dzidzion Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Dziwne jest to,że zmienia się napięcie GPU poniżej 30st.Wg.mnie to jakijś BUG lub faktycznie sterownik przewiduje zmiane napięcia dla temp. poniżej 30 st.C Riva Tuner->Hardware monitoring->Setup->Zaznacz core VID "ptaszkiem"->Setup->More->Autoselect(lub wybierz odpowiedni tryb interpretacji VID).W ten sposób dowiesz się na jakie napięcie ustawia sterownik dla GPU.Powinien zmieniać je po przejściu w tryb 3D. Odczyt RAW ,który teraz masz ustawiony niczego praktycznego nie pokazuje. Wg mnie BUG.Podobną przypadłośc miały GF7800-ale nie śledzilem tematu ,ale sądze, że zostalo to poprawione. @sideband he he-poniżej zera.tak jak wsppomnialem -nie śledzilem tematu.ale powyzszy problem może wskazywać na podobny bug. wlaze w te opcje i niestety nie moge zaznaczyc autoselect :/ widze, ze albo trza bedzie poczekac za jakimis nowymi biosami albo edytorami biosow lub sterami...no chyba ze wewale jakas podkladke mikowa,bo jak wewalilem tasme dwustronna to temperaturka w mig podskoczyla do 90 stopni :) jest jeszcze taka mala zaleznosc....jak karta ma ponizej 30 stopni( jest zwolniona to spokojnie moge jej ustawic zegar na 650 MHz i chodzi bez zadnych artow :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Znowu sie za szybko ucieszylem :[ Dzisiaj po godzinie gry w F.E.A.R.'a znowu calkowity zwis + zmiksowane dźwięki! Zaczyna mnie to coraz bardziej wkurzac, nie idzie pograć. Macie jakieś pomysły :|? Edytowane 14 Lutego 2006 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 próbowałeś odkręcić procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Puscilem go na standardowym napieciu na 10,5x200Mhz=2100 Mhz (Jego standardowe taktowanie to 2075mhz) i zwisy nadal są :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 (edytowane) Puscilem go na standardowym napieciu na 10,5x200Mhz=2100 Mhz (Jego standardowe taktowanie to 2075mhz) i zwisy nadal są :(no a czy twoj procesor standarotwo chodzi na magistrali 200?! u mnie tak samo bylo na 9x200 zwis a na orginalnych ustawieniach 13.5x133 wszytko gra :) teraz mam 11x200 1.93V troche duzoo ale jak narazie chodzi.... Edytowane 14 Lutego 2006 przez nerc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 Witam. Mam do Was pytanie. Mam nową grafikę Asusa 6800 V9999/td. Przeinstalowałem system, zainstalowałem nowe sterowniki i narazie jej nie podkręcałem ani nie odblokowywałem. Mój problem polega na tym, że podczas grania w gry przy obracaniu postacią widać paski. Widać to głównie przy Doomie 3. W tym filmiku przed grą też to widać. W grze Battlefield Vietnam również to widać, chociaż mniej. Fps-y mi wtedy nie skaczą. Przy obracaniu postacią są w granicach: Doom 3: 50-61fps a w Battlefield: 110-160fps. Mój komp to Pentium 4 3,06@3,15 chłodz. Box, płyta główna Gigabyte GA-8IPE-1000-G 512 ddr Kingston. Czym to może być spowodowane. Wgrywałem różne sterowniki i nic. Oddać kartę to serwisu czy jeszcze można coś zrobić :blink: . Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 dobra tez mysle ze to raczej nie jest niedovoltowanie procka, -komp chodzil pare godzin odpalilem gta, pogralem z 10minut zwis. teraz mam ustawienia 200x11 1.8V, ale napiecie na chipsecie 1.7V wczesniej 1.6V testujemy dalej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) NERC, nie chce sie znowu zbyt wcześnie łudzić ale wygląda na to że pozbylem się zwiech, rozwiązaniem było wgranie oryginalnego biosu do mojego Abit'a NF7, widze ze ty tez masz modyfikowany. Moze tez sprobuj :] A co do: no a czy twoj procesor standarotwo chodzi na magistrali 200?! u mnie tak samo bylo na 9x200 zwis a na orginalnych ustawieniach 13.5x133 wszytko gra :) teraz mam 11x200 1.93V troche duzoo ale jak narazie chodzi.... Moj procek stock'owo jest na 12.5x166 a na standardowym napieciu chodzi na 10,5x200. Po zwiekszeniu napiecia jak w sygnaturce chodzi na magistrali 220 oczywiscie synchro z pamiatkami. Edytowane 15 Lutego 2006 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerc Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) @moreno orginalnego biosu tez probowalem i zwiechy byly. kurde sam juz niewiem :mur: jak dovoltowanie chipsetu (narazie dziala bez zwiechy) nie pomoze to zmienie bios na orginalny i dalej bede probowal... Edytowane 15 Lutego 2006 przez nerc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) Ja wgrałem ostatecznie bios od Tratsa 619R2 CPC OFF. Na oryginalnym karta sie nie zwieszała ale proc i pamięci się gorzej kręciły, a na tym też nie ma zwiech i się ładnie kręci. Polecam. Jak cos to tu link do biosa, przetestuj: http://downloads.hwtweakers.net/bios/AMD_k...27_619R2_2T.zip Pozdro Edytowane 15 Lutego 2006 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 :) Na starym NF7-S też mam tratsa 619R2 ale 1T :) To mój ulubiony BIOS. Zwiechy miewałem gdy na Merlinach próbowałem jechać. Tyle, że były one zupełnie nieuzasadnione, bo komp mroziło po kilku dobrych godzinach. Teraz na nowej płycie męczę się z kartą na nowo. Nie ma przycięć, chodzi lepiej, ale kręci się gorzej - standardowo wersja PCI-E ma 1.3V na GPU a ta na AGP miała 1.4V... Muszę pomyśleć, czy nie warto zmienić BIOSika w karcie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalin20 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Czytam ten topic od paru dni i nasuwa mi sie takie pytanie: Czy freezy zdarzają się tylko na kartach AGP??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 nie na pci-e tez ludzie mają nvidia robi chipsety niekompatybilne z swoimi kartami graficznymi, ale sie tym nie przejmuja bo maja monopol a jak ktoś sie wychyla to go wykupują (ULI) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Czy na radkach i płytach nforce2,3,4 też występują freezy,zwisy itp?Mam dość walki z ze swoim GF6600,zastanawiam się nad zmianą grafy.Swoją drogą na wcześniejszej płycie z kt400 nie miałem żadnych problemów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jak bys przeczytal topic to bys wiedzial, ze freezy wystepuja tylko na kartach z serii 6xxx i nForce 3 (i chyba 2) - o ile sie nie myle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biggos Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Ściągnąłem i zainstalowałem stery NGO optimized 83.62 i jak na razie problem freezów i zwiech zniknął :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jak bys przeczytal topic to bys wiedzial, ze freezy wystepuja tylko na kartach z serii 6xxx i nForce 3 (i chyba 2) - o ile sie nie myle. na nf4 tez sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 z racji tego ze mam ostatnio dużo czsu wolnego, bawiłem się, napięciami na karcie i doszedłem do wniosku ze na tych ustawieniach co mam karta działa na 1,2v, płynność w grach poprawiło ustawienie pci latency na 128 (domyślnie miałem 256) http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...ed&ascdesc=DESC powyżej link do najnowszej wersji która dodatkowo działa pod win x64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soup5 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Ja w kwestii czysto formalnej (informacyjnej) :) CPU A64 2800@2500MHz Gigabyte K8NS (nForce 3 250) BIOS F16 1GB RAM GeForce 6800XT @ 16/6 400/900 1,4V + stery 81.95 Żadnych freez'ów ani choćby najmniejszych problemów. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Można wiedzieć jaki dokładnie to 6800XT i gdzie zakupiony? [Off Topic] Czyżby to ten sam słynny soup5 aka user2 z Fraza? :D Czemu już tam Cię nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soup5 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Ano...To ja. Na frazie nie bywam, bo fraz zszedł na dno (bardzo głęboko) :lol: Karta to POV 6800XT kupiona w Arche jako modowalna na 16/5-w rzeczywistości 16/6. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yamakasi Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Mam pytanko bo u kumpla w 3dMarku05 wyskakują takie dziwne kwadraciki i calosc wyglada jak siatka zreszta zobaczcie na screena. posiada karte FX5900. Zarówno po podkręceniu karty jak i na standardzie pokazuje sie ta siatka no i dzieje sie to tylko w MArku a w grach jest normalnie. i zastanawiam sie co to za przyczyna czy ktoś moze mi pomóc??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Ja w kwestii czysto formalnej (informacyjnej) :) CPU A64 2800@2500MHz Gigabyte K8NS (nForce 3 250) BIOS F16 1GB RAM GeForce 6800XT @ 16/6 400/900 1,4V + stery 81.95 Żadnych freez'ów ani choćby najmniejszych problemów. :) Kolejny wlasciciel K8NS :D Witam w klubie bezfreezowcow. A teraz takie pytanko: Kto mial na nForce2 freezy, bo pierwsze slysze..? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Też mam GA-K8NS i 6800XT i freezy pojawiają się dopiero od pewnego poziomu podkręcenia karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Kolejny wlasciciel K8NS :D Witam w klubie bezfreezowcow.No fajnie, miałem 3sztuki k8ns , a na płytce z podpisu również sie pojawiały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yas1U Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Cze to będzie mój pierwszy pościk na tym forum i mam nadziej eże komus pomoge :] A więc sposob na calkowite wyeliminowanie freezów na płycie Gigabyte K8NS ULTRA (pewnie na innych tez bedzie działać) 1. Wchodzimy na stronke Gigabyte i sciągamy BIOS F10 2. Ustawiamy wszystko na default (Chodzi o BIOS) i wgrywamy nowy biosik. 3.Wchodzimy do nowego biosu CTRL+F1 i wyłaczamy fast write i AGP ustawiamy na 256. 4.Następnie wchodzimy do windowsa :] wgrywamy sterowniki 81.98 5.Właczamy Rive Tuner z takimi ustawieniami. 6.Następnie przechodzimy do zakładki System Setting i zaznaczamy Enable driver-level hardware 7.I dla każdej zakładki standard 2d, low power 3d, perfomance 3d ustawiamy takie same wartości 7.Po ustawienie wartości (jakie chcecie) właczamy rive tuner jeszcze raz i sprawdzamy czy zapisała ustawienia zegarów, bo lubi je nei zapisać czasami. Musze powiedzieć ze doszedlem do tego po prawie 4 miesiącach testów :D:D I u mnie nie występuje juz takie cos jak freez a testuje te ustawienie juz ponad 4 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 o siema Yas1u :-) to ja ed, widze że trafiłeś na tweak'a witamy, witamy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yas1U Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 o siema Yas1u :-) to ja ed, widze że trafiłeś na tweak'a witamy, witamy :-) Cze :] ano trafiłem na tweaka :P Na Pclabie siedze juz pare ładnych latek :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
past0r Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 3 tygonie temu kupilem gf 6600 agp 128ram gigabyte mylalem ze bedzie spoko se pogram a tutak zonk jak nie wiem :| Co chwile sie gry wylaczaja blue screeny nieraz oraz freez. Mam plyte gl z chipsetem nForce 2 i najnowsze stry do niej. HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukk_ Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Mam pytanko bo u kumpla w 3dMarku05 wyskakują takie dziwne kwadraciki i calosc wyglada jak siatka zreszta zobaczcie na screena. posiada karte FX5900. Zarówno po podkręceniu karty jak i na standardzie pokazuje sie ta siatka no i dzieje sie to tylko w MArku a w grach jest normalnie. i zastanawiam sie co to za przyczyna czy ktoś moze mi pomóc??? ten typ tak ma..tzn ten 3Dmark..tez po zakupie 7800GT myslalem ze może to zniknie, nawet razem z Sulaco sprawdzaliśmy ale on na swoich GTXach tez tak ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...