piet Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Ja mam dosyc 6800. Gdy mialem abita nf7 freezy byly okazjonalnie a na nf3 moge tylko odblokowac potoki, nawet smo o/c bez odblokowania juz przy 370/830 zwalnia karte, co ciekawe predkosc fps spada wtedy mniej wiecej o polowe (a karta zachowuje sie jakby byla taktowana 250/600). Problem wystepuje u mnie pol roku od czasu przejscia na A64.Szkoda mi tylko mojej Neo 2 platinium bo to dobra plyta.Temat sledzilem od poczatku, coc nie spodziewalem sie zadnych suksesow, na 5900 + nf2 tez to mialemKarta zwyczajnie nie dziala z podkreconymi zegarami.Pretencji miec nie moge bo bez o/c karta dziala bez zarzutu.dodam tylko ze wykorzystalem wszystkie mozliwe sposoby zeby cos temu poradzic... zostal ostatni najgorszy wariant- w przyszlym tygoniu ide po 7800GTX z DFI Sli-d. I znowu jak wyliczylem upgrade co 6 m-cy za 1,5 patyka.Zawsze mowie,ze nigdy wiecej i co???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Jak wył. Side Band Addressing ? Wiem było już powiedziane że w powerstripie, ale może ślepy jestem ale nie moge tego znaleść. Albo prosiłbym o jakąś alternatywe. Do tego sposobu instalacji lukk'a trzeba robić reinstalke czy nie ? EDIT: ale sie zn00biłem ;p w RivaTunerze jest jak wół, Side Band Addressing forced off Edytowane 13 Listopada 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Ja nie mam zadnych zacinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 zacinki to tez kwestia hardware'u,bo np ja nic niereinstalowale, tylko przelecialem dc stery, zapodalem nowe (nawet testowalem z 5 roznych) ,system mam zasyfiony jak cholera,a freezow niemam :) co prawda zaliczylem ze 2-3 autoresety podczas 3dmarka (w ciagu ok 3 miesiecy),ale przypuszczam ze to mogla byc wina pamieci, albo przegrzania mosfetow na grafie,bo (jesli ktos czytal wczesniej to wie) gorące jak cholera,a bez radiatora u mnie chodza. tak to juz jest ze nawet te same modele sprzetu w kompie ,a nawet rev u jednego smigają a u innego nie <_< pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 freeze tez moga byc powodowane przez zamola dostepna ilosc pamieci ram np jak mailem ustawione w biosie 256mb dla textur to czasme zdazaly sie przyciniki w gra jak wszystko bylo na maxa ustawione ale z kolei jak dalem 512 przyciniki mialem na poczatku jak sie dogrywala mapa a potem wszystko smigalo jak nalezy jak dla mnie wniosek jest 1-en 1.5gm ramu a bedzie dobrze na jakies 12miechow :] a pukico ram def Xt i niwelacja freezow za free :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 jaka jest w końcu ta magiczna sekwencja instalacji sterów ? 1. stery do mobo bez gart i potem jak? 2. gart 3. stery do grafy ? Ile ramu ma iść na AGP 256/512 ? mam 1GB ramu Aha przez co są powodowane restarty kompa ?? :/ Gram sobie ok. 10min. w FEAR'a i nagle łapie mnie przycinka, myśle że to freez a tu zamiast gierka sie odciąć to dostaje restart Oo Za bardzo podkręcona grafa 400/900 w stosunku do taktowań na poprzedniej platformie (420/955-byłe taktowania codziennego użytku) to raczej mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) mobo bez gart-> gart asusa wraz ze strami reszta -> :D na agp 512 z tmy ze dobrze by bylo uzwyac ram def xt zeby odgracic ram tak do poziomu 850-900mb i styknie zobacz czy ram ci sie nie przegrzewa Edytowane 13 Listopada 2005 przez watow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 ram def xt - o co wlasciwie z tym chodzi ?? bo niejarze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) ja tyż nie :| czy ASUS Enhanced Driver to jest asusuowy GART ? Edytowane 13 Listopada 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 jak wlorzysz plytke do napedu bedziesz mial instaluj garta i to zrob :] a jak nie to przeszukaj plyte i nagraj go recznie bo side-baned podnosci wynik w 3dmarku ale spowalnia gre jak sie robi bordel na ekranie dlatego polecam garta asusa ram def xt 2.71 <---- program do defragmentacji ramu a wzasadzie do rozpychania przyklad mam 1024 ram jak zaladuje winde to mam 750 wlacze gre warpi pogram ze 30 minut wylacze mam juz 800-850 mega wolnego ale przez 30minut gra mi warpila wiec nie dobrze . wrocimy do zaladowania windy odpalam ram def xt zapetlam go na chwile ma 899 mb wolnego system wydaje sie byc strasznie zmulony ale to nic odpal gre wylacz i masz jakies 880 i win sie nie muli wbrew pozorom nastepnie wlacz gre jeszcze raz i ciesz sie ze dziala jak powinna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 greg a tak z ciekawosci moze przypadkiem sprytnym ruchem zminiles taktowanie agp z 66.666666666666666666... na 68 zeby nie bylo problemow z blokada :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Już sobie poradziłem z restartami - grafa za mocno OC :/ W marku przechodziło a w FEAR sie restartowała. To trzeba reinstalować sys do tej sekwencji instalacji sterów, czy nie ?? Bo nikt mi nie odpisał. BTW. Watow mam AGP na 66 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 e no wlasnie, blokada nietrzyma jak sie kreci procka spod windy,ale jak choc troche podniesiesz w biosie to trzyma, to mam pytanie czy to chodzi zeby wystarczy podniesc fsb/htt ,czy agp i/lub pci tez trzeba podniesc ,zeby blokada trzymala ??? bo ostatnio robilem testy clockgenem i mi sie komp wywalal/resetowal, to niewiem, czy to wina procka, czy to moze ze wzgledu na to agp/pci ??? ale clock gen niepokazywal wzrostu tych wartosci. to jak to jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) blokady bo wiesz 66mhz to jest 66.(6) i analogicznie pci sprobuj ciagnac do pelnchy wartosci garta od asusa nagrasz i wszytsko :] (testowalem to na bf2 i AA sideband suck ) robilem tez dzis lepszy test na agp 90 mhz i fsb 205 w 3dmark03 doszeldlem do londowiska a z 100 padl przy pierwszym wybuchu na samolotach tak samo szybko jak z 66 z kolej 70 padl w windzie na proxycon 80 jak odszeld od okna smieszne :D Edytowane 14 Listopada 2005 przez watow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No nagrałem wszystko czyli: stery do mobo bez gart, potem restart i gart asusowy, potem restart i stery do grafy. Wszystko cacy pięknie tylko cosik muli ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 a defragmentacje zrobies? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa to tą defragmentacje ramu też trzeba zrobić nie zrobiłem ;p EDIT: Watow jest cacy, wszystko chodzi super, THX Edytowane 15 Listopada 2005 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 kurde jestem cacy hehehe =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Problem występuję także na PCI-E. Karta: Winfast PX6800 GPU: 325@430 MHz RAM: 600(!)@860 MHz chłodzenie producenta (Zalman VF700-Cu już jedzie :D ) Sterowniki: XTreme-G 81.89.v2 Testowana: wszystkie 3DMarki i rthdribl v.1.2 bez artefaktów, temperatura w stresie GPU 60C, RAM 40C (buda zawsze otwarta) Problem: wieszające się lub "freez" gry openGL i nie tylko na tych sterownikach, na 81.50 WHQL + inne również (Enemy Territory, CoD) :? nie zauważyłem problemu z grami DirectX Far Cry, HL2: Lost Coast, F.E.A.R Po pewnym czasie, różnie 30 min, 1,5 godz grafa wykonuje freez... czasem się odcina czasem reset :| Coś wybadam to zapodam. Wczoraj nie miałem żadnych kłopotów :/ Sam nie wiem o co tu chodzi :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 tez w cod mam takie bs ze mi sie tnie ale w 1 wystarczylo apg aprture size dac na 128 zeby przestalo sie chrzanic ... ale et chodzi wzorowo ;] cod2 tak sobie :\ ale moze nowe stery to naprawia :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) "tez w cod mam takie bs ze mi sie tnie ale w 1 wystarczylo apg aprture size dac na 128 zeby przestalo sie chrzanic" - karte mam PCI-Express :/ Właśnie mam w łapkach zalmana VF-700 Cu i trochę cykora bo nigdy tego nie robiłem :) Zaraz biorę się za montaż. EDIT: Zalman już pracuje nad mojm GF :D Temperaturki w stresie (test rthdribl) GPU: 49C (było 60) i RAM: 33 (było ok. 40) Temperatura RAM troche mnie zawodzi ale ponoć po 24h dopiero to coś pod radiatorami zacznie spełniać swoja role w 100%. Zobaczymy :D Edytowane 15 Listopada 2005 przez P!xelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 (edytowane) Ja tam rodziny 8X.YZ w ogóle nie lubię, tak jak i 77.XY. Albo 71.89 albo 78.XY lub 79.XY są ok. Najstabilniejsze jednak 71.89. A sterów XG mój komp w ogóle nie trawi. Mam lagi, przycinki w GTA:SA na przykład, przekłamania w texturach w C&C: Generals i "tarcie" boiska w FIFA 2006. Edytowane 15 Listopada 2005 przez Hirotaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 wiem ze masz pci-e ale nie ma tam jakies podobnej opcji podalem to zeby cie naprowadzic na jakies watek do zaczepienia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Problem występuję także na PCI-E. Karta: Winfast PX6800 GPU: 325@430 MHz RAM: 600(!)@860 MHz chłodzenie producenta (Zalman VF700-Cu już jedzie :D ) Sterowniki: XTreme-G 81.89.v2 Testowana: wszystkie 3DMarki i rthdribl v.1.2 bez artefaktów, temperatura w stresie GPU 60C, RAM 40C (buda zawsze otwarta) Problem: wieszające się lub "freez" gry openGL i nie tylko na tych sterownikach, na 81.50 WHQL + inne również (Enemy Territory, CoD) :? nie zauważyłem problemu z grami DirectX Far Cry, HL2: Lost Coast, F.E.A.R Po pewnym czasie, różnie 30 min, 1,5 godz grafa wykonuje freez... czasem się odcina czasem reset :| Coś wybadam to zapodam. Wczoraj nie miałem żadnych kłopotów :/ Sam nie wiem o co tu chodzi :unsure: sądze że to moze byc przez zbyt duzo MHz na GPU..obniż troszke i wtedy zobacz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusek Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Nie wiem co wy macie w tych swoich kompach powalone ale u mnie nia ma zadnych zaciec.Mialem Wczesniej FX5900ultra i tez nie bylo zadnych problemow.Instalowalem zawsze najnowsze dostepne stery i zawsze bylo wsio ok.W gry gram zawsze okolo 3-4 godzin non stop i w zadnym momecie nie bylo problemow.Czasem bylo male żabkowanie ale to tylko dlatego ze dogrywalo sie cos z twardego.(czas dokupic wiecej ramu)We wszystkie gry gram w najwyzszych mozliwych detalach.no chyba ze ilosc klatek nie pozwala plynnie grac.Nie jestem wymagajacy co do ilosci FPS.Wole miec ladna grafike niz duzo FPS. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 No patrz, może dlatego że nie masz nForce'a 3 ani 6800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 przeciez on pisze ze nie jest zbyt wymagajcy w stosunku do fps pewnie ma 3fps i sie cieszy ze gra ladnie wygalda :P i to na niby 512 ramu ma mu smigac smiech na sali... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P!xelek Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 sądze że to moze byc przez zbyt duzo MHz na GPU..obniż troszke i wtedy zobacz :) Zgadza się :) Obniżyłem taktowanie rdzenia do 420 MHz za to podniosłem pamięci do 890 MHz , pograłem z godzinkę i wszystko było ok. Imo coś z prądem nie jest tak, trzeba by to jakoś policzyć. Max na pci-e to 75W, dodatkowej zasiłki na karcie - brak. Jest jakiś soft który poda mi np. napięcie rdzenia i pamięci na karcie? A jak z freez'ami na innych systemach? WinXp x64? Są nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 (edytowane) na extrem sys forum bylo opisane jak zrobic missing molex moda zainteresuj sie tym :] xtremesystems.org chyba jakos tak... Edytowane 16 Listopada 2005 przez watow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilM Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Nie no, ludzie, nie załamujcie mnie, na dniach mam zamiar przesiąść się z Abita Nforce2 + AMD XP2000+ (jak w podpisie zresztą) na platofrmę Sempron 64 + Epox 8KDA3I rev. 3.2 (taka jak tutaj - http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=158-13). Płyta jest na nForce3... Obecnie nie mam żadnych problemów z moją karta, nic sie nie dzieje, żadnych zacięć czy innych freezów, jest ok. Ale jak poczytałem ten wątek, to strasznie sie zaniepokoiłem tym, że mogą wystapić problemy. Nie ma żadnego sposobu, by problem dziwnych zacięć nie występował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...