Skocz do zawartości
Varrol

Zrobiłem wreszcie panel do sterowania wiatrakami

Rekomendowane odpowiedzi

Steruje czterema wiatrakami - przód obudowy 8x8mm, tył obudowy 8x8mm, chipset 4x4mm, Hardcano 4x4mm.

Opcje napięć to 12V i 5V oraz 0V - zdecydowałem sie tak, bo 7V jest za mało wydajny jak chcę wychłodzic budę, oraz za głośny jak potrzebuję ciszy.

Pierwsza dioda po lewej (niebieska) oznacza podłączenie panelu do prądu, a kolejne (zielone) napięcia na wiatrakach. Pierwsze dwa przełoączniki, to zmiana prądu 5V/12V - każdemu odpowiadaja po dwa przełączniki wiatraków. Kolejne 4 przełączniki odpowiadają za włączanie i wyłączanie napięcia na wiatrakach.

Elektronike panelu zamknąłem w obudowie po CDROMie (dzięki KaplasaK :lol: ).

Hardcano2 wbrew pozorom dobrze chłodzi. Wiatraczek chodzący na 5V utrzymuję temperaturę dysku na poziomie 30 stopni.

Ocenicie sami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB4101 SURFboard Cable Modem-MOTOROLA :wink: 

Bordzo hmm..."ładny" ten panel

Szkoda że nie dałeś zdięć z "bebechami" panelu

"Bebechy" panelu to jeden wielki gąszcz kabelków. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia wnętrza, a teraz już mi się nie chce tego wyciągać i rozbierać.

Mogę ci tylko powiedzieć, że do diod jest przymocowana kostka na 12 kabelków, potem jest kostka na 9 kabelków, do której podłączone jest zasilanie, a następnie kostka na 4 kabelki z rozdzieleniem mas. Panel ma wyjścia w postaci wtyczek 4pinowych - standardowe (takie jak do HDD) i wejście - równiez taka wtyczka, tylko odwrócona.

Aha, ten panel to jest w obudowie :lol: a ten obok to modem kablowy jaki dostałem od astercity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WOW 25 kabelków  8O 

Mój kolega ma taki sam modem  8)

A ja mam taki sam dezodorant ;)

A ja mam i taki sam modem (tyle ze od UPC) i taki sam dezodorant :D:D:D

A co do panelu to calkiem fajny.

Ja narazie w swoim panelu mam jeden potencjometr do plynnej regulacji wiatraka na procku (taki HomeMadeFanMate :D ). I chce zrobic jeszcze kilka takich ukladow "z potencjometrem" do kazdego z wiatrakow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać, że Fan Mate'a też mam, ale czeka on aż zamontuje Crystal Orba na grafie - zdecydowałem, że nie będe zakładał wodnego na GPU, przynajmniej na razie.

Mam jeszcze takie pytanko, czy mozna spowolnić wiatrak w zasilaczu? Albo inaczej - wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas.

a co to za wiatrak - jezeli to nie tajemnica :?:

ten czujnik sam robiles czy wiatrak go ma fabrycznie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas.

a co to za wiatrak - jezeli to nie tajemnica :?:

ten czujnik sam robiles czy wiatrak go ma fabrycznie :?:

Fabrycznie, wiatrak to Coolermaster DAF-B82 podwójnie łożyskowany.

Dane:

1000RMP dla 23'C

2500RPM dla 45-50'C

Przy 1000RPM, jak komp się uruchamia, jest prawie niesłyszalny, ale na 2500RPM jest już gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Fabrycznie, wiatrak to Coolermaster DAF-B82 ...

1. te wentylatory maxa osiagaja przy 45-50*C (wg CoolerMastera) a radiatory w zasialczu szybko sie nagrzewaja i osiagaja temp. wyzsze niz te podane

2. jest kilka rozwiazan:

- sprawdzic organoleptycznie (byle nie golymi lapami) ktore miejsca na radiatorach nagrzewaja sie najbardziej i termisor przyczep w chlodniejsze miejsce

- nie przyczepiac termistora do radiatora tylko zamocowac go w poblizu radiatora albo tuz przy wentylatorku (bedzie na niego oddzialywala temp powietrza wypychanego z zasilacza)

- jezeli chcesz tylko opoznic czas reakcji termistora to zaciagnij na niego koszulke termokurczliwa (jak dasz wiecej warstw wtedy bedzie wieksze opoznienie i wieksze przeklamanie temp. czytaj zanizanie jej rzeczywistej wartosci)

- i rozwiazanie najbardziej radykalne - wytnij termistor w cholere i zastap go potencjometrem - ale musisz sie troche sam pobawic z doborem odpowiedniego :(

tu masz pomocne linki:

- zdjecie tego termistora

- pliczek PDF opisujacy parametry tych termistorow

3. jaki to jest halas - jezeli nie szum powietrza to daj jakies podkladki gumowe miedzy wentylek a blache zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerkni jeszcze tu http://www.dansdata.com/2fans.htm - zwlaszcza na fioletowa czesc po prawej - wynika z tego ze ten TTC123 ma opor 12kiloomow przy 25*C i wraz z jej wzrostem opor maleje - wiec jak zastapisz ten termistor 12k potencjometrem i ustawisz go na max to IMHO zawsze bedzie 1000rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerkni jeszcze tu http://www.dansdata.com/2fans.htm - zwlaszcza na fioletowa czesc po prawej - wynika z tego ze ten TTC123 ma opor 12kiloomow przy 25*C i wraz z jej wzrostem opor maleje - wiec jak zastapisz ten termistor 12k potencjometrem i ustawisz go na max to IMHO zawsze bedzie 1000rpm

Nie chcę, żeby mi się zasilacz spalił, dlatego przymocuje ten czujnik gdzieś gdzie jest chłodniej w zasiłce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...