Skocz do zawartości
Gość

Gf6800,6600,5900,itd.-freezy,zacinki,problemy

Rekomendowane odpowiedzi

No fakt, ale powiedzcie mi czy ktos z Was patrzal czy sa Freezy na Windowsie 64? Bo jak do tej pory wszyscy sobie chwala ten system i wlasnie chce zainstalowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniema ta plyte na epoxa z kt880pro i skoncza sie definitywnie problemy z freezami.

Też rozważam takie rozwiązanie. Może wciągnę Asusa deluxe na chipsecie VIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniema ta plyte na epoxa z kt880pro i skoncza sie definitywnie problemy z freezami.Panowie a czy ktoorys z Was patrzal czy sa freezy na windowsie x64 ??

1632204[/snapback]

ta jasne..tylko wez na VIA podkrec procka na 9x300 (jak ja)..praktycznie NIEREALNE..czasami nawet przy HTT = 260 wysiada:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta jasne..tylko wez na VIA podkrec procka na 9x300 (jak ja)..praktycznie NIEREALNE..czasami nawet przy HTT = 260 wysiada:/

1634658[/snapback]

No wiesz coś za coś :lol:

Może jednak na Asusie A8V Deluxe jednak się da. Bo ja nie mam ochoty czekać na brak freezów do zmiany platformy na Nforce4 PCI-E.

I jeszcze bym musial zmienić zasilacz, bo nie mam w CHIEFTECU złącza PCI-E, a o przejściówkach molex-PCI-E nie słyszałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec instalnalem sobie tego xpeka 64.Owszem freezow nie bylo,ale co z tego jak nie moge poodkrecic karty :P a potoki niby sie odblokowaly ale nie mozna tego w zaden sposob sprawdzic poniewaz nie widac jak to robisz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze bym musial zmienić zasilacz, bo nie mam w CHIEFTECU złącza PCI-E, a o przejściówkach molex-PCI-E nie słyszałem :)

1634680[/snapback]

ja sie nie myle producenci do kart dolaczaja przejsciówki..co ja gadam MUSZĄ DOŁĄCZAĆ, albo muszą byc mozliwe do kupienia..przeciez nie bede sprzedawal swojego Anteca aby miec inne przejsciowki :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejściówki SĄ - trzeba się tylko zainteresować. Do większości kart są dołączane i bez najmniejszego problemu można kupić taką z filtrem.

Co do waszych freezów, to bardziej mi to wygląda na problem z systemem / sterownikami jakimiś czy podkręcaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy podkręcaniem...

1635000[/snapback]

To jest wlasnie powod,ale na co mi moc ta karta jak nie moge w pelni wykorzystac jej mocy ?? Owszem,12 potokow to wypas przy tym procq,ale prawdziwego kopa karta dostaje po przetaktowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie spostrzezenie. Wszyscy mowia ze wysoka temp powoduje te zacinki i kazdy dazy maksymalnego schlodzenia. A ja uwazam ze to nie ma wiekszego znaczenia. Moj kumpel ma pasywna grafike 6800 agp gigabyte fabrycznie 12 potokow. Do tego ma p4 i musze wam powiedziec ze mu sie nic nie zacina chociaz temp czasami siega 100 stopni!!!!! wg waszej teorii to powienien miec zamrozenie ekranu chyba caly czas ;)

Uwazam ze odblokowanie potokow i vs moze to powodowac. Moze sie tez tak dziac po nadmiernym przekreceniu rdzenia. Winne pewnie sa tez po czesci same stery od nv. Ale  niestety wydaje mi sie ze jest jakis bug w szczegolnie w nf3 bo tam to normalnie ludzie sa tak zdesperowani ze potrafia dfi na nv wymienic na jakas z via. Jezeli jest tak jak mowie to pewnie nigdy sie nie doczekamy rozwiazania tego problemu kompleksowo. Sam mam abita nf7 i tez chce teraz kupic 6800 albo tego pasywnego albo galaxy glacier tazke dam znac jak bedzie. Moze mnie freezy omina chociaz na prawde ten problem stal sie tak powazny ze zachodnie fora sa pelne takich watkow ktore maja po kilkadzieisat stron.

1630101[/snapback]

a kreci karte czy na default chodzi?

jak bez oc no to freezow nie bedzie - przeciez karta na default musi miec "zapas" i chodzic stabilnie nawet w 100*C, inaczej nie wypuscili by czegos takiego na rynek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kreci karte czy na default chodzi?

jak bez oc no to freezow nie bedzie - przeciez karta na default musi miec "zapas" i chodzic stabilnie nawet w 100*C, inaczej nie wypuscili by czegos takiego na rynek

1635653[/snapback]

Ze tak powiem moze by i krecil ale taka temp jak on ma to sam wiesz :D

Ale zaloze sie ze jak podkresi z jakims chlodzeniem mocniejszym to i tak nie bedzie mial chyba ze przekroczy pewien prog ktory zalezy juz od karty. A nie bedzie mial dla tego ze to inny chipset. Prawda jest taka ze intel nic nie spierniczyl w tej kwestii. I wcale nie bronie intela po prostu mowie obiektywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem albo mam szczeście albo nie trafiłem na gre na której są freezy na fear i bet on solder zero freezów fast write mam właczone , pewne dopiero podkrecenie grafy spowoduje freezy temp w obciażeniu 56 stopni , procesor też odrecony tzn 200*9 1.15v nie mam miernika , więc niechce uwalić zasilacza

edit:

350/800 nie ma freezów na fear na 2-3sek było jakieś przekłamanie na obrazie ale znikło , bios orginalny 1.2v , zawsze jak gram mam wyłaczoną sieć(sieciówke) i odłaczam kabel

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze jak gram mam wyłaczoną sieć(sieciówke) i odłaczam kabel

Właśnie! Może freezy powodują jakieś zakłócenia generowane przez podkręcaną kartę, albo otoczenie - właśnie kabel sieciowy, katody, neony i Bóg wie co jeszcze we współczesnym PC.

Gdzieś o tym czytałem. A te przejściówki z filtrem przeciwzakłóceniom do VGA / HDD - co o nich sądzicie?

http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=746

http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=1087

To wcale nie takie głupie. Niechciałbym po zmianie chipsetu, żeby się okazało że to nie to <_<

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok mialem znow freeza w Project Snowblind na default (tylko odblokowane potoki)..to juz nie jest smieszne ani troche...niestety/stety chyba przesiąde sie na NF4 (Epox 9NPAJ) + GF7800GT Leadteka...nosz kur..... :mad:

1636279[/snapback]

Lukk a probowales tego sposobu co mowi sindbad? Moze rzeczywiscie odlaczenie sieciowki cos da.Zaraz tego sprobuje i powiem co i jak

Edit - probujcie dalej :| to nic nie dalo

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umnie są dokładnie takie same freezy jak na 6600 jak zabardzo przekrece pamieć, rdzeń nie ma nic wspólnego z freezami umnie , chipset płyty głównej mam schłodzony porzadnie radiator poniżej 40 stopni ,podrecenie procka też nie spowodowało , że freezy się ujawniły a hydro nie jestem sindbad tylko sideband(od sideband adressing) :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem, to nf3 mam problemy ze wspólpracą z kartami z serii 6800 i trudno jest na to coś zaradzić..

1636614[/snapback]

Albo zmienić na VIA KT800 Pro :) Jak tylko sprzedam Mobo to się przesiadam. CPU i tak nie zamierzam wysoko kręcić. Ważne żeby grafa się kręciła bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty milioner jesteś  :D  :wink:

1636610[/snapback]

milionerem nie jestm..nie mam źle to prawda..ale gwarantuje "Wam" ze NIE JESTEM ZADOWOLONY ze znowu kasa pójdzie sie j..ć <_< miałem nic nie zmieniac, gdyż ta wydajność którą mam teraz mi starcza..ale te freezy mnie wkurzaja na maxa..

nie wiem moze bym wzial 6800GT..ale jak juz to moze lepiej nowsza <_< 7800GT <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk,co powiesz na ta plyte,moze ona rozwiaze nasz problem ?? Z komentarzy zapowiada sie niezle (czyt. nr taktowanie kolesia o ile to realne co napisal).Moze nie trzeba bedzie inwestowac w nowa grafe i plytke.Fakt,sprzet, o ktorym piszesz jest bardzo mocny, ale ostatnio zrobilem spory upgrade kompa i juz mnie nie stac, a za ta cene chyba nic lepszego nie znajde.Chcialem epoxa bo jakos do niego mam najwieksze przekonanie (mimo ostatnich problemow) jednak dzisiaj sie kapnalem, ze plyta ma tylko 2 sloty na ram co mi sie nie za bardzo usmiecha zostac z giga ramu.A link do plytki jest tu ---> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14049 (oczywiscie tej,ktora chce kupic, nie epoxa :))

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukk,co powiesz na ta plyte,moze ona rozwiaze nasz problem ?? Z komentarzy zapowiada sie niezle (czyt. nr taktowanie kolesia o ile to realne co napisal).Moze nie trzeba bedzie inwestowac w nowa grafe i plytke.Fakt,sprzet, o ktorym piszesz jest bardzo mocny, ale ostatnio zrobilem spory upgrade kompa i juz mnie nie stac, a za ta cene chyba nic lepszego nie znajde.Chcialem epoxa bo jakos do niego mam najwieksze przekonanie (mimo ostatnich problemow) jednak dzisiaj sie kapnalem, ze plyta ma tylko 2 sloty na ram co mi sie nie za bardzo usmiecha zostac z giga ramu.A link do plytki jest tu ---> 1636676[/snapback]

chodzi Ci o 9x460????? chyba koles sobie jaja robi.... <_< <_< to musialby byc super hiper mega selekt..

chyba ze o tego drugiego Ci chodzi..ale on pisze ze max realne to cos koło 9x260 (nie bawi mnie), a przy odrobinie szczescia 9x280 (tez nie bawi mnie)

chyba jednak łyknę NF4 (tylko nie wiem czy Epoxa 9NPAJ lub + czy jakies DFI lub MSI??) i do tego 6800GT..6800GT są juz po 1200zeta..to jednak roznica w porównaniu z 1570zł za 7800GT..i bede miał spokój...nosz kurde gdyby to cholerne ATI X800XL miało PS3.0 i HDR :? a czekac na FUDO to czekac do usranej śmierci <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi Ci o 9x460????? chyba koles sobie jaja robi.... <_<  <_< to musialby byc super hiper mega selekt..

chyba ze o tego drugiego Ci chodzi..ale on pisze ze max realne to cos koło 9x260 (nie bawi mnie), a przy odrobinie szczescia 9x280 (tez nie bawi mnie)

1636752[/snapback]

Heh, w takim razie koles chyba ma na mysli 230 :) A co do podkrecania to 280x9 Ci nie styknie? 280 a 300 to nie ma za wielkiej roznicy.Pozatym zaloze sie, ze koles nie mial venice'a tylko zwyklego amd 64 3000+ a tylko venicy maja takie mozliwosci i zaden winchester ani inny athlon 64 nie ma prawda sie z nim rownac.Wiec ja bym sie zastanawial nad ta plytka.Po co wydawac zbedne siano a jak juz to tylko radeon.Z nim nigdy nie bylo problemow i nie bedziesz musial zmieniac plyty.Ja bym wymienil ale nikt nie chce sie zamienic.Jakby Radek x800gt byl na agp to bym sie nawet nie zastanawial tylko go wciagal.Mialbym 12 potokow (po odblokowaniu - jest sporo typa,ktorzy chca sprzedac wersje modowalne juz z wgranym biosem, ale niestety tylko na pci-e :() 1000mhz na pamiatkach,zadnych freezow,super wydajnosc i zaplacil o 100 zl mniej.Co mi po PS3.0 jak jest on tylko szybszym 2.0 i nawet SC3 juz go wykorzystuje.Niestety - teraz juz za pozno i pozostala mi wymianka plyty na tego abita,chyba,ze jakims cudakiem znajde kogos,ktoby chcial sie wymienic chociazby na zwykla x800 :rolleyes: Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak sobie czytam ten topic i juz sam nie wiem co mam robic :mellow:

Mam zamiar kupic MSI K8N Neo2 na nf3ultra i teraz pytanie...

Czy na moim niekreconym 6800GT tez moge miec freezy ? :blink:

Bo jak tak to chyba podziekuje za taka przesiadke...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak sobie czytam ten topic i juz sam nie wiem co mam robic  :mellow:

Mam zamiar kupic MSI K8N Neo2 na nf3ultra i teraz pytanie...

Czy na moim niekreconym 6800GT tez moge miec freezy ?  :blink:

Bo jak tak to chyba podziekuje za taka przesiadke...

1636859[/snapback]

nie;] bo nie bedziesz mial odblokowanych potokow;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale powiedzmy na default zegarach tez bedzie taka mozliwosc ?  :mellow:

1637068[/snapback]

niestety tak :? :? ludzie nawet odkrecają karty na NF3

tu masz jedego z wielu linkow..poczytaj jakie cuda ludzie wyprawiaja (ja tez) a i tak nic nie działa..ja to mam w sujmie szczęscie ze mam freeza raz na H..niektorzy maja co 20 sekund :blink: :blink:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread...9&page=71&pp=15

ja bym Ci proponowal szybko spylić ta kartę..z 1000zeta powiniennes dostac..a za ok. 1200 masz 6800GT na PCIE i przesiaść sie na NF4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi