ojejku Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 lukk_ na nf3 przechodziłeś z Socketa rozumiem. Ale przenosiłeś się np. z bartka mobilnego dobrze wykreconego, czy <2.0ghz ?. Bo jak to pierwsze to nie wiem czy była to dobra decyzja ;). Mogłeś poczekać, ja nawet nie widzę sensu przenosić się na nf4 narazie. A z pewnością teraz tym bardziej( na Twoim miejscu ) , komibnowałbym jak tylko żeby pozostać przy tym co masz obecnie, nie wydając kasy na niepotrzebny upgrejd. Lepiej tą kierownicę sobie kup ;). Trzeba poczekać na coś co będzie dawało spory przyrost mocy. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 M2(940pin) to bedzie nowa platforma dedykowana pod procesory dwu-rdzeniowe ale jednordzeniowe też wejdą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 lukk_ na nf3 przechodziłeś z Socketa rozumiem. Ale przenosiłeś się np. z bartka mobilnego dobrze wykreconego, czy <2.0ghz ?. Bo jak to pierwsze to nie wiem czy była to dobra decyzja ;). Mogłeś poczekać, ja nawet nie widzę sensu przenosić się na nf4 narazie. A z pewnością teraz tym bardziej( na Twoim miejscu ) , komibnowałbym jak tylko żeby pozostać przy tym co masz obecnie, nie wydając kasy na niepotrzebny upgrejd. Lepiej tą kierownicę sobie kup ;). Trzeba poczekać na coś co będzie dawało spory przyrost mocy. pozdro. 1643434[/snapback] bylo tak: do grudnia 2004 (zeszly rok :) )mialem cudowne mobo Abit NF7 (naprawde super, najlepsze jakie mialem kiedykolwiek chyba) + Barton (zwykly) 2500+@3200+ (ale napiecie 1,85V wiec duzo mu trzeba bylo :?) + Gf4Ti4200 64MB..sprzęt chodził super..mo ale to juz bylo za malo..wiec kupilem tego Gf6800 w grudniu...śmigało cacy (odblokowane potoki + podkręcenie)..no ale w lutym dostałem spory przypływ gotówki (gdybym ja o tym wiedzial w grudniu.eehhhh..) i decyzja - A64..no i kupilem w marcu to z podpisu NF4 - hmmm..jedyne co mnie wlasnie kusi ze bede juz gotowy na PCIE..ale jesli wejdzie to M2 to nici ze wszystkiego..bo roznica wykrecony moj gf6800 vs 6800GT to "grosze"..wiec wydajnością się nie kieruje..no i tym ze mam juz 2 kupców :? no nic..jesli sie utrzyma ta sytuacja (brak freezów na najnowszych sterach) to zostaje na tym co mam chyba..a pieniążki przeznacze jakby co na co innego...kiera do furki..albo pozbieram na LCD..zobaczymy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 u mnie wczesniej przy nforce3 (wczesniej mialem na s754) i radku 9800pro@xt bylo totalnie GIT! a po zmianie grafy freezy ;]]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 @Lukk_ testuj testuj, bo mnie też to ciekawi, co w końcu z tą sprawą freezów. Mnie też czeka przypływ gotówki, ale nie wiem czy jest sens wymieniać karte, bo po zakupie chłodzenia dostała niezłego kopa...:D Serio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 kurcze zaczelem sie bawic tym gartem i dostałem freezów ;] ;] ;] ;] dobrze ze jestem wystarczająco elosprytny by cos wymyslec.... mi pomogly nastepujące czynnosci fast writes off [; instalacja sterow od mobo na nowo, z tym ze bez garta! ;] stery od grafy uruchomienie ponownie komputera i instalacja sterow od garta moze komus pomoże [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 tak ale zobacz czy jak podkrecisz grafe masz freezy np podkręc pamieć na 850 lub wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 kurcze zaczelem sie bawic tym gartem i dostałem freezów ;] ;] ;] ;] dobrze ze jestem wystarczająco elosprytny by cos wymyslec.... mi pomogly nastepujące czynnosci fast writes off [; instalacja sterow od mobo na nowo, z tym ze bez garta! ;] stery od grafy uruchomienie ponownie komputera i instalacja sterow od garta moze komus pomoże [; 1644095[/snapback] czekaj czekaj czekaj... :D ..moze w tym jest sposob!!! cholera nie pamietam jak ja to robilem (bo 2 x przeinstalowywalem windowsa w ciagu 2 dni)..ale NAPEWNO jednym razem nie zainstalowalem od razu GARTa tylko najpierw same stery bez GARTa - nie chaczylo, ale czułem "niedosyt" i w koncu zainstalowalem tego garta..ale nie//to chyba bylo jednak za pierwszym razem..za drugim chyba od razu poleciały całe stery..chociaz nie dam sobie członka uciąć :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 czekaj czekaj czekaj... :D ..moze w tym jest sposob!!! cholera nie pamietam jak ja to robilem (bo 2 x przeinstalowywalem windowsa w ciagu 2 dni)..ale NAPEWNO jednym razem nie zainstalowalem od razu GARTa tylko najpierw same stery bez GARTa - nie chaczylo, ale czułem "niedosyt" i w koncu zainstalowalem tego garta..ale nie//to chyba bylo jednak za pierwszym razem..za drugim chyba od razu poleciały całe stery..chociaz nie dam sobie członka uciąć :? 1644138[/snapback] Ale wkoncu znalazles chyba jakis pomysl :) Jak toi bylo u Ciebie z ta instalacja co ostatnio pisales bo cos nie moge znalezc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 tak ale zobacz czy jak podkrecisz grafe masz freezy np podkręc pamieć na 850 lub wyżej 1644130[/snapback] prz 900mhz mam freezy w markach.. moze karta sie konczy? [; czekaj czekaj czekaj... :D ..moze w tym jest sposob!!! cholera nie pamietam jak ja to robilem (bo 2 x przeinstalowywalem windowsa w ciagu 2 dni)..ale NAPEWNO jednym razem nie zainstalowalem od razu GARTa tylko najpierw same stery bez GARTa - nie chaczylo, ale czułem "niedosyt" i w koncu zainstalowalem tego garta..ale nie//to chyba bylo jednak za pierwszym razem..za drugim chyba od razu poleciały całe stery..chociaz nie dam sobie członka uciąć :? 1644138[/snapback] ja narazie mam spokoj z freezami ,ale zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzien ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 A propo,gdzie sie zmienia PCI latency :oops: Zapewne w biosie ale pod jaka rubryka mam szukac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 tutaj masz program do zmiany latency Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 (edytowane) 1644348[/snapback]Dzieki zaraz go sprawdze :) Edit - gdzie ja mam i co zmienic w tym narzedziu ?? Tam jest 11 pozycji.Ktora zmienic na 64 ?? :) :oops: Edytowane 12 Września 2005 przez hydro2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 no panowie!!! moge powiedziec na 95% (a nawet 99%) ze POZBYŁEM SIĘ FREEZÓW poprzez instrukcje ktorą zamieściłem powyżej!!! karta CAŁY czas ma odblokowane potoki i jest PODKRECONA (!!!) na 380/850..grałem przez prawie 3 godziny (!!!) w Bloodrayne 2 (ponoc ta gra jest nawet dosc wyczulona na freezy) i ZERO freezów!!! jupi!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: w takim razie grafy nie sprzedaje :) (skonczylem grać gdyz mnie wkurzyła ta gra maksymalnie..6 level chyba...nosz kurcze troszke za trudny boss :? i te cholerne autosavy :?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) narazie wystestowałem tyle 381/826 nie ma freezów zainstalowałem remixy 6.53 bez sterów ide , a pci latency dla grafy ustawiłem 64 a dla nf3(agp) 72 , fast write wyłaczone Edytowane 12 Września 2005 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 A moze by tak wymiana na plyte z jednoczesnym AGP/PCIE? :) http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/59712 http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/rev...al-SATA2/b4.htm Pewnie niedlugo zmienie mobo i przy okazji pewnie jeszcze zarobie ;) Poczytajcie o tej plycie, ciekawe rozwiazanie, nf3 suxx :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 hmm. ja mam 350/800 i zacinki w fear... (w innych tez pewnie,ale nie mam czasu testowac wszystkich gier,zreszta i tak mam tylko gta i demo bf2) ...byc moze jest to spowodowane slabą resztą kompa (bartek standard-166fsb i 512ram),ale detale mam na medium,wiec niewiem czy tak ma byc czy to są te wasze( i moje :( ) freezy ...!? a jeszcze co do ustawien to zglupialem juz troche: -fastwrite ma byc ON czy OFF -sideband addressing - jw ??? -cos jeszcze do ustawienia ??? i jak? thx pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Zanim zaczniecie masowo wyprzedawać płyty na Nforce 3, to proponuję przejście na Windows XP 64 bit i zainstalowanie najnowszych sterowników pod ten system ( nawet jak to będą alphy- byle numerek wersji był jak najwyższy). Może pomorze, bo coś mi się wierzyć nie chce, żeby ten problem był aż taki poważny, kwestia ustawień i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Zanim zaczniecie masowo wyprzedawać płyty na Nforce 3, to proponuję przejście na Windows XP 64 bit i zainstalowanie najnowszych sterowników pod ten system ( nawet jak to będą alphy- byle numerek wersji był jak najwyższy). Może pomorze, bo coś mi się wierzyć nie chce, żeby ten problem był aż taki poważny, kwestia ustawień i tyle. 1645375[/snapback] Ja juz to przerabialem.Nie dosc ze potoki odblokowywujesz na slepo to jeszcze nie mozesz podkrecic karty wiec co mi z tego ze nie ma freezow :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 (edytowane) No Panowie! Myślę,że problem freezów rozwiązany :) Zrobiłem tak jak Lukk: - odinstalowałem stery od płyty głównej - zainstalowałem wszystko oprócz garta, dźwiękówki,ethernetu i IDE - restart i instalacja GARTA - ponowny restart - instalacja najnowszych sterów 78.01 I wszystko śmiga bez problemów, nawet NFSU2 który nie chciał nawet działać na sterach 77.77. Karta kręcona na 380/850 :) Poza tym: fast writes i sideband addressing wyłączone :) Edytowane 12 Września 2005 przez SAVER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Ja wlasnie przeszedlem spora czesc D3 RoE i zadnego freeza (swoja droga jednak wciaga jak podstawa,nie moglem sie przemoc w to grac az wkoncu sie przemoglem i warto bylo).Gralem ponad 2H i 0 freeza.Czyshby mi zostaly tylko pozostalosci w 3dmarku ?:) Sprawdze jeszcze jutro Wasz sposob.Jesli on okaze sie skuteczny to.mmmm :) Wazne jednak, ze jestesmy juz ku celu rozwiazania problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Ale freezow nie ma w OpenGL :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARUDee Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 (edytowane) WITAM !!! NO więc sprzęt jak w podpisie .... 0 FREZOOW !!! a teraz was zaciekawie. Byłem posiadaczem fic au13 (nawet całkiem całkiem) ale jak wpakowałem tam 6800 to zaczęły się .. trudne słowo ... freezy ... nie było sposobu wyeliminowania więc postanowiłem zmienić mobo :] i na moim abicie an7 null freezów od początku ... karta zjarana na 16/6 410/950 i git. Przez wymianą to w cs'a grać się nie dało ... skręcałem to 3 czasem po 5 freezów. Ale wydałem już te 250 zeta na mobo i chodzi jak złoto :] Ale mam drobny problem w tej chwili .... zakupiłem MoH Pacific Assault. Załączyłem na full detalach z aax4 afx16 i w frapsie pokazuuje niby ~50 fps ale mam problem. Chodzi o to że jak jest większa ilość detali (np. dużo drzew wybuchów itp) to gra reaguje na myszę z lekkim opóźnienie. Cholerka przeszkadza to bardzo i w praktyce uniemożliwia szybkie, celne strzelanie ... Co to może być i jak to wyeliminować ?? W Far Cry podobnie. Niby 50 fps a takie coś .... Z góry dzięki za support i ... Pozdrawiam :] Edytowane 13 Września 2005 przez dARUDee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 WITAM !!! NO więc sprzęt jak w podpisie .... 0 FREZOOW !!! a teraz was zaciekawie. Byłem posiadaczem fic au13 (nawet całkiem całkiem) ale jak wpakowałem tam 6800 to zaczęły się .. trudne słowo ... freezy ... nie było sposobu wyeliminowania więc postanowiłem zmienić mobo :] i na moim abicie an7 null freezów od początku ... karta zjarana na 16/6 410/950 i git. Przez wymianą to w cs'a grać się nie dało ... skręcałem to 3 czasem po 5 freezów. Ale wydałem już te 250 zeta na mobo i chodzi jak złoto :] Ale mam drobny problem w tej chwili .... zakupiłem MoH Pacific Assault. Załączyłem na full detalach z aax4 afx16 i w frapsie pokazuuje niby ~50 fps ale mam problem. Chodzi o to że jak jest większa ilość detali (np. dużo drzew wybuchów itp) to gra reaguje na myszę z lekkim opóźnienie. Cholerka przeszkadza to bardzo i w praktyce uniemożliwia szybkie, celne strzelanie ... Co to może być i jak to wyeliminować ?? W Far Cry podobnie. Niby 50 fps a takie coś .... Z góry dzięki za support i ... Pozdrawiam :] 1647464[/snapback] Ameryki nie odkryles.Pomysl ze zmiana mobo juz tkwil wszystkim od dawma :P a co do FC i MOHPA to te gry tak maja.Ja mam to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) chociaz mam nf2 to tez mi sie grafa wypie...la ,tzn testuje tylko na markach i fear,w markach mam kilka zacinek-zawsze w tym SAMYM miejscu i tego sie niepozbylem :(, ale fear juz mi sie nie wywala :P Zrobilem tak: -istawilem w biosie identyczne wartosci gpu i pamieci dla wszystkich trybow (2d/3d/thrtl) i idento napiecia dla tych samych trybow Jesli niema zmian napiec i mhz --karta pracuje caly czas tak samo i niemusi sie przetaktowywac,a i zmiany napiec to raczej tez korzystnie nie wplywają-- niema tez i zacięć :P Wiem ze tez tym ameryki nie odkrylem,ale moze ktos jeszcze o tym niewie. pzd ps.pomysl we wspolpracy z alienth -thx :D Edytowane 14 Września 2005 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 przecież leadtek ma orginalnie tak ustawione w biosie wogóle nie ma trybu 2d i throtle ustawionego , tylko 3d jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 poszukaj to znajdziesz :P a czym edytujesz?? zapodaj nibtora 2.4 i ustaw performance level na 3 ,lub tools->perf table entries-> activate 2d mode---i ustawiasz wszystko, ale to od wersji 2.4 bo na 2.3 to niemoznabylo throtle ustawiac (choc nie dokonca jestem przekonany czy ten parametr dziala wlasciwie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) nibitor 2.4 patrzyłem , nvidia editor 3.0 zawsze to samo chyba że samemu sobie ustawisz dodatkowe tryby pod windą też 2d i 3d te same zegary , napiecia nie podnosze bo mam artefakty na 1.4v nie wiem czemu nawet na standardowych zegarach , spróbuje jeszcze 1.3v , ale arty nie są od potoków czy vertexów bo blokowałem , na mosfety przykleiłem radiatory więc moge spać spokojnie raczej karta nie padnie Edytowane 14 Września 2005 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 (edytowane) Moglbys dac fotke jak poprzyklejales te radiatorki? a ja jade na 1.2 bo niekrece mocno,a i tak 415mhz wycisnalem bez artow a nibtor u mnie wyglada tak: fotka Reszta jest mniej istotna w tym momencie, zresztą nic wiecej niezmienialem,choc ciekawe sa jeszcze opcje timingow->moze juz je ktos rozpracowal B) Edytowane 14 Września 2005 przez jurek911 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 I jak w koncu z tymi frezami na NF3 ??? Bo tak sobie mysle jakbym zamiast mobila do mojego soltka sprzedal mobo z bartkiem i kupil sempa 2.8 na gigabyte K8NS (kolo gdzies tutaj mi podpowiedzial). Spewnością to by mi dalo duzo wiekszy przyrost wydajnosci , bo fsb 190 max to i tak niewyciągnie max z karty,a na tego sempa to "podobno" na fsb 270-300 mozna wykrecic. Ale co mi z tego jesli frezy, no chyba ze te pomysly co powyzej są skuteczne i fezow juz niema na nf3. Wiec jak??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...