aarrttuurr Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Witam, wiem, ze juz byly posty tego rodzaju ale nie potrafie dopasowac nic do swojego problemu, wiec prosze o wyrozumialosc. Mam Athlona 1700+ JIUHB i plyte ABIT NF7-S + Pentagram 120 QVC, 2x256 Twinmos + Chieftec 420W i jest problem aby podkrecic tego procka. Przy taktowaniu 8x200 MHz temp procka w stanie spoczynku to ok 42 stopni (kilka razy udalo mi sie podkrecic procka w tej konfiguracji na 10x200 MHz). Przedtem mialem EPOXa 8RDA i nie bylo najmniejszego problemu aby ustawic 10x200 MHz, a i temperatura byla nizsza o ok 7 stopni (Spire FalcnRock II). Ostatnio zmienilem wentyl na pentagrama i nie odnotowalem wiekszego spadku temperatury. Co moze byc przyczyna tych dziwactw?:-))) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 O pomiarze temp na tym Abicie można by książkę napisać. Jeśli nie wystąpiły zmiany po zmianie coolera to albo źle zamontowałeś cooler albo dałeś za dużo/za mało/złą pastę. Zobacz czy Pentagram sie nagrzewa, mzoe dotyka tylko częścią powierzchni do procka i stąd anomalie. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Pomiar temp. na tej plycie glownej jest trzepniety... Z reguly zawyza o jakies 7 stopni ( duzo zalezy od biosu ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 O pomiarze temp na tym Abicie można by książkę napisać. Jeśli nie wystąpiły zmiany po zmianie coolera to albo źle zamontowałeś cooler albo dałeś za dużo/za mało/złą pastę. Zobacz czy Pentagram sie nagrzewa, mzoe dotyka tylko częścią powierzchni do procka i stąd anomalie. Pozdrawiam! 1528496[/snapback] To samo chciałem powiedzieć... I coś ode mnie: Sprawdź czy nie ukruszyłeś rdzenia podczas zakładania coolera... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aarrttuurr Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 dzieki, sprawdze jak przyjde do domu:-)) ale w zwiazku z odczytem temperatury: czy to znaczy, ze zadnym programem nie odczytam "prawidlowej"? bo ten programik abiteq cos mi sie nie instaluje a temperature odczytuje w everest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aarrttuurr Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Pomoglo ponowne nalozenie pasty, musialem cos wczesniej spaprac. Ogolnie temp spadla do max 40 stopni przy taktowaniu 8x200, to chyba nie jest najgorzej? Dzisiaj sprawdze jeszcze jak wyglada sytuacja z podkrecaniem ale i tak jestem zdania ze epox byl duzo lepszy od abita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Pobawisz sie trochę Abitem i zmienisz zdanie:P Co do programu, tu nie wina leży po stronie programó tylko po stronie czujnika który zawyża temp o kilka stopni (ile zawyża to już różnie bywa:). Ten czujnik służy raczej do wyłapywania zmian temp (zatarcie wiatraka, brud na radiatorze itp) a nie do stwierdzenia obiektywnej i rzeczywistej temperatury proca. Pozdrawiam! OT: Nie pisz post pod postem, jak chcesz coś dodać to jest opcja zmień. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aarrttuurr Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Wlasnie podlaczylem procka na 10x200@1.775 V. No i znow Epox kroluje na Abitem. Na epox 8rda wystarczylo 1.75V, a i odczyty temperatury byly bardziej fajne:-))) Teraz max temp przy w/w ustawieniu to 55 w prime 95 przy tescie large FFt. Dzieki za pomoc wszystkim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Wlasnie podlaczylem procka na 10x200@1.775 V. No i znow Epox kroluje na Abitem. Na epox 8rda wystarczylo 1.75V, a i odczyty temperatury byly bardziej fajne:-))) Teraz max temp przy w/w ustawieniu to 55 w prime 95 przy tescie large FFt. Dzieki za pomoc wszystkim 1531619[/snapback] epox ssie ;] z tego co pamiętam z lekcji informatyki abit podaje niższe napięcie na procku niż jest ustawione w biosie na procku i wyższe na ramach;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...