawartości
StasieQ

Karta Muzyczna A Sorround W Kinie Domowym

Rekomendowane odpowiedzi

post-116094-1120383158_thumb.jpg B) Witam,

Chciałbym połączyć moj komputer ze sprzętem audio w moim domu.

Nie wiem jak to zrobić! POMOCY !

Chciałbym wiedzieć czy któraś karta muzyczna ma możliwość

wysyłu do amplitunera sygnału Sorround. W amplitunerze

mam wejscia AUX IN: L,R (jak na załączniku)

Przy mojej obecnie posiadanej karcie muzycznej, która jest zintegrowana

na płycie ASUS P4P Deluxe nie mam takiej możliwości.:( Owszem mam

trzy wyjscia i moge podłączyć glośniki komputerowe w systemie 5.1 ale do

amplitunera nie moge poprowadzić 3 kabelków!! (nie mam gdzie ich wsadzić)

Tak, więc nie mam dzwięku Sorround.

W amplitunerze mam wejscia AUX IN: L,R

Czy da sie cos zrobić?

Tak. mam wszsytkie potrzebne dekodery dzwięku w moim amplitunerze.

Dla przykładu, podłączając wolnostojące DVD do mojego amplitunera dźwięk

Sorround przesyłany jest przeż jedynie dwa kabeli RCA i każdy z 5 glośników chodzi ślicznie:) (oczywiście niezależnie)

Logiczne chyba.

Pozdrawiam

StasieQ

PS Proszę aby osoby nieumiejące udzielić odpowiedzi na pytanie nawet sie do tego nie zabierały. Z góry dziekuję.

GG: 3991929 :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

płyta P4P800-E Deluxe posiada na panelu tylnym wyjscie optyczne interfejsu S/P DIF ( pojedyncze gniazdo - sprawdź w instrukcji płyty ). Aby podłączyc kartę do amplitunera potrzebujesz specjalnego kabla "minijack to RCA" .

Dodatkowe informacje na tej stronie:

http://spdif.republika.pl/

Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

płyta P4P800-E Deluxe posiada na panelu tylnym wyjscie optyczne interfejsu S/P DIF ( pojedyncze gniazdo - sprawdź w instrukcji płyty ). Aby podłączyc kartę do amplitunera potrzebujesz specjalnego kabla "minijack to RCA" .

Dodatkowe informacje na tej stronie:

1527349[/snapback]

Ufff

Więc tak, NIE ROZUMIEM

W ampliturze mam to co widzisz dwa wejscia L i P (RCA oczywiscie)

Na płycie mam to o czym mowisz. (jestem pelen podziwu, znasz swietnie sprzęt komputeroy)

Ale nie moge pojąć gdzie mam do jasnej cho........ wsadzic te RCA (bo w tym kabelku jest tylko jedno)

Mów śmiało, że nie rozumiem. Zrozumiem

Pozdrawiam

StasieQ

PS czekam na odpowiedz

GG: 3991929

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy w ampli masz inne wejście, jeżeli ma możliwość dekodowania dzwięku powinien mieć dodatkowe wejście cyfrowe - pojedyncze tak jak wyjście z audio na płycie, może być to wejście optyczne wtedy nici z połączenia, lub coaxialne takie jak na płycie wtedy pod płytę podpinasz minijack mono a do ampli RCA. To wejście które masz na zdjęciu w poście, jak dla mnie jest analogowym wejściem stereo i nie będzie współpracowało z interfejsem S/P DIF.

Mea culpa, nie wyraziłem się jasno w poprzednim poscie, domyślnie uznałem że posiadasz wejście S/P DIF w ampli.

Różnica polega na tym iz porzez interfejs S/P DIF dzwiek jest przesyłany w formie cyfrowej "zakodowanej", wszystkie kanały razem- stąd jeden kabel - i dekodowany na poszczególne kanały po przesłaniu.

Interfejs analogowy czyli 3 wyjscia z karty - dzięk jest dekodowany i rozdzielony na kanały przed przesłaniem.

Mam nadzieję ze za bardzo nie namieszałem.

Jeżeli mozesz podaj model ampli - będzie latwiej.

Pozdroofka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym wy mówicie?

Zapewne chodzi ci o dolby pro Logic, czyli 2 kanały z naniesionymi dodatkowo informacjami.Z tego co widziałem,żółte sterowniki do Creativa miały taką opcję (ale chyba tylko na 4 kanały).Spróbuj użyc programu do tworzenia w locie DPL, i taki sygnał puść do amp.Zresztą amp. powinien mieć funkcję matrycowania stereo do dpl,co skróciłoby zabawę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrewthx, chyba nie wczytałeś sie dokładnie w topic, chodzi o wyjście sygnału z "pokładowej" karty dzwiękowej i przesłanie go do amplitunera, chodzi o sygnał 5.1, a nie stereo, co zreszta i tak niczego by nie rozwiazalo poniewaz nie ma mozliwosci podlaczenia S/P DIF do wejścia STERO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z informacji jakie tu mamy IMHO wynika ze jedyne co mozna zrobic to uzyskac sygnal stereo ewentualnie DPL za pomoca podlaczenia kabelkiem cinch-mini jack stereo.

Do plyty podlaczyc kabelek do 'glownego' wyjscia audio oznaczonego przewaznie kolorem zielonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi