Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Steruje czterema wiatrakami - przód obudowy 8x8mm, tył obudowy 8x8mm, chipset 4x4mm, Hardcano 4x4mm. Opcje napięć to 12V i 5V oraz 0V - zdecydowałem sie tak, bo 7V jest za mało wydajny jak chcę wychłodzic budę, oraz za głośny jak potrzebuję ciszy. Pierwsza dioda po lewej (niebieska) oznacza podłączenie panelu do prądu, a kolejne (zielone) napięcia na wiatrakach. Pierwsze dwa przełoączniki, to zmiana prądu 5V/12V - każdemu odpowiadaja po dwa przełączniki wiatraków. Kolejne 4 przełączniki odpowiadają za włączanie i wyłączanie napięcia na wiatrakach. Elektronike panelu zamknąłem w obudowie po CDROMie (dzięki KaplasaK :lol: ). Hardcano2 wbrew pozorom dobrze chłodzi. Wiatraczek chodzący na 5V utrzymuję temperaturę dysku na poziomie 30 stopni. Ocenicie sami: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 trzeba przyznać że całkiem przyzwoicie zrobione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 SB4101 SURFboard Cable Modem-MOTOROLA :wink: Bordzo hmm..."ładny" ten panel Szkoda że nie dałeś zdięć z "bebechami" panelu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Podoba mi się 8O :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 SB4101 SURFboard Cable Modem-MOTOROLA :wink: Bordzo hmm..."ładny" ten panel Szkoda że nie dałeś zdięć z "bebechami" panelu "Bebechy" panelu to jeden wielki gąszcz kabelków. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia wnętrza, a teraz już mi się nie chce tego wyciągać i rozbierać. Mogę ci tylko powiedzieć, że do diod jest przymocowana kostka na 12 kabelków, potem jest kostka na 9 kabelków, do której podłączone jest zasilanie, a następnie kostka na 4 kabelki z rozdzieleniem mas. Panel ma wyjścia w postaci wtyczek 4pinowych - standardowe (takie jak do HDD) i wejście - równiez taka wtyczka, tylko odwrócona. Aha, ten panel to jest w obudowie :lol: a ten obok to modem kablowy jaki dostałem od astercity. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 WOW 25 kabelków 8O Mój kolega ma taki sam modem 8) A ja mam taki sam dezodorant ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 [quote="Varrol a ten obok to modem kablowy jaki dostałem od astercity. Just like Mine :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 WOW 25 kabelków 8O Mój kolega ma taki sam modem 8) A ja mam taki sam dezodorant ;) A ja mam i taki sam modem (tyle ze od UPC) i taki sam dezodorant :D:D:D A co do panelu to calkiem fajny. Ja narazie w swoim panelu mam jeden potencjometr do plynnej regulacji wiatraka na procku (taki HomeMadeFanMate :D ). I chce zrobic jeszcze kilka takich ukladow "z potencjometrem" do kazdego z wiatrakow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Zapomniałem dodać, że Fan Mate'a też mam, ale czeka on aż zamontuje Crystal Orba na grafie - zdecydowałem, że nie będe zakładał wodnego na GPU, przynajmniej na razie. Mam jeszcze takie pytanko, czy mozna spowolnić wiatrak w zasilaczu? Albo inaczej - wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 ... wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas. a co to za wiatrak - jezeli to nie tajemnica :?: ten czujnik sam robiles czy wiatrak go ma fabrycznie :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 ... wiatrak ma czujnik termiczny, który umieściłem na radiatorze, no i wiatrak po jednej minucie zaczyna chodzić na max obrotach, a chciałbym, żeby nie chodził tak przez cały czas. a co to za wiatrak - jezeli to nie tajemnica :?: ten czujnik sam robiles czy wiatrak go ma fabrycznie :?: Fabrycznie, wiatrak to Coolermaster DAF-B82 podwójnie łożyskowany. Dane: 1000RMP dla 23'C 2500RPM dla 45-50'C Przy 1000RPM, jak komp się uruchamia, jest prawie niesłyszalny, ale na 2500RPM jest już gorzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 ...Fabrycznie, wiatrak to Coolermaster DAF-B82 ... 1. te wentylatory maxa osiagaja przy 45-50*C (wg CoolerMastera) a radiatory w zasialczu szybko sie nagrzewaja i osiagaja temp. wyzsze niz te podane 2. jest kilka rozwiazan: - sprawdzic organoleptycznie (byle nie golymi lapami) ktore miejsca na radiatorach nagrzewaja sie najbardziej i termisor przyczep w chlodniejsze miejsce - nie przyczepiac termistora do radiatora tylko zamocowac go w poblizu radiatora albo tuz przy wentylatorku (bedzie na niego oddzialywala temp powietrza wypychanego z zasilacza) - jezeli chcesz tylko opoznic czas reakcji termistora to zaciagnij na niego koszulke termokurczliwa (jak dasz wiecej warstw wtedy bedzie wieksze opoznienie i wieksze przeklamanie temp. czytaj zanizanie jej rzeczywistej wartosci) - i rozwiazanie najbardziej radykalne - wytnij termistor w cholere i zastap go potencjometrem - ale musisz sie troche sam pobawic z doborem odpowiedniego :( tu masz pomocne linki: - zdjecie tego termistora - pliczek PDF opisujacy parametry tych termistorow 3. jaki to jest halas - jezeli nie szum powietrza to daj jakies podkladki gumowe miedzy wentylek a blache zasilacza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.::FreeMan::. Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 mam pytanko... gdzie sie podlacze ten panel od TT z temperatura??? do plyty glownej czy jak??? :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 mam pytanko... gdzie sie podlacze ten panel od TT z temperatura??? do plyty glownej czy jak??? :twisted: On ma własne sensory termiczne i to je przytykasz do miejsca, którego temperaturę chcesz sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 zerkni jeszcze tu http://www.dansdata.com/2fans.htm - zwlaszcza na fioletowa czesc po prawej - wynika z tego ze ten TTC123 ma opor 12kiloomow przy 25*C i wraz z jej wzrostem opor maleje - wiec jak zastapisz ten termistor 12k potencjometrem i ustawisz go na max to IMHO zawsze bedzie 1000rpm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 zerkni jeszcze tu http://www.dansdata.com/2fans.htm - zwlaszcza na fioletowa czesc po prawej - wynika z tego ze ten TTC123 ma opor 12kiloomow przy 25*C i wraz z jej wzrostem opor maleje - wiec jak zastapisz ten termistor 12k potencjometrem i ustawisz go na max to IMHO zawsze bedzie 1000rpm Nie chcę, żeby mi się zasilacz spalił, dlatego przymocuje ten czujnik gdzieś gdzie jest chłodniej w zasiłce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Zrobiłem tak :lol: Chodzi cichuteńko, mam nadzieje, że zasiłce nic się nie stanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...