Skocz do zawartości
Ozzy_diamond

Jaką 17-kę polecacie...

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam SAMSUNG SyncMaster Aquila 17" 757DFX za 1 053,00 zł o parametrach. Monitor; Przekątna ekranu: 17 cali; Wielkość plamki: 0,2 mm; Maksymalna rozdzielczość obrazu: 1920x1440 pikseli; Częst. odświeżania przy max. rozdzielczości: 64 Hz; Obszar wyświetlania (aktywny): 16 cali; Częstotliwość odchylania poziomego: 30-96 kHz; Częstotliwość odchylania pionowego: 50-160 Hz; Pasmo przenoszenia: 250 MHz; Gwarancja: 36 msc; Spełniane normy jakościowe: E2000, EPA Energy Star, MPR-II, VESA DPMS; Technologia kineskopu: DynaFlat; Regulacja cyfrowa (OSD): Tak; Głośniki: Nie; Mikrofon: Nie; Szerokość: 398 mm; Wysokość: 412 mm; Głębokość: 412 mm; Masa netto: 17 kg; Typ złącza wideo: RGB; Pobór mocy (praca/spoczynek): 90/3 Wat; Kolor obudowy: szary; Rodzina produktów: Syncmaster. Jam mam 755 DF i jest super a ten to wogóle ma tak parametry wyjechane że chej.

No, no... bardzo ciekawe, chyba sobie walnę tego samsunga!!!, ale jak jest z jakością samsungów :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może AOC 7Klr+

około 900 zł

bierzesz ze sobą Nokia test Monitor (or something like that) i sprawdzasz geometrię..

ja tak trafiłem swój

1024x768=100Hz!!!

ma tylko lekkie odgięcie w prawym dolnym rogu

naprawdę polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sugeruj sie okreslonym modelem ,wazne jak wyswietla

bo 775FT moze lepiej dzialac od 795FT (pomijajac gorsze odswiezanoia)

ogolnie wszytskie monitory sa dobre przypatrz sie i sam wybierz

Sprostowanie 775Ft w 1280x1024 85Hz nie wyciagnie

Trinitrony i DIamondtrony maja 2paski(jak to jest ze mam jedn?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że NEC 17" FE750+ DiamondTron NF to dodry wybór. Sam się namierzam na ten monitorek. Tak naprawdę to co osoba to opinia, każdy chwali swoje (ja nie, ale to wyjątek). Ogólnie nienajlepszą opinią cieszą się LG i Samsungi, ale są niezwykle atrakcyjne od strony finansowej. W każdej marce trafi się czarna owca albo duży rodzynek, więc najlepiej pójść do sklepu, poprosić o wszystkie egzemplarze interesującego nas modelu i testować, testować... Wtedy będziesz miał pewność, że nie dostaniesz rozkalibrowanego Sony albo trafisz na super egzemplarz Samsunga. Tak więc zarezerwować parę godzinek i furdu do sklepu. I lepiej mieć mocne nerwy bo zwykle sprzedawcy nie są tacy cierpliwi.

Coil

==================================================================

Athlon 1700+*Epox 8KHA+*Gigabyte R8500*256 DDR Elixir*BIV40GB*SB Live*'17 MAG 786 PF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze coś w temacie LG 795FT+ Ok mam go jestem zadowolony. Ale (tu woda na młyn przeciwników LG) padł ale po 15 miechach od kupna. Objaw: obraz co jakiś czas zwężał się o pare cm z każdej strony. Przyczyna (prawdopodobna): odlutował sie jakiś kondensatorek, a to dla tego, że wieśniaki rzucają monitorkami podczas transportu.

I w tym miejscu musze pochwalić serwis LG. Zadzwoniłem (do innego miasta) gość powiedizał grzecznie zapakować w pudełko i wysłać STOLICĄ do mnie podał numery umowy z LG i numer przesyłki. Paczuszka poleciała jak marzenie. Na 2 dzień popołudniu gość dzwoni i mówi, że już zrobił do tego wymienił klawiaturke OSD bo sie przycisk przycinał (wiem dobrze bo sam go zalałam) ale chwali sie. Monitor właśnie pakuje i wysyłam-mówi. Cały serwis trwał niecałe 3 dni.

Polecam LG choćby z tego powodu. Aha ten serwis jest w Białej Podlaskiej. Pozdrawima Pana z serwisu spoko gość więcej takich.

A teraz pozdrawiam Was wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO najciezszt temat

Opinie zla maja tez CTX,SONY ,mozna by tak wymieniac  a ja wole SONY ze swoja cena od np Iyamy

Treba samemu siasc i tak ktos stwierdzi ze on ma lepszy

CTX zla opinie ? sony to sie zgodze, ale o zlych ctxach nei slyszalem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem na allegro moitorek eizo flexscan f56 plamka 24/25 1024x768 przy 110 (maks) 1280x1024 przy 85 ciagnie 1600x1200 ale po co mi to ??

ma super kontrole geometrii , super przycisk ktory sam ci ustawia geometrie i centruje obraz ty musiszjuz tylko go rozciagnac :)))

z tego co wiem jest zgodny z tco92 oficjalnie ale normy przewyzszaja tco 99 :)))

Ma jednego felera zima jak w pokoju mam jakies niecale 20 stopni dlugo sie rozgrzewa - tzn wszystko widac cacy ale troche ciemno - dopiero po godzinie obraz jest ok - w praktyce wyglada to tak =- odpalam kompa zapuszczam np wolfa i musze rozjasniac monitor bo nie widze kto do mnie strzela , gram godzinke i patrze cos wyblakly mam obraz wiec przyciemniam spowrotem :)) Teraz latem jak mam jakies 24- 26 stopni w domku nie mam tych problemoof wszystko dziala od wlaczenia do wylaczenia idealnie

OK TERAZ NEC SAMSUNG SONY ITD

Widzialem gdzies na necie porownanie monitoroof pod wzgledem ilosci servisowanych egzemplarzy (nie pamietam adresu)

Nie chce martwic nikogo ale NEC I Samsung byly na pierwszych miejscach

Sony - czytalem gdzies ze maja problemy z geometria

No a o eizo czytalem same pozytywy :)))

ale kazdy chwali co lubi wiec wezcie poprawke na moje slowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam BELINEE 4356 cud miod:)

AKLe na serio:

SONIAKI maja kiepska geometrie bo sa szczelinowe,NEC,CTX czy MITSUBISHI maja niewiele lepsza ,tak jak mowie poogladac i wybrac

wsrod NEC,LG,SAMSUNG,SONY,CTX<MAG heh nobo to wszytstrko konkurencyjne kiedys mozna byloi mowic ze CTX lepszy ale dzis to juz wszystko masowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam BELINEE 4356 cud miod:)

AKLe na serio:

SONIAKI maja kiepska geometrie bo sa szczelinowe,NEC,CTX czy MITSUBISHI maja niewiele lepsza ,tak jak mowie poogladac i wybrac 

wsrod NEC,LG,SAMSUNG,SONY,CTX<MAG heh nobo to wszytstrko konkurencyjne kiedys mozna byloi mowic ze CTX lepszy ale dzis to juz wszystko masowa

Sorry, ale Belinea mi się chyba najgorzej kojarzy :cry: - kiedyś były popularne i to był shit - padały jak muchy :evil: . Teraz nie wiem jak z nimi jest. I nie będę wychwalał w niebogłosy mojego NEC'a. Powiem tylko, że za 1150 zetów (FE 750+) nie było nic lepszego tj. takiego co by chodziło w 1600x1200 (ja normalnie robie na nim w 1280x1024x85Hz), było szczelinowe (super kolorki), miało ekstra kontrast (godziny pracy z tekstem w podanej rozdziałce) i wypas ustawień (choć mogło by być więcej :wink: ) no i firmowany przez NEC'a serwis w Bielsku - w razie czego wskakuję w 10-tkę i za 20 minut jestem w serwisie :P :D :lol: Czy posiada wady - w przeciwieństwie do innych powiem szczerze 8O - owszem - ale mi nie przeszkadzają.

Generalnie kupując 17" można wybrać:

- poniżej 800zł - taniocha(+++), generalnie kiepskie parametry pracy (---) - boję się nawet je dotykać nie mówiąc o patrzeniu (widziałem jakiegoś LG Studioworks'a - ja nie mam takiego rozmazu w 1600x1200 jak tam w 1024x768, kolorki bez komentarza - ciekawe czy do monitora dołączają darmową wizytę u okulisty :lol: ) - chyba tylko dla zdesperowanych i zupełnie niekasiastych.

- poniżej 1000zł - w miarę tanie(++), nawet niezłe parametry ale często awaryjne (-) np. Flatrony

- poniżej 1200zł - średnia cena (+), przyzwoite parametry (+)

- poniżej 1500zł - drogie (-), niezłe parametry (+)

- powyżej 1500zł - cholernie drogie (---), wypasione parametry (++) - choć chyba tylko dla profesjonalistów - niestety stosunek możliwości / cena nie jest zbyt korzystny.

Podobna zasada jest przy kupnie 19" - dodaj tylko do cen po 600zł.

A tak w ogóle - co ma geometria do szczelinowca :?: :?: :?: Mogę przyznać, że problemy z geometrią (wklęsłe do środka ekranu poziome krawędzie obrazu) mają generalnie ekrany płaskie a nie tylko szczelinowe.

Poruszę jeszcze jedną sprawę (już widzę te głosy - kończ waść ..... :D ) - dziwię się czasem trochę ludziom, którzy potrafią wydać 1,5 kafla na grafę a na monitor 8 stów. Kartę i tak wymienią za rok a syfek w domu zostanie :twisted: .Chyba lepiej kupić odwrotnie - luź monitor za 1500 zetów a grafa za 800zł - nie musi to być przeciez demon szybkości a zawsze można ją komuś upchnąć.

Kurcze - to jest chyba najdłuższy mój post na tym forum. Kończę. Ufffffffffff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ciągle błądzę :cry: , nie wiem co mam wybrac za max. 1200zł.

Namieszaliście nieźle :lol:

Może jakieś podsumowanie, chciałbym dobrą 17-kę do gier i internetu, będę pracował w 1280x1024, ma być bezawaryjna z dobrą geometrią, kontrastem kolorkami i odświerzaniem. Może to Wam troszkę rozjaśni :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ciągle błądzę :cry: , nie wiem co mam wybrac za max. 1200zł.

Namieszaliście nieźle :lol: 

Może jakieś podsumowanie, chciałbym dobrą 17-kę do gier i internetu, będę pracował w 1280x1024, ma być bezawaryjna z dobrą geometrią, kontrastem kolorkami i odświerzaniem. Może to Wam troszkę rozjaśni :D

Cztery typy do obejrzenia u sprzedawcy wg. mnie:

Nec FE750+

Philips 107 P20

CTX PR711FL (polecam ma super parametry)

Philips 109 P20 (warto obejrzec 19, te 500 zl mozna doplacic jesli bardzo by ci sie spodobal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...