Skocz do zawartości
Gość

Gf6800,6600,5900,itd.-freezy,zacinki,problemy

Rekomendowane odpowiedzi

"Lukk"- niestety nic to nie dało :(.

Zrobie pod koniec tygodnia format i zdam relacje.

A i napiszcie dokładnie w jakiej kolejności instalowaliście stery, bo w końcu już nie wiem. Piszecie że najpierw stery mobo bez garta restart i gart ale czy wcześniej stery od grafy to już nie napisaliście. Znaczy sie kiedyś może było, ale wolałbym w jednym poście, a nie porozrzucane po całym forum.

Może niech to napisze "leborg" bo on ma taką samą płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Lukk"- niestety nic to nie dało :(.

Zrobie pod koniec tygodnia format i zdam relacje.

A i napiszcie dokładnie w jakiej kolejności instalowaliście stery, bo w końcu już nie wiem. Piszecie że najpierw stery mobo bez garta restart i gart ale czy wcześniej stery od grafy to już nie napisaliście. Znaczy sie kiedyś może było, ale wolałbym w jednym poście, a nie porozrzucane po całym forum.

Może niech to napisze "leborg" bo on ma taką samą płytę.

1659581[/snapback]

ehh, dwie strony wczesniej

kurcze zaczelem sie bawic tym gartem i dostałem freezów ;] ;] ;] ;]

dobrze ze jestem wystarczająco elosprytny by cos wymyslec....

mi pomogly nastepujące czynnosci

fast writes off [;

instalacja sterow od mobo na nowo, z tym ze bez garta! ;]

stery od grafy

uruchomienie ponownie komputera i instalacja sterow od garta

moze komus pomoże [;

połamania socketu [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh, dwie strony wczesniej

połamania socketu [;

1659698[/snapback]

OK - tak zrobie,Leborg,mam nadzieje ze to zadziala bo ja nie to sie poddaje :( Zmienilem bios z napieciem na 3d,trhottle i 2d na 1.4v i 3dmarka 2001 juz przechodzi ale fear - ciagle to samo :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tez mam nieraz freezy [; przez avasta, jak sie sciąga nowa aktualizacja...

oprócz tego czysto.....

życie zaczyna robic sie całkiem miłe, co? ;]

1658905[/snapback]

a żebyś wiedział :) dzis znowu sesyjka Fahrenheita była..ok. 3H..bez freezów :) ide spać :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sledze juz od jakiegos czasu dyskusje na ten temat i widze ze rozwazany jest problem kart kraficznych na agp i plyt na NF 3.

Moje pytanie jest takie czy ktos z was ma problem z NF4 i karta na PCI-E (sprzet taki jak w podpisie). Problem objawia sie tym ze podczas grania w gry roznie czasami po kilku minutach czasami dluzej windows xp(sp2) wywala mnie z gry z komunikatem ze program wykonal niedozwolona operacje.

Testowalem juz wiele sterownikow do grafy i do plyty glownej, reinstalacje windowsa. Nie wiem czy to jest wina kiepskich sterow czy moze sprzetu.

Jak ma ktos jakies dobre pomysl to z checia ich wyslucham.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy co masz na mysli mowiać ram ? Co konkretnie mam sprawdzic ?

Dodam ze timingow nie zmienialem lece na standardowych.

Spróbuj przetestować pamięć operacyjną RAM np. programem memtest86+ lub goldmememory , czy nie wywala błędów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dzięki lukk'owi udało mi sie rozwiązać "zacinki" :D

Zrobiłem reinstalke windy, zainstalowałem wsi jak w jego opisie i ZERO zacinek :D .

P.S. Nie wiem jaki to ma związek ze sprzętem - przecież moja płyta to NF2...

Ale i tak jestem zadowolony. Dzięki LUKK :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Dzięki lukk'owi udało mi sie rozwiązać "zacinki" :D

Zrobiłem reinstalke windy, zainstalowałem wsi jak w jego opisie i ZERO zacinek  :D .

P.S. Nie wiem jaki to ma związek ze sprzętem - przecież moja płyta to NF2...

Ale i tak jestem zadowolony. Dzięki LUKK :D  :D  :D

1662147[/snapback]

tylko powiedz mi jeszcze czy najpierw zainstalowales stery do plyty BEZ GARTA?? potem restart i sam GART?? czy od razu wszystko?? bo ja juz kurcze nie pamietam jak to robilem (pisalem w ktoryms poscie ze instalowalem Windowsa 2 x i nie pamietam za ktorym co robiłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tutaj ktoś mi pomoże.

Posiadam monitor LCD Samsung 710t 17", którego rozdzielczość wynosi 1280x1024. Niestety w niektórych grach (np. BattleField 2, FEAR demo) nie mogę ustawić tej rozdzielczości, a największa możliwa to 1152x864 (a wiem, że normlanie można ustawić wyższe rozdzielczości). Są tez takie gry, gdzie ustawiam tę rozdzielczośc bez problemu. W Windowsie i 3d Mark'ach także nie ma z tym problemu.

Pozostały sprzęt to Leadtek 6800 128MB AGP, płyta Asus IS7-E2. Zarówno do monitora, karty graficznej jak i płyty głównej mam zainstalowane najnowsze sterowniki. Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko powiedz mi jeszcze czy najpierw zainstalowales stery do plyty BEZ GARTA?? potem restart i sam GART?? czy od razu wszystko?? bo ja juz kurcze nie pamietam jak to robilem (pisalem w ktoryms poscie ze instalowalem Windowsa 2 x i nie pamietam za ktorym co robiłem)

1662164[/snapback]

Inastalowałem według twojego opisu: najpierw stery bez GARTA, restart i GART.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Sideband,ale niestety ja juz sprzedalem karte.Stwierdizlem,ze przynajmniej oddam dlugi wezme gorsza ale w miare przyzwoita ,no i ATI tylko i wylacznie bo na NV nie chodzi NFS2SE :P Hehe - a tak serio to poprostu mam dosyc problemow z NV,z ATI bylem zadowolony.Myslalem,by spowrotem wrocic do starutkiego 9700pro bo przy tym procu by mi styknal,ale zdecydowalem sie na X700pro.Karta na poziomie 6600gt a zadnych freezow,smutow no i ATI.Bynajmniej i tak dzieki za pomoc,kto wie,moze by poskutkowalo,jednak teraz to za pozno :( Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Od ok. miesiaca jestem posiadaczem nowego kompa ktorego sam skladalem:

K8NS

Sempron 2500 64Bit

2xElixir 512 cl3

Samsung 80GB-Sata

MSI 6800LE

Modecom Feel 400W

Po zlozeniu go zaczalem instalowac rozne gierki demka itp. Jednym z dem byl BattleField2. Byla to jedyna gra na ktorej zaczely sie problemy. Demo mialo ograniczenie - 10min gry. Ale do konca gry udalo mi sie dotrwac tylko raz poniewaz za kazdym innym razem kiedy w to probowalem grac wylaczal mi sie monitor i jedyne co moglem zrobic to zresetowanie kompa lub wylaczenie i ponowne wlaczenie). Probowalem jeszcze kilka razy zagrac ale zawsze to samo.

Wszystkie inne gry(DOOM3,Dungeon SiegeII, Fable,jakies tam demka, 3Dmarki 03,05) dzialaly bez problemu, wiec pomyslalem ze demko B2 jest jakies niedopracowane i poczekam na pelna wersje. Zapomnialem napisac ze na codzien siedze na karcie odblokowanej do 12/6 bez Oc poniewaz duzo z niej nie moglem wycisnac(350/720). Ale przywrocenie karty do do standardowych ustawien 8/4 nie zmienilo nic(demko dalej sie resetowalo).

W miedzy czasie(kiedy czekalem na pelnego B2) podnoislem napiecie GPU na 1,5 aby poprawic osiagi Oc(ale niewiele pomoglo-GPU 370) oraz podkrecalem procka( 7x280-1,5v -wiecej nie probowalem). Chodzilo wszystko stabilnie na Doomie3 ktorego na tych ustawieniach przeszedlem. Po doomie zachcialo mie sie Far Cry'a.

I tu problem resetow powrocil. Bywalo roznie raz gralem 10 min, raz 30min a zdazylo sie ze po 2min sie wylaczyl. W koncu dorwalem Full B2. I niestety rozczarowanie. Raz da sie grac 5min drugi raz reset po 5 sek. Zaczalem sie bawic stewrownikami do grafy, do plyty (Nforce3). Instalowalem nowe, stare i nic.

I okazuje sie ze problem wystepuje w wiekszosci gier(FEAR, Far Cry, Morrowind, i jeszce pare innych)

ZAinstalowalem rowniez CS:Source. Tam z ciekawosci wlaczylem sobie ten test wydajnosci. Zgadnijce co sie dzieje:) Ale w tej gierce jest najciekawiej. W niej reseta mam dokladnie w tym samym miejscu(mniej wiecej w 1/3 testu) Jak przeszlo to miejsce(raz na 10 razy) to reset byl w innym(pod koniec). Ale zawsze w jednym z tych dwoch. Oczywiscie w czasie tych problemow przywrocilem standrdowe ustawienia na procku i grafie. Wrocilem rowniez z napieciem na GPU na 1,4. Nic nie pomoglo. Wiec pomyslalem ze jest to wina sprzetu. Wlaczylem jeszce MemTesta ale w ciagu godzinnego testu nie bylo bledow. Wzialem grafe i pamieci do kumpla do sprawdzenia. Kumpel ma niestety zasilke 300W NoName. Ale mimo to wsadzielm grafe do jego kompa. U niego wygladalo to tak:

Dungeon Siege II chodzil bez problemu Natomiast B2 zresetowal sie juz przy uruchamianiu gry( w taki sam sposob jak u mnie-wylaczyl sie monitor).Doszedlem do wniosku ze dalsze testy u niego nie maja sensu ze wzgledu na zasilacz. Wiec Wziolem jego grafe(FX5200) i pamieci(512) do siebie. Wsadzilem i zaczalem testy. B2 chodzi CS:Source chodzi. Zmienilem jego pamieci na swoje. Powtorzylem testy. Wszystko Ok.

Wiec wniosek taki: albo walnieta grafa albo moj zasilacz nie wyrabia.

Tylko zastanawia mnie jak to jest ze DOOM i 3dmarki dzialaja bez problemow a inne gry nie. Wedlug mnie gdyby byl zasilacz za slaby to wieszalo by sie na wszystkim, podobnie z grafa. Mimo ze siedze w kompach juz od kilku lat nie potrafie rozwiazac tego problemu(brak mi juz pomyslow) zwracam sie do forumowiczow Tweaka w nadzieji ze bystre glowy:) pomoga mi rozwiazac ten problem.

Wiem ze troche duzo napisalem ale chcialem jak najdokladniej przedstawic ten problem.

Jezeli problem lub podobny byl poruszany to Sorki ale niemam mozliwosci dokladnego przegladniecia tego forum poniewaz nie mam netu. Teraz siedze w bibliotece w szkole.

Z gory THX

P.S. Przegladnalem tak pobieznie ten temat i ktos tam pisal o Black Screenie na 6800LE. Jezeli moj problem to wlasnie to prosze was bardzo o podanie linka do tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI 6800LE

P.S. Przegladnalem tak pobieznie ten temat i ktos tam pisal o Black Screenie na 6800LE. Jezeli moj problem to wlasnie to prosze was bardzo o podanie linka do tego tematu.

1683961[/snapback]

Trochę zbyt pobieżnie przejrzałeś ;)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...9entry1617869

Niestety, mój entuzjazm zmalał do zera. Po 3 tygodniach od zrobienia mod'a, Black Screen'y powróciły ze zdwojoną siłą. Praktycznie w nic już nie można pograć. Wymieniłem jeszcze kondensator na Jamicon'a stosowanego w płytach głównych, ale efekt jest dokładnie ten sam, może nawet gorszy. Będę musiał napisać do gościa z xtremesystems, czy istnieje 100% sposób na eliminacje BS'ów (w końcu wymiana kondensatorów we własnym zakresie to utrata gwarancji a i pewności chyba nie ma, że za miesiąc znowu się nie zacznie). Jak nie, odsyłam ją do reklamacji (ale jak nie oddadzą mojej 16/6 to będzie dopiero dramat).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TAk sie sklada ze ta strone czytalem ale nie znalazlem rozwiazania. MOze ty moglbys mi pomuc i napisac jak to zrobic?

Bede bardzo wdzieczny.

1685842[/snapback]

Przecież masz zdjęcie i opis co i jak trzeba zrobić. Musisz dołożyć kondensator na klej (żeby nie tracić gwarancji). Ale i tak po kilku tygodniach znowu zacznie gasnąć monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem black screena tylko raz i tylko w DOOM3. Okazało się,że DOOM3 jest wrażliwy na asynchroniczną pracę CPU względem RAMu.

CPU miałem wtedy na FSB 245 , a RAM(dzielnikiem) na 200.

W każdym razie monitor nie gasł tylko ekran się robił czarny. Ale tylko w DOOM3. Komp się nie wieszął ale musiałem zamykać grę z menedżera zadań.

A wsio inne chodziło.

Teraz mam CPU ustawione na 223(synchronicznie z RAM) i nie ma żadnych problemów.

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam nie widze zadnego zdjecia i opisu. W moim przypadku wylacza sie monitor i jedynym rozwiazaniem jest zrestartowanie kompa. Po za tym wszystko chodzi synchro. A jest jakis 100% sposob na pozbycie sie tego problemu? A w ostatecznosci wymienia mi karte czy naprawia mi ta?

Edytowane przez Cisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widm

Mam podobny problem z grafia gigabit n66128dip w 3d marka po podkoraęcenić jej na 440/670 Mam frezzacinkiki i inne [ciach!]a, w driver 3 taz to mam w rescie jest ok poza małymi wyjątkami. I z doświadczenia zauważy łem że gdy otworzę okno i obudowę kompa ustają przycinki oraz gdy zmienię stry na inne w 3dmarku03 giną frez ale pojawiają sie winnych grach w których przedtem na innych sterach nie miałem tego problemu! Moja rada to czekać kiedy przyją mrozy około -20C otworzyc obudowę kompa i okno przy którym stoi nałożyc korzuch i grać bez freezów, albo czekać kiedy invidia poprwawi to w nowych sterach ale to mało prawdopodobne!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi