Skocz do zawartości
david80

Problem Z Pamiecia Twinmos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na plycie Epox 8RDA3+Pro mam dwa moduly pamieci Twinmos 400Mhz.CL2.5 - 256MB i 512MB. proc Athlon 2000+, zasilacz chieftec 360W

w Biosie ustawienia pamieci: 200MHZ (ddr 400MHz) i napiecie Auto (wtedy plyta daje 2.7V). Memtest nie wywala zadnych problemow, ale gdy wlacze 3Dmarka komp sie zawiesza. Gdy ustawie pamieci na Auto plyta ustawia pamieci jak magistrala procka 133 (ddr 266) wtedy 3dmark smiga i zadnych zwiech nie ma.

Dlaczego mi pamieci nie chca chodzic na magistrali 200MHz. Zwiekszyc napiecie do 2.9V? Ale nie wiem czy to juz nie za duzo. Prosze o rady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli proc ma magistrale 133 pamięci niech idą teżna 133 nie na SPD bo wtedy masz asynchro i może walić zwiechami, pozatym 2,9 V możesz im smiało dać. Jak co pisz pomyslimy potem. pozmieniaj pamięci między bankami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj te pamieci na 133 bo wtedy bedą chodzic synchro i wydajnosc bedzie wieksza, tak jest w AMD.

1528873[/snapback]

No zgadza sie gdy pamiecie ustawie na 133MHz wszystko ladnie smiga.

ALe ja chcialbym sie dowiedziec czemu jak pamieci ustawie na 200Mhz to mam zwiechy na 3dmarku01 - sygnal poza zakresem itp.

Wedlug mnie nawet na 200MHz te pamieci powinny smigac i nie wiem w czym problem jest...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam podobie , zobacz tu :http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=141613

Sprawdz każdy Ram osobno i zobacz czy wtedy chodzą , być może że któraś z kości jest niesprawna. jestem też Ciekawy czy masz te informacje w CPUZ o których pisałem w moim topicu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi