sadybiakos Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Witam wszystkich !!! :) Mam taki oto problem na płycie P4P800 mam podłaczone dwa dyski na SATA i teraz podłaczyłem jeden dysk ATA (sam na tasmie) na drugim IDE (nagrywarka) W tym momencie powstał problem na poczatku informowała mnie tablica w biosie ze dysk ten podpiety do IDE jest S.M.A.R.T. cos tam bad po wcisnieciu F-1 jako resume ładuje system ale odbywa sie to bardzo powoli. Chciałbym zapytać jak powinny być ustawione w biosie opcje controlera IDE Czy tam powinno być: Compatybile mode czy Enhanced mode i odnosnie PATA+SATA,SATA itd ja wiem że jest to w "User Guide" ale nie mogę tego rozgryść. I jeszcze jedno na dysku ATA ktory jest sam na kontrolerze jak powinna byc umieszczona zworka master slave czy moze wcale jej nie zakładać ? pozdrawiam sadybiakos ze sadyby :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Witam wszystkich !!! :) Ja rowniez witam :) Chciałbym zapytać jak powinny być ustawione w biosie opcje controlera IDE Czy tam powinno być: Compatybile mode czy Enhanced mode i odnosnie PATA+SATA,SATA itd ja wiem że jest to w "User Guide" ale nie mogę tego rozgryść. Jak masz system WinXP, 2000 lub 2003 ustawiasz na Enchanced Mode, wtedy widac wszystkie kanaly IDE + wszystkie SATA. Ustawienie Compatible mode spowoduje wyłączenie drugiego kanalu IDE na rzecz SATA(lub odwrotnie). I ma byc PATA+SATA. I jeszcze jedno na dysku ATA ktory jest sam na kontrolerze jak powinna byc umieszczona zworka master slave czy moze wcale jej nie zakładać ? Ja bym ustawił na master, w niektorych dyskach niezalozenie zworki powoduje wlasnie to ustawienie. Poszukaj na dysku czegos w stylu Master/single drive. Jesli nie ma - walnij na master Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadybiakos Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 (edytowane) Przepraszam nie podałem naistotniejszego-system XPpro sp2 Jesli chodzi o zworke to jest problem bo dysk jest bez zadnych oznakowan wzgledem umieszczenia zworki (dysk firmy maxtor 10 G) to jeden z tych z demobilu z zachodu kupiony na gieldzie dlatego taki dziwny (pewnie) dalem go bez zworki i jest widoczny jako "slave" Ustawilem tak jak pisales : Enhanced mode-PATA+SATA Pokazuje tablice detekcji napedow wszystko jest ok ale na samym koncu jest cos takiego: Sec Slave Hard disk: S.M.A.R.T. status BAD,Backup and replace press F-1 to resume ....wciskam F-1 zaczyna ladowac system bardzo długo około 3-4 min i niestety nie widze napedu optycznego DVDRW. Jak myslisz co nalezałoby zrobic zeby to wlasciwie dzialalo :) Edytowane 4 Lipca 2005 przez sadybiakos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remi_K Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Pokazuje tablice detekcji napedow wszystko jest ok ale na samym koncu jest cos takiego: Sec Slave Hard disk: S.M.A.R.T. status BAD,Backup and replace press F-1 to resume ....wciskam F-1 zaczyna ladowac system bardzo długo około 3-4 min i niestety nie widze napedu optycznego DVDRW. Jak myslisz co nalezałoby zrobic zeby to wlasciwie dzialalo :) 1528748[/snapback] wyłącz w BIOSie obsługę SMART dla tego dysku, dysk jak pisałeś jest stary i pewnie nie ma tej technologii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadybiakos Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 (edytowane) Wyłaczyłem SMART w opcjach dysku,jest niby ok ale nistety system dalej ładuje około 4 min to troche przydługo !!! Edytowane 4 Lipca 2005 przez sadybiakos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...