Skocz do zawartości
kubek_t

[początkujący] Pytania I Takie Tam :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum!

Mam poważny problem. Chętnie zostawiałbym piecyk na noc, ale jest tak głośny, że się nie da spać. Postanowiłem więc go przyciszyć.

Piecyk: P4 2,66 @ 2,73 ; 1024 RAM ; Ge Force 6600 GT ; MSI 865PE Neo2 (chyba wszystko co ważne).

Co chiałbym zrobić? 2 rzeczy.

1) Kupno mat: czy ma to sens jeśli będę musiał wyciąć otworki na wiatraki po bokach obudowy? Jakie maty polecacie?

2) Kupno wentylatorka na procesor. Podoba mi się THERMALTAKE BIG TYPHOON. Co o nim myślicie? Czytałem że ma 16dB i jest wydajny.

Z góry thx za pomoc! Jestem początkujący i te rady bardzo mi pomogą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do mat to średnio się znam.. z tego co czytałem testy i recenzje.... to potrafia obniżyć chałas okolo 1/3 ale za to podnosza temperature w budzie...

Natomiast co do THERMALTAKE BIG TYPHOON, poczytaj sobie to co tu napisałem:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=140409

Pozdrawiam Szem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TT BT mam od jakiegoś miesiąca i jestem strasznie zadowolony. Cisza i ogromny potencjał chłodzenia. Cóż można więcej chciec? Polecam BT! Aaaaa i jeszcze moje temperaturki....teraz w idle (internet) 35C stress (SP2004 small FFTs) po 20 minutach 46-47C. Buda zamknięta aczkolwiek dość dobrze wentylowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sam kupiłem maty APP z allegro i ku mojemu z dziwieniu naprawde sporo zmmiejszyly hałas a temp w obudowie wzrosla tylko o 1*C

Sam w obudowie mam 2 wentyle wyciagajace ( 1 w zasilaczu) jeden wciagajacy z przodu i jeden ( 120 akasa ) wiejacy na proca.

Temp w obudowie wacha sie zawsze w granicach 26 *C, czyli tylko kilka wiecej niz w pomieszczeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dodatkowy wentylator nie pamiętam jaki na dyskach i będę musiał wyciąć na niego dziurę. Tylko nie wiem czy przez to mata będzie wchłaniać jego dźwięk. Wentylatorek jest konieczny bo mam 2 dyski Baracudy i jakoś bez chlodzenia dodatkowego co chwile mi komp siada...

Edytowane przez kubek_t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co to zamontuj wszystkie konieczne wentyle tj. na procu wymien na typhonka i na dyski daj najlepiej tego AC za 7zł ;) Wtedy jak juz wszystko bedziesz mial sprawdz czy inne wentyle nie halasuja np. w zasilce lub na grafie i ewentualnie wymien. Na koniec musisz podjac decyzje czy nadal Ci jest za glosno, jezeli tak to kup jakies maty - sam Ci nie powiem jakie bo nigdy ich nie miałem/testowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi