Skocz do zawartości
samm-ur

Oem Vs. Box - Teoria Spisku

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno grzebiąc w internecie przeczytałem, że procesory sprzedawane w wersji box pochodzą z lepszej części wafla, a na oemy idą procki gorsze z brzegu wafla, które teoretycznie mogą się gorzej kręcić.

I tak się zastanawiam, może coś w tym jest szczególnie, że właśnie myśle nad kupnem nowego proca, a ceny wersji box i oem różnią się dość znacznie. Przykładowo Sempron 2400+OEM cena 207zł, a 2400+BOX 269zł. Oczywiście są jeszcze Bartony ale do nich bez 360zł to nie ma co podchodzić i prawie wszystkie na allegro to OEMy.

Słyszałem również teorię że Bartony Mobilne produkowane są z lepszej cząści wafla krzemowego niż zwykłe Bartki nie mobilne.

Jest jeszcze kwestia gwarancji.

Wiele sklepów daje 36 m-cy gwarancji na boxy, a tylko 12 na oemy. Może boją sie że użyszkodnik założy nieodpowiedni/za słaby cooler i procek sie upiecze, a coolery z boxów dają gwarancję przyzwoitego chłodzenia (pod warunkiem ich prawidłowego zainstalowania), a może wiedzą więcej niż chcą powiedzięć ;)

Ja w zeszłe wakacje popracowałem troche w serwisie komputerowym, ale nie udało mi się wydusić z nich prawdy (udają że nic nie wiedzą ale ja swoje wiem ;) ).

No więc jak myślicie ta teoria o lepszych procach z BOXów ma jakieś podstawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno grzebiąc w internecie przeczytałem, że procesory sprzedawane w wersji box pochodzą z lepszej części wafla, a na oemy idą procki gorsze z brzegu wafla, które teoretycznie mogą się gorzej kręcić.

I tak się zastanawiam, może coś w tym jest szczególnie, że właśnie myśle nad kupnem nowego proca, a ceny wersji box i oem różnią się dość znacznie. Przykładowo Sempron 2400+OEM cena 207zł, a 2400+BOX 269zł. Oczywiście są jeszcze Bartony ale do nich bez 360zł to nie ma co podchodzić i prawie wszystkie na allegro to OEMy.

Słyszałem również teorię że Bartony Mobilne produkowane są z lepszej cząści wafla krzemowego niż zwykłe Bartki nie mobilne.

Jest jeszcze kwestia gwarancji.

Wiele sklepów daje 36 m-cy gwarancji na boxy, a tylko 12 na oemy. Może boją sie że użyszkodnik założy nieodpowiedni/za słaby cooler i procek sie upiecze, a coolery z boxów dają gwarancję przyzwoitego chłodzenia (pod warunkiem ich prawidłowego zainstalowania), a może wiedzą więcej niż chcą powiedzięć  ;)

Ja w zeszłe wakacje popracowałem troche w serwisie komputerowym, ale nie udało mi się wydusić z nich prawdy (udają że nic nie wiedzą ale ja swoje wiem ;) ).

No więc jak myślicie ta teoria o lepszych procach z BOXów ma jakieś podstawy?

1527208[/snapback]

Może, może masz racje... Coś napewno musi w tym być bo wszystko w wersji BOX jest droższe, dłuższa gwarancja. Nie sądze żeby użytkownik więcj płacił za gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może, może masz racje... Coś napewno musi w tym być bo wszystko w wersji BOX jest droższe, dłuższa gwarancja. Nie sądze żeby użytkownik więcj płacił za gwarancje.

1527252[/snapback]

W przypadku procków to raczej nie ma róznicy czy OEM czy BOX, jak masz OEMa to sobie wyselekcjonujesz serie ktora chcesz i bedzie sie dobrze krecil, a w przypadku boxa czegos takiego nie zrobisz, no i procek w BOXie jest drozszy przez to ze ma Cooler i gwarancje dłuzsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział, że różnic między oem a box to nie ma na 100% w np nagrywarkach bo bebechy mają zawsze takie same, to conajwyżej kabelka nie dostane.

W przypadku procesorów czy pamięci to już może być różnie, choć mam nadzieję, że jeżeli naprawde oemowe proce są gorsze to minimalnie i w kręceniu różnic nie ma jeżeli ta sama seria.

BTW czy w boxowych sempronach radiator jest cały aluminiowy czy ma miedzianą podstawkę?

Bo jak mam dopłacić 50zł za aluminiaowy radiator z badziewnym wiatrakiem to dziękuje postoje. Za 5 dych to można kupić conajmniej CooperSilent'a lub WisperRock'a albo jakiegoś Pentagrama z allegro.

A niektóre sklepy dają 2 lata gwary na proce niezależnie box czy oem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

Ja bym powiedział, że różnic między oem a box to nie ma na 100% w np nagrywarkach bo bebechy mają zawsze takie same, to conajwyżej kabelka nie dostane.

W przypadku procesorów czy pamięci to już może być różnie, choć mam nadzieję, że jeżeli naprawde oemowe proce są gorsze to minimalnie i w kręceniu różnic nie ma jeżeli ta sama seria.

BTW czy w boxowych sempronach radiator jest cały aluminiowy czy ma miedzianą podstawkę?

Bo jak mam dopłacić 50zł za aluminiaowy radiator z badziewnym wiatrakiem to dziękuje postoje. Za 5 dych to można kupić conajmniej CooperSilent'a lub WisperRock'a albo jakiegoś Pentagrama z allegro.

A niektóre sklepy dają 2 lata gwary na proce niezależnie box czy oem.

1527449[/snapback]

jest caly aluminiowy;) ogolnie wyglada jak stare boxowe wiatraczki z athlonow:) tylko dali troche cichszy wiatrak:)

ta twoja teoria jest bez sensu;) musieli by miec 2 linie produkcyjne i na kazda wrzucac selekcjonowane proce zamiast pakowac jedne do pudelek 2 na palete;) ja kupilem mojego antka 2000+ jako oema i nienarzekam 1667@2171 1.5v;)

Edytowane przez Amd_Powered

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

box i oem to to samo tylko ze oem jest wysylany w duzych partiach do firm ktore produkuja komputery (Dell, Fujitsu-Siemens itp.) i nie potrzeba tam glupiego opakowania zeby tylko miejsce zajmowalo.

Jezeli by sie wzielo takie same procki o identycznych oznaczeniach tylko powiedzmy koncowa cyfra by byla inna (numer seryjny) to porownywalne mialy by mozliwosci podkrecania.

Innymi slowy box vs oem = kolejna teoria spiskowa. ;)

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

box i oem to to samo tylko ze oem jest wysylany w duzych partiach do firm ktore produkuja komputery (Dell, Fujitsu-Siemens itp.) i nie potrzeba tam glupiego opakowania zeby tylko miejsce zajmowalo.

1527908[/snapback]

Zgadza się

W prockach BOX dostajesz odpowiednie do nich chłodzenie, a dodatkowo wszystko jest zapakowane w skolidny kawał plastiku + pudełko zaklejone plombą żeby nikt niepotrzebnie nie otwierał. Procki OEM są w plastikowych paletach, można je sobie przekładać, macać, zakładac różne coolery, lepsze lub gorsze, smarowac dziwnymi pastami itp. Dlatego jest różnica w gwarancji BOX pakują w fabryce, rozpakowujesz ty, nikt po drodze, OEMy mogą być po drodze wymacane bardziej niż "jagodzianka" przy katowickiej czyli istnieje większe ryzyko uszkodzenia po drodze.

Procesory z lepszej i gorszej części wafla zazwyczaj stosuje się w kartach grafiki. Te najlepsze idą na najmocniejsze modele. Czasem jednak zdaży się że jakiś model nie wyciąga takiej częstotliwości to mu się ją obniża, czasem ma uszkodzony jakiś potok to się go blokuje i te proce trafiają do tych słabszych kart.

Proce całkowicie uszkodzone idą na Allegro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi