Skocz do zawartości
Ozzy_diamond

Jaką 17-kę polecacie...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja skłonny jestem na kupno Neca - monitor diamondtron - plamka 0,24 i 1600X1200 75Hz, kosztuje on ~1100zł.

Czy macie coś innego na oku :?: w podobnej cenie - ważne aby miał rozdzielczość 1600x1200.

Czy 17-ka jest wystarczająca, czy lepiej kupić gorszą 19-kę :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez rozgladalem sie ze roznymi monitami, jednak w koncu qpilem :

LG Flatron 775 FT 17"

Swietny obraz , plamka 0,24 max rozdz. 1600x1200

cena zajeb***e przystepna 840 zl

Przesiadlem sie z 15" Filipsa, roznica taka ze nie pytaj, no i plaskacz calkiem 8)

galy nic sie nie mecza, patrze w 1280x768/85Hz , jest suuuper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG Flatron 775 FT 17"

Przesiadlem sie z 15" Filipsa, roznica taka ze nie pytaj, no i plaskacz calkiem  8)  

Czy on ma całkowicie płaski ekran, czy obraz jest stabilny, czy ma tco99, jakie odświerzanie przy 1600x1200 :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiele droższy jest LG 795FT, a ma jeszcze lepsze parametry. Mam go prawie od 2 lat i działa super, obraz idealny, oraz wyciąga 1600x1200.

Jeżeli nie LG to polecam Sony 17' wyszedł taraz nowy model chyba "230", oczywiście jeżeli nie przeszkadzają ci 2 paski na ekranie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiele droższy jest LG 795FT, a ma jeszcze lepsze parametry. Mam go prawie od 2 lat i działa super, obraz idealny, oraz wyciąga 1600x1200.

Jeżeli nie LG to polecam Sony 17' wyszedł taraz nowy model chyba "230", oczywiście jeżeli nie przeszkadzają ci 2 paski na ekranie....

Co to za paski :?: , jakie monitory je mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W monitorach z kineskopem Trinitron czyli wszystkie Sony, większość CTX..... maska kineskopu jest mocowana metalowymi linkami, które są szczególnie widoczne przy wyświetlaniu białego tła.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG Flatron 775 FT 17"

Przesiadlem sie z 15" Filipsa, roznica taka ze nie pytaj, no i plaskacz calkiem  8)  

Czy on ma całkowicie płaski ekran, czy obraz jest stabilny, czy ma tco99, jakie odświerzanie przy 1600x1200 :?:

Ma calkowicie plaski ekran

Obraz jest stabilny

ma tco99i jeszcze pare innych

przy 1600x1200 default 60Hz, ale nie wiem czy nie daloby sie wiecej ?

//Tom.0\\

co to za 2 paski ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam zastanowienie sie nad CTX PR711FL. Jesli przesiadasz sie z 15" na 17" to bedzie ok prawie kazdy(nawet LG), jesli jednak juz teraz masz 17" to albo nie kupuj nowego, albo wybierz jakas 19" za ok 2000zl...(Eizo, NEC, Mitsubishi, Philips)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki monitor nie kupisz to lepiej zobacz pare egz. danego modelu bo wbrew pozorom monitor monitorowi nie jest równy, nie ma 2 jednakowych .

Dokladnie tak !

Jak ogladalem monity, podczas qpowania swojego, to faktycznie roznia sie od siebie , te same modele

Wystepuja tez rozne deformacje obrazu, nie wiem jak w innych, ale u LG

mozna spotkac poduszka przy gornej krawedzi kineskopu

Mozesz tego nawet nie zauwazyc przy qpnie, a gwarancja tego nie obejmuje, w servisie zreszta tez Ci tego nie zrobia, bo to jakis feler wyrzutni, czy cos takiego

Mi sprzedawca zapuszczal 3D Marka, ale kazalem pokazac jak w Windzie to wyglada, musisz miec na ekranie pare lini, pionowych i poziomych, wtedy widac znieksztalcenia

Z 4 monitow jakie przytaszczyl z zaplecza nie wybralem ani jednego, wzielem tego z wystawy, idealnie wyswietlal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy tu nikt nie pomylil forum :?: :lol: Ja osobiscie posiadam Panasonic SL-75 .... i ja go uwazam za monitor very good :) plamka 0,27 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) ja mam 1,5 roku LG 795FT jest swietny 1600@1200@75Hz jest ok przy 1024@768@100Hz jedno ale geometria obrazu jest do bani w moim egzemplazu totalna kaszana procz tego menu swietne diody stery a wersji + HUB USB obraz idealni plaski i duzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) ja mam 1,5 roku LG 795FT jest swietny 1600@1200@75Hz jest ok przy 1024@768@100Hz  jedno ale geometria obrazu jest do bani w moim egzemplazu totalna kaszana procz tego menu swietne diody stery a wersji + HUB USB obraz idealni plaski i duzy

Mialem takiego Flatrona 795 FT przez pół roku i ........ nigdy więcej. Chłam totalny. Obuowa z tak cienkiego plastyku że się nie da. Jeśli nie wierzycie naciśnijcie sobie ją z góry !!! Obraz przyzwoity ale nie ekstra ! Ma problemy z geometrią. Teraz mam Maga 796 PF i ........... jest ekstra super, ma lepsze kolorki o zbieżności nie mówiąc ! O odświeżaniu informuje nas parametr wyrażany w KHz jest to odchylanie poziome. Są 3 grupy 17" monitorów :

70 KHz - 800x600 100Hz - 1024x768 85Hz

86 KHz - 800x600 120Hz - 1024x768 100Hz

96 KHz - 800x600 144Hz - 1024x768 100Hz

Często w nazwie wystepuje człon mówiący nam o odchylaniu np. 775 FT - 75 KHz, 795FT - 95 KHz, Mag 796 - 96 KHz itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam LG Flatron 915Ft plus 1024x768 120hz 1600x1200 85hz jako default plus hub na 4-usb, obraz jak lustro, co do geometrii u mnie nie ma zadnych problemów a moze mi sie poszczescio :) cenna ok 1600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech nikogo nie skusi Hub Usb do kupna monitora .... to coś to tylko wodotrysko który zazwyczaj wcale sie nie przydaje, bynajmnije nie pije tu do LG , tak po prostu pisze ... lepiej wgłębić się w parametry niż podniecać się hub'em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro kazdy chwali swoje :wink: to ja polecam - Philips 107MP BRILLIANCE niestety juz nie do kupienia :(

mam taki od 3.5 roku i jest rewelacyjny 8)

nie polecam LG to chlam totalny - czasami musialem pracowac na roznych modelach tej firmy i byla to meka w porownaniu z moim Philipsem

"fajne" sa EIZO ale drogie - fajne w sensie takim ze daja rewelacyjny obraz np taki FlexScan T565 (ale ta cena - okolo 1700zl) :cry:

BTW metoda porownawcza w sklepie jak najbardziej na miejscu - ale przydaloby sie jeszcze popracowac troche na wybranym egzemplazu/modelu bo czasami cos co jest na 1 rzut oka lepsze w dluzszej perspektywie wcale takie nie jest - wiec albo pochodzic po znajmych ktorzy maja w miare nowe monitory i troche na tych monitorkach popracowac lub kupowac w sklepie w ktorym mozna bez zbednych ceregieli wymienic sprzet ktory nie spelnia naszych wymagan na inny - na szczescie sa takie sklepy 8)

PS nie ma co oszczedzac na monitorze czyli na... oczach bo ich tak latwo nie da sie wymienic - moze w przyszlosci... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Eizo.Co prawda już naprawdę wiekowy (rok 1996).Ale to co on oferuje toooooooooo!!!!!!!.to Flexscan F35.Max rozdzielczość 1992(!!!)x1120.Pokażcie mijakiś inny który tyle ciągnie.obraz o wiele ładniejszy niż u starych w chacie na rocznej 15 deawoo 518.A najlepsze że go kupiłem w firmie co sprowadza używane kompy ze stanów za 460 pln(wtedy nowy 15 kosztował najmniej 700 no i roczną gwarancję mi jeszcze dali.Od kupienia (kolo 1,5 roku temu )zadnych najmniejszych problemów.No tylko jeden z nim problem jest - jest dość duży i ciężki,ale co to dla mnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam tego (badziewnego, jak niektorzy tu twierdza :D ) LG 795FT i jestem bardzo zadowolony. W/g mnie rozmiar monitora powinienes uzaleznic od tego jak z niego korzystasz - jesli siedzisz przy biureczku grzecznie to wystarczy 17", ale jesli tniesz w giery, albo ogladasz filmy z wyra :D 8) tak jak ja to pomysl nad 19" albo wiecej.

BTW: IMO LG 775FT nie wyswietla 1600x1200, takie informacje mialem w czasach, jak kupowalem swoj. Z drugiej strony nie sadze, zeby sens miala praca (giery :D ) na 17" przy tej rozdzielczosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skłonny jestem na kupno Neca - monitor diamondtron - plamka 0,24 i 1600X1200 75Hz, kosztuje on ~1100zł.  

Czy macie coś innego na oku :?:  w podobnej cenie - ważne aby miał rozdzielczość 1600x1200.

Czy 17-ka jest wystarczająca, czy lepiej kupić gorszą 19-kę :?:

Wiec tak - albo Ci sie cos pomerdalo albo nie wiesz o czym mowisz.

praca w podanej przez Ciebie rozdzielczosci na monitorze o tak niskiej przekatnej jest czysta glupota. Dla monitorow 17'' optymalna rozdzielczoscia jest 1024x756 okazjonalnie mozna oczkow wyzej.

Dlaczego nie wiecej?

- przekatna nie jest z gumy - w 1600x1200 wszystko bylo by zamale

- wiekszosc monitorow sredniej klasy fizycznie nie jest wstanie wyswietlic tylu pikseli (plamka!!)

Jesli chodzi o jakosc - uwazam ze zawsze nalezy brac najdrozszy na jaki Cie stac. Tania 19'stka za 1100 PLN MUSI byc zla. Definicja ZLEGO monitora:

- problemy z ostroscia w wyzszych rozdzielczosciach

- problemy z geometria zwlaszcza w rogach (proponuje sie przyjrzec np Samsuna 753/755 - przy dolnej krawedzi - tragedia)

- problemy z odwrorowaniem kolorow i nie wystarczajaca mozliwosc kalibracji barwnej (bialy ma byc bialy nie kremowy)

- slaby kontrast (lubisz quake'a, divxy? - wazne)

- brak, lub nie wystarczajaca warstwa przeciwodblaskowa

- wypukly kineskop (znieksztalcenia + odbicia)

- smieszne i nieergonomiczne czestotliwosci odswiezania (czesto widze 19'' taaaanie z ledwie 70 Hz w 1280x1024)

- nie wygodne sterowanie via OSD

- brak mozliwosci regulacji np efektu poduszki

Z monitorow 17'' moge polecic:

- w przedziale do 1100 PLN - Philips B3 - dobry obraz, 100 Hz w 1024, kolory i kontrast poprawne

- w przedziale do 1500 PLN - Sony G220 czy 230 - nie pamietam. Trinitron to jednak lepsze kolory i kontrast ale za to sie placi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam SAMSUNG SyncMaster Aquila 17" 757DFX za 1 053,00 zł o parametrach. Monitor; Przekątna ekranu: 17 cali; Wielkość plamki: 0,2 mm; Maksymalna rozdzielczość obrazu: 1920x1440 pikseli; Częst. odświeżania przy max. rozdzielczości: 64 Hz; Obszar wyświetlania (aktywny): 16 cali; Częstotliwość odchylania poziomego: 30-96 kHz; Częstotliwość odchylania pionowego: 50-160 Hz; Pasmo przenoszenia: 250 MHz; Gwarancja: 36 msc; Spełniane normy jakościowe: E2000, EPA Energy Star, MPR-II, VESA DPMS; Technologia kineskopu: DynaFlat; Regulacja cyfrowa (OSD): Tak; Głośniki: Nie; Mikrofon: Nie; Szerokość: 398 mm; Wysokość: 412 mm; Głębokość: 412 mm; Masa netto: 17 kg; Typ złącza wideo: RGB; Pobór mocy (praca/spoczynek): 90/3 Wat; Kolor obudowy: szary; Rodzina produktów: Syncmaster. Jam mam 755 DF i jest super a ten to wogóle ma tak parametry wyjechane że chej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...