oneeye Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Witam! Jestem tu nowy więc nie znam jeszcze zwyczajów także oszczędźcie mi krytyki jesli coś napisze nie tak.. lub nie w tym miejscu.. ;] Zajmuje sie troszke Hardware'kiem i napotkałem taki problem.. Asus K8V-X, Asus K8N Obie te płyty, jak widać z różnym chipsetem montowałem z Sempronem na 754 (a w zasadzie z dwoma róznymi 2600 i 2800 , w odstepie kilku dni) problem pojawiał sie w momencie zainstalowania pamieci powyżej 256MB zarówno w jednej kości jak i w dwóch.. nie miało znaczenia ich położenie na płycie oraz ich marka , płyty były nowe. cała reszta zresztą też. Inne komponenty takie jak grafa czy dysk czy nawet taśmy, zasilacz :P również, brałem pod uwagę i wymieniałem.. po prostu przy 256 problemów brak.. przy 512 i wyżej "cuda niewidy" blue screeny i inne.. upgrade bios'u również nie pomaga Obie płyty działają poprawnie z Athlonem64 i pamieciami powyzej 256, problem dotyczy tylko Sempronów.. Wspomniane Semprony natomiast działają poprawnie na GIGABYTE'owskim odpowiedniku ASUSA K8V-X.. sprawdzałem oba. Pytanie: czy ktoś spotkał sie z podobnym problemem? czy to może wpadka ASUS'a z Sempronami ? I tu czy należy ich po prostu nie polecac.?. pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Nic nie napisałeś co z timingami i innymi ustawieniami pamięci. Moze po prostu któraś opcja w BIOSie im nie odpowiadała. Gdyby był jakiś większy problem byłoby o tym głośno. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 W przypadku Asusa K8N faktycznie taki problem wystepował - ale nowy bios pomagał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oneeye Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 timingi defaultowe bo sprzet składany od zera i nowosci z róznymi kościami próbowałem.. chyba naście róznych konfiguracji .. upgrade biosu w obu przypadkach zawodzi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 napisz do suportu asusa może coś doradzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 timingi defaultowe bo sprzet składany od zera i nowosci z róznymi kościami próbowałem.. chyba naście róznych konfiguracji .. 1530312[/snapback] Co do timingów standardowych, to lepiej je sprawdzić z zalecanymi przez producenta. w moim przypadku nie ma zgodności pomiędzy "automatycznymi" z biosu ,a odczytanymi np. w everescie, przy czym te z biosu są bardziej zaostrzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyszto Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Właśnie w innym pościć to samo piscem - dotyczyć sempron i KV8-X. Mam to samo. Mem test biędy i zawieszanie. Różny pamięci sprawdzałem. Oczywiście nic nie można zainstalować. Pisałeś że przy athlonie64 działa ona dobrze? Bo chcę jechać ją reklamować a jak nie da rady to wtedy trzeba do niej kupić A64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyganos king Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Właśnie w innym pościć to samo piscem - dotyczyć sempron i KV8-X. Mam to samo. Mem test biędy i zawieszanie. Różny pamięci sprawdzałem. Oczywiście nic nie można zainstalować. Pisałeś że przy athlonie64 działa ona dobrze? Bo chcę jechać ją reklamować a jak nie da rady to wtedy trzeba do niej kupić A64. 1545927[/snapback] ty być Polaka czy cudzoziemca? Chłopie skopiuj sobie posta do worda i popraw te błedy bo aż w oczy kłuje :mur: Co do problemu spróbuj z innymi pamięciami, bo twoje mogą być walnięte, raczej mobo nie ma dużo współnego z pamiątkami bo kontroler umieszczony jest w procku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyszto Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Ram dobry. Na 2 różnych pamięciach sprawdzałem i to samo. Oneeye opisał problem, ja tylko piszę, że u mnie jest tak samo przy Asus K8V-X i Sempronie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wichura Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Więc powiem Ci co trzeba zrobić: - wepnij pamięć 256 - zainstaluj sobie z CD programik do flasha biosa w ASUSie. - w opcjach będziesz miał z jakiego portalu ściągnąć bios, ja pobierałem z niemieckiej strony. - po udanym flashu reset i wkładasz 512 ... i ma wszystko działać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyszto Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 W serwisie wymienili mi płytę na drugą i było to samo. Przy 512Mb memtest od razu sypał błędami i się po 10 sekundach wieszał. Wstawiłem 256MB i czasy ustawiłem jak najgorsze bo w memtest przy auto wywalało błąd. Po aktualizacji biosu 512MB działa elegancko. W serwisie wiedzieli o tym problemie bo sam mówił, że z 10 pamięci 512MB sprawdzał i żadna nie działała. Powiedział że tylko 256MB mu na niej działa. Ale firmy mają to gdzieś i dalej sprzedają te płyty, liczy się sprzedaż a serwis później się martwi co dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...