Jump to content
lukk

Gf6800,6600,5900,itd.-freezy,zacinki,problemy

Recommended Posts

Mam pytanko bo u kumpla w 3dMarku05 wyskakują takie dziwne kwadraciki i calosc wyglada jak siatka zreszta zobaczcie na screena. posiada karte FX5900. Zarówno po podkręceniu karty jak i na standardzie pokazuje sie ta siatka no i dzieje sie to tylko w MArku a w grach jest normalnie. i zastanawiam sie co to za przyczyna czy ktoś moze mi pomóc???

ten typ tak ma..tzn ten 3Dmark..tez po zakupie 7800GT myslalem ze może to zniknie, nawet razem z Sulaco sprawdzaliśmy ale on na swoich GTXach tez tak ma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejny wlasciciel K8NS :D Witam w klubie bezfreezowcow.

 

A teraz takie pytanko: Kto mial na nForce2 freezy, bo pierwsze slysze..? :blink:

Ja ...

 

Epox jak w podpisie, Leadtek jak w podpisie..

 

zmodowałem go sobie ..jak w podpisie:P + biosu edycja na 1.5v

O dziwo, przy wyższym OC np 3dmark03 przejscie jeden,dwa testy bez zająknięcia (niska temp gpu, bez artów), aż tu nagle zwiesi się grafa...ale nie wiesza sie sys, bo mogę anulowac marka normalnie..raz mi tylko kompa zresetowało...Miałem sytuację, ze w marku03 zwiesił się drugi game test jakieś 20 s przed końcem, odczekałem i włączył się kolejny..jakby nigdy nic..no ale na mother nature zresetowało mi kompa:P

 

na moim epoxie wgrałem sobie biosim Merlina,więc oryginalne to chyba tylko cdrom i floopa mam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten typ tak ma..tzn ten 3Dmark..tez po zakupie 7800GT myslalem ze może to zniknie, nawet razem z Sulaco sprawdzaliśmy ale on na swoich GTXach tez tak ma

 

nie to była wina sterow i juz wszystk jest oki tak jak pisalem powyzej. nowe stery wszystko rozwiazały :) ale dzieki za fatyge :)

 

 

tylko ze on ma tez maly problem bo jak na fx 5900 i procka AMD 3000+ to ma w 3dMarku 05 1180 punktow a to mi sie wydaje troche malo albo nawet bardzo. co to moze byc w tej sytuacji?? tak myslalem ze to moze wina plyty albo cuś jeszcze dowiem sie jaka ma plyte..... ale jak ktos wie ocb.. to niech pisze. uprzejmie dziekuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Wczoraj kupiłem karte leadteka Winfast 6600GT TDH 20th Limited Edition. Zainstalowałem system od nowa, wgrałem wszystkie stery, a wyniki w 3d markach mam tragiczne. W 2003 mam 5600pkt a w 2005 700pkt.

Instalowałem kilka wersji sterów i cały czas to samo. Mam wrażenie, że przyczyną tego jest płyta główna gdyż prędzej miałem radka 9700 i wyniki również bły dużo niższe niż powinne być.

Dla ścisłości dodam, że wsponiany wcześniej radek 9700 pracował prędzej na athlonie 2200 i płycie MSI KT400 i wszystko było ok.

Całe szczęście, że gry chodzą ok.

Co może być tego przyczyną tak niskich wyników.

Mark 2003 zacina się praktycznie za każdym razem w tym samym miejscu, np. w teście nature.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam tą płyte i nie ma problemów z wydajnoscią-7400pkt w samrku 03 na 6600 wykreconym...

A zainstalowałeś stery nv do chipsetu?

 

mam tą płyte i nie ma problemów z wydajnoscią-7400pkt w samarku 03 na 6600 wykreconym więc sporo słabszej karcie...

A zainstalowałeś stery nv do chipsetu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Wczoraj kupiłem karte leadteka Winfast 6600GT TDH 20th Limited Edition. Zainstalowałem system od nowa, wgrałem wszystkie stery, a wyniki w 3d markach mam tragiczne. W 2003 mam 5600pkt a w 2005 700pkt.

Instalowałem kilka wersji sterów i cały czas to samo. Mam wrażenie, że przyczyną tego jest płyta główna gdyż prędzej miałem radka 9700 i wyniki również bły dużo niższe niż powinne być.

Dla ścisłości dodam, że wsponiany wcześniej radek 9700 pracował prędzej na athlonie 2200 i płycie MSI KT400 i wszystko było ok.

Całe szczęście, że gry chodzą ok.

Co może być tego przyczyną tak niskich wyników.

Mark 2003 zacina się praktycznie za każdym razem w tym samym miejscu, np. w teście nature.

A co tak się przejmujesz smarkami ?:)

Ważne że gry działają :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co tak się przejmujesz smarkami ?:)

Ważne że gry działają :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

No tak, ale nie mam akurat tak jakoś bardzo wymagających gier i nie wiem czy karta ma taką wydajność jaką powinna mieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No stery wszystko mam zainstalowane. Spróbuje jeszcze może biosa płyty zmienić. Teraz mam chyba f15.

No i zmieniłem biosa na f18 i dalej to samo. Co za bezsens.

Daj bios f17,bo najlepszy do tej mobo,a z wynikami sie nieprzejmuj, zależą też od ustawienia ramu, widze ze ht masz na 270 to jaki dzielnik? bo jak zbyt duzy to wynik tez obniza.Do tego stery tez mieszaja u mnie 81.98 najwyzsze wyniki (gry tez chodza ok) nawet 500markow roznicy bylo.

popatrz tez czy niegrzebales w ustawieniach 3dmarka, bo jak zmieniles jakies aa lub rozdzialke na wieksza (przez przypadek-a i takie jaja byly) to sie niedziw wynikom.

pzd

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmmmm miałem przez chwilę K8NSUltra (bo lubiłem nf2 i firmę gigabyte) ale się zdeka zawiodęłm albo niefart miałem, niedosyć ze płyta miał walnięty czujnik od temperatury to jeszcze freezy wystepowały w połaczeniu z moim GF6800 (16/6 350/750) gigabyte :/ najbardziej widoczne to było w nfsu2, jakieś takie zaciachy na ułamki sekund sie pojawiały, żadne resety, czy kompletne zwiechy i zaciachy dźwięku, ale taki wkurzające zacinki, że aż się grac odechciewało :/

 

zakup płytki na KT880 Pro rozwiązał te problemy, więc coś tu jest nie tak :)

 

a swojad rogą jak naciskałem helpdesk gigabyte, to mi odpisali na koniec że nvidia nad tym pracuje :) znaczy się nic z tym nie robi chyba :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio znow zaczeły mnie nekac freezy...Probowalem swojego sposobu ze sterownikami i nic nie dał...Wiec ustawilem w 2d 400mhz[ tyle co w 3d]...komp sie zrestartowal , i od tej pory od czasu do czasu mam black screeny...Tzn przy logowaniu windowsa, monitor nie wstaje, w czasie gier tez nieraz przejdzie w tryb czuwania...Ktos ma jakis pomysl na to? Po formacie wszystko wyglada tak samo..;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm zmiany w sterach zawsze mozna odwoać wciskając ctrl podczas ładowania :) ale dziwne ż epo formacie też tak masz :/ trzeba było po prostu w trybie awaryjnym odinstalowac kartę i zainstalowac od nowa :)

Formata robiłem z innego powodu [ po wgraniu sp2 winda umarła ] :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiatm wszystkich, jestem nowy na forum i niestety problem FREEZOW mnie rownierz dotyczy (polaczenie NFORCE 3 i 6600gt).FREEZY mam klasyczne tzn.nagle przyciecie obrazu(i dzwieku),stop klatka nawet do kilku sekund,w zwiazku z czym planuje zmiane grafiki na GEFORCE 7600 GS badz 7800GS i tu pytanko: czy problem FREEZOW wystepuje rownierz w polaczeniu NFORCE 3 +GEFORCE 7serii????

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kwestii formalnej dopisze, ze zmodowalem bios miojej grafy. Podbilem napiecie na GPU z 1,1V (o zgrozo...) na 1,4V. Rdzen teraz sobie leci spokojnie na 400Mhz i frezow jak nie bylo tak nie ma.

Roznica jest tylko jedna: niecale 2000pkt wiecej w 3DMarku03 :D

Niestety w 05 przyrost juz nie jest taki duzy :( bo ok. 500~600pkt wiecej.

Jutro przy niedzieli pobawie sie bardziej z GPU. Moze pojdzie na jakies 420...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej.

 

Moja konfiguracja: Athlon 1700XP@2000GHz/400MHz, Abin AN-7 uGuru (NForce2U), 1GB Twinmos 400MHz (8-3-3-2.5), Leadtek AGP A400@6800GT (16/6 400/860). Neotec 420W

 

Podobnie jak wy mam freezy. Miałem je też wcześniej na Gainward 6600 GT. W przeciwieństwie do większości, ja mam płytę na NForce 2.

 

Z kartą robiłem już chyba wszystko. Konfiguracja Default (12/5 325/700), Napięcia i częstotliwości ustawione dla wszystkich trybów (2D/3D), takie same. SB Adressing ON/OFF. Zmiana sterowników 66.93-81.98. Zmiana biosu płyty głównej i karty graf. Przeinstalowanie systemu.

 

NIC NIE POMAGA :mur:

 

Wcześniej mi to nie przeszkadzało. Nie zawsze mam też freezy. Gram głównie w symulatory. I tak gdy do FS9 wrzucę ekstra texturki lotnisk (W stosunku do standardowych 300kB mają 1.4MB), zaczynają się freezy. Obraz zatrzymuje się na 1s - 2s, ale gra działa nadal. W czasie zatrzymania obrazu - komputer mieli twardym dyskiem jak oszalały (Jakbym miał 1MB pamięci, albo wcale. Dodam, że to komputer sprawdzałem programami antywirusowymi, itp - Oczywiście NIC :mur: ).

 

Gdy gram w Train Sim. mam to samo. Obraz zwalnia, komputer mieli dyskiem w momencie kiedy gra ma wczytać plik "sms object".

 

W HL2, MOHPAi Doom 3 obraz się zatrzymuje, dźwięk zapętla, a komputer oczywiście mieli dyskiem.

 

Mam więc pytanie:

Czy mój problem jest inny (Bo już sam nie wiem) i zależy od czegoś innego niż karta (Wszak dzieje się tak na 6600 GT i 6800)? Czy też jest to kolejny przypadek w tym temacie i jedynym rozwiązaniem, będzie wyrzuczenie karty i kupienie odpowiednika ATI?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja natomiast nie mam freezow,ale za to mam te dziwne kropki w czasie ogladania filmow.Co prawda to nie przeszkadza tak bardzo, ale czasami denerwuje.Czemu tylko w czasie ogladania filmow to mam?Ma to cos wspolnego z przetaktowaniem ?? Probowalem setek kodekow i nic.Czy format zalatwi sprawe ?? Nie dam screena bo screenshot ich nie lapie,ale wyglada to tak,jakby na ekranie byly porozrzucane niebieskie,a czasem i czerwone kropki.Co ciekawe - one wystepuja tylko na czarnym tle.Czego to wina ?? Pomozcie bo nie wiem czy mam formatowac dysk,czy oddac karte na gware.Tak mam wlasciwie od poczatq,czyli od pazdziernika,ale od tamtej pory nie zmienialem systemu,wiec nie wiem czy to kodeki czy co.Na defaultowych ustawieniach karty mam to samo wiec juz zglupialem.Licze na Was panowie.Pozdrawiam

Miałem identyczne losowe kropeczki jakiś czas temu jak używałem GF 3 Ti.

Niestety nie znalazłem rozwiązania.Zmiana karty pomogła.

Najdziwniejsze było to że kropki pojawiały się przy odtwarzaniu Xvida a nie było ich przy Divix'e...

 

FEAR FPC "hmmm to dziwne :/ miałem ponad rok nf2 i GF6800 i zero zaciachów jakichkolwiek"

A ja dalej mam ....

Edited by Kobrowisko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Dawno mnie tu nie było ,ale czytam ten topic i widze,że dalej macie problemy z freezami :)

 

Tak sobie to czytam i już sam już nie wiem co o tym sądzić. Może problem jest,a może to przewrażliwienie niektórych?

 

Nie chcę niczego sugerować,ale może czasami szuka się dziury w całym?

 

Tym bardziej,że niektórzy piszą, że raz mają freezy a raz nie. Możliwe ,ze to dziury w grach pozostawione przez niechlujnych programistów.

Bardzo możliwe.

Edited by SAVER

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.