Skocz do zawartości
Morf

W/c Morf'a

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie mam zamiar rozwijać i opisywać moje W/C. W końcu udało się wszystko złożyć w całość :lol: . Został jeszcze zasilacz i będzie ciuchutko ^^.

Dołączona grafika

W skład całości wchodzi:

• CPU - X2P rev.02 [NK12]
  • GPU - Abadon GPU Lite rev.3 [NK12]
  • Pompa - CoolRiver 12V 500l/h
  • Chłodnica - Fiat 125
  • Chłodziwo - Woda destylowana 5:1 GLIXOL
  • Wentylatory - Megatron 120mm [x2]
Temperatury:

A/C:

Idle: CPU-25 GPU-xx HDD-28

Load: CPU-38 GPU-xx HDD-29

W/C

Idle: CPU-22 GPU-xx HDD->33

Load: CPU-32 GPU-xx HDD->35

Abadon GPU Lite 3 [NK12] :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

X2P rev.02 [NK12] :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CoolRiver 12V :

Dołączona grafika

Środek :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Front :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może złożysz ciś ciekawego ale pompka mi się nie podoba... ja bym brał lainga c.o z allegro za 250zł lub grundfosa Pozdrawiam

1528812[/snapback]

Taa... a ja bym zabrał takie dwie...

Tylko trzeba mieć kase zeby na samą pompke wydać 250zł..

A pewnie gdyby każdy tak mogł to taka pomka była by standardem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo (wtorek/środa) zmieniam płyte główną więc zobaczymy jak zmieni się temperatura. Podobno ASUS zaniża o jakieś 10st. Pożyjemy zobaczymy. Generalnie mam zamiar złożyć to do 10.07.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo (wtorek/środa) zmieniam płyte główną więc zobaczymy jak zmieni się temperatura. Podobno ASUS zaniża o jakieś 10st. Pożyjemy zobaczymy. Generalnie mam zamiar złożyć to do 10.07.

1529180[/snapback]

No to do dzisiaj :) I jak Ci wyszlo?? Moze jakas relacja :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezsensowny topic wogole... Jak wygląda abadon wszyscy wiedzą... tak samo jak x2p.

Weź to jakoś złóż czy po prostu zadawaj konkretne pytania.. a nie chwal się co kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie całość złożona zapraszam do komentowania. Temperatury takie niskie bo czujnik na P4P800 SE jest jakiś "inny" :D Katra z podpisu podkręcona z 400/300@490/390 i chodzi stabilnie a procesor mam zamiar katować w tygodniu.

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka mala jest ta pompka? 8-O Na zdjeciu samej pompki wydaje sie ze ona jest wysoka strasznie :wink:

Ladnie estetycznie poskladane, brak kolanek. Daj jakies zdjecie calej obudowy, jak wyglada sprawa wlotu powietrza z tych wentyli na froncie itp. Wiem ze to nie dzial modyfikacje, ale 1 pogladowa fota nie zawadzi :)

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie całość złożona zapraszam do komentowania. Temperatury takie niskie bo czujnik na P4P800 SE jest jakiś "inny" :D Katra z podpisu podkręcona z 400/300@490/390 i chodzi stabilnie a procesor mam zamiar katować w tygodniu.

1606064[/snapback]

a ile max. stabilnie wykręciłeś na AC ? (PS. mam taki sam blok i też radka 9600pro)

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyjrzyj się zbliżeniu na pompkę. Jest obklejona czarną taśmą.

1606108[/snapback]

Browar dla tego pana :lol: . Pompkę oblepiłem bo mi poszła ryska przy korku [troche ciekło] - za mocno dokręciłem śrubkokorek i musiałem zalepic całość poksipolem a i teraz całkiem fajnie wygląda.

A zdjecie ogólnikowe (razem z pięknym homemade rhobusem (na zaostrzenie apetytu) będą jutro dzisiaj już za ciemno.

A na wentyle specjalnie przerobiona jest buda - w stalowym stelarzu dziura 12x24 :D ale front bez zmian (lubie jak jest estetycznie i z gustem).

a ile max. stabilnie wykręciłeś na AC ? (PS. mam taki sam blok i też radka 9600pro)

POzdr.

1606108[/snapback]

Na AC tyle samo poprostu wyżej w Ati Tray Tools lecą mi artefakty rzadkie ale jednak a nie chce rozwalić karty.

Cieszę sie, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na koszmarne zaszpachlowanie fiacika. Dobrze, że robiłem fotki przy kiepskim swietle to prawie nie widać :lol:

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AC tyle samo poprostu wyżej w Ati Tray Tools lecą mi artefakty rzadkie ale jednak a nie chce rozwalić karty.

1606199[/snapback]

po pierwsze kręć ATITOOL-em (tzn. on sam kręci :lol:) lepiej wykrywa arty niż ATT

mi ATITOOL wykrywa na WC takie same max. stabilne ustawienia jak na AC :(

POzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod gąbką jest jeszcze korek ^^. Różnicę ciężko wyczuć ale hałas jest mniej dokuczliwy (w tej chwili pompki nie słychać nawet jak sie przyłoży do niej ucho ^^ a zasilacz hałasuje niemiłosiernie). Szukam teraz jakiegoś cichego wentylatora 80*80*25 i 80*80*15 te chiefteca buczą strasznie i tylko mielą powietrze.

Dodałem zdjęcia frontu :) .

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety są 2 sprawy. Po pierwsze dałem troche za dużo węża między CPU a GPU i ciężko zamknąć bok a nie chce karty graficznej połamać (da się zamknąć ale jeszcze muszę pomajstrować przy lewym boku). . Po drugie nieszczęsny zasilacz, do którego szukam cichych i tanich wentylatorów - myślę, że ZALMAN ZM-OP1 + Y.S-TECH ULTRA SILENT 80mm załatwią sprawę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne galki... takie surowe ale mi sie podobaja moze dzieki tej prostocie wlasnie =) jak sie pompa spisuje?

P.S Na ile pusciles te wentyle? o ile pamietam byly one na allegro.. jakies super firmowie nie sa ale moze w miare ciche?

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego miałbyś połamać karte graficzną?

Ja mam w sumie podobną bude i wąż spokojnie sie mieści! Bez najmniejszcego problemu!

A tak ogólnie to spoko komp, fajnie wygląda ta gąbka. Ale ja sobie chyba sprawie takie maty wygłuszające z allegro, bo gąbka to troche wiecej miejsca zajmuje.

Jeszcze jedna rzecz mogła by ulec poprawieniu, ale to już drobiazg. Mógłbyś przy bloku gpu dać jakies kolanko, żeby ten wąż łączący karte z pompką sie tak nie zawijał. KOlanko byś ustawił w prawo (patrząc na tą fotke http://img.photobucket.com/albums/v692/Morfiril/buda2.jpg) i byłby tylko jeden łuk.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka do oc średnio się nadaje ale jest za to morderczo cicha tylko da sie wyczuc ruch wirnika jak przyłożę ręke inaczej nie wiedziałbym czy pracuje.

Wentyle nie wiem na ile są puszczone ustawiam rhoebus'em według potrzeb na 11.20V (tyle maks wyciąga maks) są zdecydowanie za głośne ja mam tak mniej więcej 6-8V i jest zadawalająco cicho. A co do gałek mam jedną na sprzedarz :P

Chodzi o to, że poprostu wpakowałem za długi wąż i gdy montuje bok strasznie się on zgina.

A co do kolanka zostanie tak jak jest ! :D

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię poważnie (ARCTIC COOLING FAN PRO TC) wieje bardzo słabiutko no chyba, że zalutujemy czujnik temp. mam takie 2 w chacie. Ale przyznaje, że jest przy okazji b.cichy. A poza tym jak pisałem wen wentyl ma 25mm grubosci a ja musze miec najwyzej 15mm.

---

Ok skończmy tą dyskusję o ARCTIC'u bo jaki on jest wszyscy wiemy KONIEC :-P .

Edytowane przez Morf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi